Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Oszczędność płyta indukcyjna vs płyta ceramiczna

30 Wrz 2019 20:07 1626 44
  • Poziom 17  
    Obecnie używam płyty ceramicznej i zastanawiam się pod katem oszczędności zmianę na płytę indukcyjną. Jednak nie znam nikogo kto dokonał takiej zmiany i potwierdził że rachunki za prąd spadły np.o 50zl przy codziennym gotowaniu.

    Może ktoś Was dokonał takiej zmiany ?
  • Specjalista AGD
    Poczytaj o zasadzie działania obu płyt a zrozumiesz, że większość indukcji jest znacznie wydajniejsza od płyty ceramicznej z polami grzejnymi.
  • Poziom 1  
  • Poziom 33  
    Co zaoszczedzisz na pradzie, to wydasz na garnki.
  • Poziom 17  
    MARCIN.SLASK napisał:
    Poczytaj o zasadzie działania obu płyt a zrozumiesz, że większość indukcji jest znacznie wydajniejsza od płyty ceramicznej z polami grzejnymi.


    Tak ale ja to wiem ,ale nadal nie mam odpowiedzi ile jest to oszczędniejsza metoda gotowania 10% ? 20%? Czy może 50%
  • Poziom 27  
    beatom napisał:
    Co zaoszczedzisz na pradzie, to wydasz na garnki.

    Garnki z Biedry po 15 zł też będą normalnie działać. Byle były z blachy stalowej i dno równe bez wybrzuszeń.
  • Poziom 26  
    fafiks napisał:

    Tak ale ja to wiem ,ale nadal nie mam odpowiedzi ile jest to oszczędniejsza metoda gotowania 10% ? 20%? Czy może 50%

    To nie takie proste.Jest wiele czynników które na to wpływają.Konstrukcja grzałek, garnki, wielkość pól grzejnych sprawność układów itd.
  • Poziom 24  
    beatom napisał:
    Co zaoszczedzisz na pradzie, to wydasz na garnki.

    Nie można podchodzić do sprawy w ten sposób. Garnki raz kupisz i masz je na wiele lat, a jeżeli oszczędności na prądzie są na bieżąco zauważalne to cieszy. Nikt nie będzie po pół roku wypominał, że gary były drogie, przecież będzie miał nowe garnki i mniejsze rachunki.
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    fafiks napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:
    Poczytaj o zasadzie działania obu płyt a zrozumiesz, że większość indukcji jest znacznie wydajniejsza od płyty ceramicznej z polami grzejnymi.

    Tak ale ja to wiem ,ale nadal nie mam odpowiedzi ile jest to oszczędniejsza metoda gotowania 10% ? 20%? Czy może 50%

    Średnia różnica sprawności między płytami ceramiczna a indukcyjna to 25%. W lepszych konstrukcjach nawet 30%.
  • Poziom 17  
    Czy na tej podstawie można sądzić, że koszt użytkowania będzie niższy 25-30%?
  • Poziom 17  
    fafiks napisał:
    Czy na tej podstawie można sądzić, że koszt użytkowania będzie niższy 25-30%?

    Nie. Nawet jak koszty użytkowania zawężysz tylko do kosztów prądu. A już na pewno nie będzie to 50zł.
  • Poziom 17  
    esem napisał:
    fafiks napisał:
    Czy na tej podstawie można sądzić, że koszt użytkowania będzie niższy 25-30%?

    Nie. Nawet jak koszty użytkowania zawężysz tylko do kosztów prądu. A już na pewno nie będzie to 50zł.


    Nie bardzo rozumiem
  • Poziom 17  
    HenryK3 napisał:
    A co tutaj bardziej można rozumieć?
    1- Kupujesz płyte indukcyjną.
    2- Kupujesz (lub nie) garnki.

    I to jeszcze nie znaczy że rachunek za prąd spadnie o 50 zł. (miesięcznie? rocznie?)
    Nie wiemy ile korzystasz z kuchni, ile płacisz za prąd.


    Żeby podać wartość % nie trzeba znać czasu użytkowania
  • Poziom 17  
    HenryK3 napisał:
    50 zł to ile %?


    A ja napisałem 50zł. Przeczytałeś wogóle cały post ?
  • Poziom 17  
    HenryK3 napisał:
    Tak się składa, że przeczytałem.
    Pozdrawiam :)


    Może przeczytałeś ale bez zrozumienia
  • Poziom 26  
    No 25% z tego co zużywała kuchenka elektryczna "nie-indukcyjna" na tych polach grzejnych czyli pewnie niewiele.
    Tu już sam musisz sobie wyliczyć ile zużywasz prądu do grzania garnków z zupą.

