Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pralka Bosch WFC 1667 Maxx 4 - programator przeskakuje czas i pralka nie wiruje

kosumai 30 Sep 2019 16:35 1305 11
    kosumai
    Level 9  
    Czas do końca prania na wyświetlaczu 7 min, i nagle przeskok na 1 min. Po przełączeniu na odwirowanie skok z 11 min. na 1 min. i pralka nie chce wirować. Czy winny jest programator?
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    kosumai wrote:
    Czy winny jest programator?

Raczej nie, pomiary silnika do zrobienia w pierwszej kolejności.
    kosumai
    Level 9  
    Przez pierwsze kilka minut od włączenia słychać cykanie, następnie jakby prała, no i na końcu nie chce odwirować.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Co ma kolega na myśli pisząc "jakby prała"? Silnik pracuje i obraca bębnem czy nie?
    kosumai
    Level 9  
    Obraca bębnem. Wydaje mi się, że wcześniej wykonywała więcej obrotów.
  • Helpful post
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Sprawdź w jakim stanie są szczotki silnika, pewnie się skończyły lub kończą.
    Jeszcze dobrze by było gdyby kolega napisał na jakim programie prania tak się dzieje.
    kosumai
    Level 9  
    Niestety, dzieje się tak na każdym programie. Oczywiście sprawdzę szczotki.
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Koniecznie i napisz o wyniku.
    kosumai
    Level 9  
    Okazało się, że szczotki są na wymarciu. Po ich wymianie przez przedni panel pralki (nie wyjmowałem silnika, koszt 20 zł) pralka działa poprawnie. Dziękuję Wszystkim za diagnozy.
  • Helpful post
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Trzeba było jednak wyjąć silnik, oczyścić komutator i dokładnie za zewnątrz przedmuchać go powietrzem pod ciśnieniem w celu usunięcia pyłu węglowego. Po tych zabiegach motorek pracować będzie jeszcze długo.
    kosumai
    Level 9  
    Oczywiście silnik odkurzyłem i przedmuchałem, choć nie był wyjmowany, bo pewnie siedziałbym przy tym pół dnia.