Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grande Punto - Problem z seryjnym wzmacniaczem

Jordandc 29 Sep 2019 22:14 1509 1
  • #1
    Jordandc
    Level 15  
    Witam Szanowne Grono,

    Jakiś już czas temu popsuł mi się fabryczny głośnik (sparciała guma ta dookoła membrany) i pomyślałem że przy okazji wymiany kupie sobie lepsze głośniki. Komplet przód i tył.

    Tak zrobiłem, wybór padł na Kruger Matz 120W. Łącznie dałem za przód i tył 700 zł więc nie jest to jakieś mistrzostwo świata ale też nie jest jakieś totalne badziewie. Grają lepiej jak fabryczne.

    Później poszedłem za ciosem i dołączyłem sobie fabryczny subwoofer (do tej pory jeszcze z dźwiękiem było ok (ale jak zwiększałem vol powyżej 30 to zaczęło charczeć), pomyślałem by dokupić wzmacniacz - również fabryczny z demontażu. Grande punto występowało z takim wzmacniaczem i subwooferem wersje car audio system iterscope.

    Wzmacniacz podłączyłem wg następującego schematu
    Grande Punto - Problem z seryjnym wzmacniaczem

    Grande Punto - Problem z seryjnym wzmacniaczem



    Wszystkie połączenia mam zgodne oprócz tego że zarówno subwoofer i wzmacniacz mam podłączony pod zasilanie radia (wg schematu powinien być podłaczony tylko wzmacniacz) - bezpieczników nie wywala, więc chyba jest ok.

    Wątpliwość budzi głośnik RF gdyż wg schematu do 2 idzie kabel czerwony a do 1 fioletowy (we wszystkich innych głośnikach plusem jest 1 więc ten czerwony kabel powinien być do 1 głośnika czyli plus). Zrobiłem próbę z odwróceniem i efekt był taki że jak podłączyłem czerwony do minusa to wszystko gra bez basu.

    Jak podłączyłem do plusa czerwony kabel to jest bas ale słaby. (czyli tutaj w tej wersji jest podłączenie zgodne z schematem)

    Dodam że nie ważne jak było podłączone to głośnik nie gra do tyłu (w przeciw fazie) zarówno jak odwróciłem minus z plusem to głośnik grał do przodu tylko że w jednej wersji wszystkie głośniki grały cicho i bez basu a w drugiej wersji było głośniej i z basem ale słabym. (słabszym niż na wzmacniaczu radia)

    Generalnie to na tym wzmacniaczu jak zrobię radio vol 20 to już mi głośniki charczą (pomimo że bas jest słabszy jak z radia) a jak miałem je pod radio podłączone to nie charczały nawet na 40vol. (Dodam że dzwięk sprawdzałem z odłączonym subwooferem bo z włączonym ciężko odróżnić gdyż on robi mega robotę) Ogólnie to pod wzmacniaczem głośniki grają ciszej i z mniejszym basem w porównaniu z tym jak grają pod radiem.

    Pytanie co jest problemem? Wzmacniacz? Może jakiś stary spalony czy tym podobne?.

    Dodam że subwoofer ma wbudowany wzmacniacz.
  • #2
    Zalewacky
    Level 1  
    Cześć

    Również zastanawiam się nad dodaniem subwoofera i wzmacniacza. Ale chcę zacząć od wzmacniacza.
    Jak porównuje schematy podłączenia radia z wzmacniaczem i bez wzmacniacza wszystko wydaje się zrozumiałe.
    Chciałem się Ciebie zapytać jak rozwiązałeś przeciąganie kabli ? Masz może jakieś zdjęcia z podłaczenia ? większość sprzedawanych wzmacniaczy ma ucięte kable i nie wiem jak wygląda wtyczka przy radiu od wzmacniacza. czy oryginalnie fiat miał jakieś rozwiązanie na to ?