    W piekarniku nie będzie żadnej różnicy - bo będzie taki sam - grzałki.

    Ogólnie indukcja będzie przyjemniejsza w użyciu - jak wyłączysz pole to przestaje grzać od razu - jak gazowa.
  • Poziom 17  
    r103 napisał:
    No 25% z tego co zużywała kuchenka elektryczna "nie-indukcyjna" na tych polach grzejnych czyli pewnie niewiele.
    Tu już sam musisz sobie wyliczyć ile zużywasz prądu do grzania garnków z zupą.

    W piekarniku nie będzie żadnej różnicy - bo będzie taki sam - grzałki.

    Ogólnie indukcja będzie przyjemniejsza w użyciu - jak wyłączysz pole to przestaje grzać od razu - jak gazowa.


    Czyli można przypuszczać że zużywając 100zł na przygotowanie potraw na kuchni ceramicznej zapłacimy rachunek około 20-30zl mniejszy?
  • Poziom 17  
    fafiks napisał:
    ...
    Czyli można przypuszczać że zużywając 100zł na przygotowanie potraw na kuchni ceramicznej zapłacimy rachunek około 20-30zl mniejszy?

    Bardzo optymistyczne założenie. Ale jak mawiał klasyk: jak się nie wywrócisz - to się nie nauczysz.
    Ja nie rozważam zmiany 20 letniej płyty ceramicznej na indukcję: koszty zmiany nigdy mi się nie zwrócą. Ale nie mając nic (goła chata, brak garnków itd) poszedłbym w indukcję.
  • Poziom 17  
    Bierz jeszcze pod uwagę wygodę tzn szybkość gotowania . Jest to jeden z czynników które przemawiają za zmianą.
  • Specjalista AGD
    Odpowiednie garnki mają sporo znaczenia. W emaliowanym przykładowo zagotowanie wody trwa u mnie 310s, a ta sama ilość wody w porządnym garnku 220s. Ustawiona ta sam poziom mocy i te same pole. Powierzchnia bardzo zbliżona.
  • Poziom 17  
    MARCIN.SLASK napisał:
    Odpowiednie garnki mają sporo znaczenia. W emaliowanym przykładowo zagotowanie wody trwa u mnie 310s, a ta sama ilość wody w porządnym garnku 220s. Ustawiona ta sam poziom mocy i te same pole. Powierzchnia bardzo zbliżona.


    Możesz zdradzić jakich garnki używasz ?(te lepsze)
  • Poziom 17  
    fafiks napisał:
    Bierz jeszcze pod uwagę wygodę tzn szybkość gotowania . Jest to jeden z czynników które przemawiają za zmianą.

    Ostatnia rzecz do rozważenia. Szybko = przypalone? Dla mnie już nie zdrowe.
  • Poziom 17  
    esem napisał:
    fafiks napisał:
    Bierz jeszcze pod uwagę wygodę tzn szybkość gotowania . Jest to jeden z czynników które przemawiają za zmianą.

    Ostatnia rzecz do rozważenia. Szybko = przypalone? Dla mnie już nie zdrowe.

    Wodę można przypalić ?
  • Poziom 17  
    fafiks napisał:
    ...
    Wodę można przypalić ?

    Wygotować? Koleżanka Małżonka nie jeden garnek już spaliła: nastawiła i poszła okno umyć.
  • Poziom 17  
    esem napisał:
    fafiks napisał:
    ...
    Wodę można przypalić ?

    Wygotować? Koleżanka Małżonka nie jeden garnek już spaliła: nastawiła i poszła okno umyć.


    A na ceramicznej już się nie wygotuje 😁
  • Specjalista AGD
    Marki garnków teraz nie pamiętam, ale ceny za sztukę 50-90zł (zależy od pojemności). Owszem są lepsze i droższe, ale w zupełności wystarczą.

    Indukcja ma ta przewagę, że jak garnek jest pusty i przekroczy pewną temperaturę. To płyta po pewnym czasie (czas potrzebny na rozgrzanie także szyby) się wyłączy. A zwykła ceramiczna nie wyłączy się w takim przypadku.
  • Poziom 27  
    Nie wiem jak teraz garnki Zeptera, ale takim z lat 90-tych porcję zupy można było podgrzać świeczką.