logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP d2835 chasis: cge - Monitor przestał działać, zapach spalenizny

konti 19 Wrz 2005 16:15 1143 7
REKLAMA
  • #1 1831489
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    :arrow:A wiec tak mam monitor taki jak w temacie .Problem przedstawia sie nastepujaco otoz przegladalem sobie cos w necie noi monitor dzialal i nagle przestal poczulem tylko zapach spalenizny nie wiem co tam moglo sie stac.Poprostu przestal dzialac nic nie strzelilo nie nie bylo slychac.Bezpiecznik w srodku jest ok nie wiem co tam sie stalo prosze o pomoc z gory bardzo bardzo dziekuje pozdrawiam konti

Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

czy moglby ktos looknac na temat ?? bardzo pilne:(
  • REKLAMA
  • #2 1831910
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Najpierw pytanie czy kolega potrafi obsługiwać lutownicę i miernik. Jeśli tak to wypadałoby dokonać pomiarów w środku (napięcia), odszukać spalony element i posprawdzać elementy w ważniejszych punktach (B+, FBT, odchylanie H i V).
    Jeśli nie to zanieś ten monitor do serwisu.
  • REKLAMA
  • #3 1831946
    konti
    Poziom 27  
    no a dlaczego nie umialbym.spoko robilem ogledziny po plycie i nic nie wyszlo ze cos spalone ale wydaje mi sie ze jest to zasilacz bo kondzior zaraz po bezpieczniku jest troszke wybrzuszony tzn do wymiany

Dodano po 2 [godziny] 56 [minuty]:

chcialem jeszcze dodac ze nic sie nie swieci czyli po wlaczeniu do sieci nie zapala sie zielona dioda
  • REKLAMA
  • #4 1833463
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    OK. Zatem wrócę do poprzedniego punktu. Czy wykonałeś jakieś pomiary, sprawdzenia? Brak świecącej kontrolki może oznaczać uszkodzenie po stronie pierwotnej (brak zasilania) lub wtórnej zasilacza (zwarcie w jednej z linii).
  • #5 1833491
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Znowu wracamy do podstawowej rzeczy - pomiary, pomiary i jeszcze raz pomiary - nikt tu nie posiada szklanej kuli (a może?).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1834302
    konti
    Poziom 27  
    otorz to udalo mi sie postawic go na nogi wymienilem elke ta duza i dziala ale jest problem mam taki obraz jak na fotce w trzech kolorach niebieski czerwony zielony wraz z tym obrazem smierdzi mi ta duza cewka ktora jest wokolo kinola w srodku co to moze byc ??
    Załączniki:
    • HP d2835 chasis: cge - Monitor przestał działać, zapach spalenizny jjjjjj.jpg (12.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 1834635
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ta duża cewka wokół kinola to cewka rozmagnesowująca. Sprawdź odłącz ją i sprawdź pozystor.
    Na zdjęciu to niewiele widać.
    Na początek zainteresuj się pomiarami napięć i zimnymi lutami na wszystkich wtyczkach i wiązkach kabli oraz wyprowadzeniach elementów na radiatorach.
  • #8 1834792
    konti
    Poziom 27  
    a tak wogole to gdzie jest ten pozystor ??moze mi ktos powiedziec.A tak wogole to z tej cewki leci dymek i jest hu....y obraz to znaczy jak by sie nie nanosily kolory ale wyrzutnie nie byly ruszane

Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

oki znalazlem pozystor sprawdzilem napiecia chociaz bylo to trudne bo sie palila ta cewka :) ale ja odlaczylem i bylo spoko jutro kupie nowy pozystor i go przlacze zamiast starego ,mysle ze bedzie oki

Podsumowanie tematu

✨ Monitor HP d2835 przestał działać podczas przeglądania internetu, pojawił się zapach spalenizny, a po włączeniu nie świeciła się zielona dioda kontrolna. Bezpiecznik był sprawny. Podejrzenie padło na uszkodzony kondensator w zasilaczu, który był lekko wybrzuszony. Po wymianie dużego kondensatora monitor uruchomił się, jednak obraz był rozdzielony na trzy kolory (czerwony, zielony, niebieski), a z dużej cewki wokół kineskopu wydobywał się dym i zapach spalenizny. Cewka ta to cewka rozmagnesowująca. Zalecano wykonanie pomiarów napięć, sprawdzenie zimnych lutów oraz kontrolę pozystora powiązanego z cewką. Po odłączeniu cewki obraz poprawiał się, a autor planował wymienić uszkodzony pozystor, co powinno rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA