Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Wybór nowego samochodu.Scenic 2 1.9 dCi czy Peugeot 307 sw 1.6 HDI.

Bartek1999kk 30 Sep 2019 11:27 708 6
    Bartek1999kk
    Level 4  
    Słuchajcie nwm czy tutaj dobrze o tym piszę ale cóż najwyżej mnie poprawcie,jestem przed wyborem nowego samochodu i mam 2 typy,od razu proszę aby nie doradzać mi nic innego bo jestem zdecydowany na któryś z tych 2 modeli,możecie mi doradzić co do silników w tych modelach,chodzi mi przedewszystkim o funkcjonalność,niską awaryjność i małe spalanie,nie zależy mi jakoś super na osiągach,proszę o opinię osób które posiadają takie modele czy są warte oceny, 1 to Renault Scenic 2 1.9 dCi 120km,ze względu że obecnie mam 1 z 1.9 dCi 102km i sprawowała się wyśmienicie,a 2 to Peugeot 307 sw 1.6 HDI 90km najlepiej z 7 miejscami,wiem 2 różne auta ale tak mi się uwidziało,proszę o wasze opinie na temat tych dwóch rodzynków,Pozdrawiam.
    arekb81
    Level 28  
    Jako były właściciel Peugeota 307 powiem, dlaczego nie ten samochód:

- zbyt niski przód; kilka cm nad ziemią, przy byle nierówności trzeba bardzo uważać
    - fatalne prowadzenie przy bocznym wietrze, powyżej 110-120 km/h nie dało się jechać autostradą, jak wiało mocniej
    - bardzo słabe światła mijania
    - bardzo nietrwały mechanicznie np. poduszki silnika, zawieszenie, tylna belka, przekładnia kierownicza,
    - tarcze hamulcowe z tyłu razem z piastami = bardzo droga wymiana
    - świece żarowe od strony kabiny; bardzo trudna wymiana, mechanicy nie chcą się podejmować, a jak się jeszcze ukręci przy wymianie, trzeba ściągać głowice.
    - osłona pod silnikiem - bez komentarza, jak nie użyjesz z 10 trytytek, to zgubisz.
    - ciężko pracujące sprzęgło (ten typ tak ma);

Spalanie: miasto 7,5l; autostrada (tempomat na 135 km/h) 6,5l; zwykłe drogi 4,5l
    malez4
    Level 23  
    A ile ma nakręcone 1,9 dci?
    ladamaniac
    Level 39  
    Ja mam 307 sw, tylko 2,0 benzyna, przó mi nigdy nie przeszkadzał, jazda przy bocznym wietrze faktycznie wymaga skupienia, światła mijania co najmniej dobre, zawieszenie trzeba regularnie przeglądać, tarcze hamulcowe tył faktycznie stosunkowo drogie (minimum 300 zł za komplet Mikody, cokolwiek lepszego to jeszcze co najmniej stówa więcej), sprzęgło porównywalne z innymi autami z tych roczników i klasy. Dochodzą do tego usterki elektryki, najczęściej defekty pająka pod kierownicą; gasną światła, problemy z kierunkami, usterki BSI. Wersja z 7 miejscami, bardzo mało miejsca na nogi w trzecim rzędzie, zasadniczo dla dzieci i do pół godziny jazdy,oparcie środkowego rzędu położysz jak fotel dasz na maxa do tyłu, w częstym użyciu porażka. Przyjemne prowadzenie na trasie, wydaje mi się, że ma stosunkowo duży promień skrętu.
    sebap
    Level 41  
    1.9 dCI 120KM miały problem z panewkami.
    malez4
    Level 23  
    Jak w poprzednim poście-panewki.
    Bartek1999kk
    Level 4  
    Kupiłem Opla.