Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Electrolux ESL7510RO - Nie startuje błąd i50.

jihn 01 Oct 2019 22:48 4134 4
    jihn
    Level 14  
    Witam.

Mam problem ze zmywarką nie startuje. Po wybraniu programu cykają jakieś przekaźniki kilkanaście razy po czy wyrzuca na wyświetlaczu błąd i50 oraz 5 sygnałów dźwiękowych. W menu serwisowym błędy i5E, i60, iF0.

Rozebrałem zmywarkę w środku raczej wszystko wygląda OK. Nic mokrego nie było, zmywarka 3 letnia. Wyciągnąłem elektronikę z tyłu. Wygląda OK. Ma 6 triaków Z3M oraz 1 triak LD33. Zastanawiam się, który odpowiada za silnik. Z wyglądu wszystkie OK.

Pomierzyłem je wszystkie według schematu
    Electrolux ESL7510RO - Nie startuje błąd i50.Diagnostyk...dowych.png Download (318.46 kB)

Użyłem miernika Unit UT139C. Bateria 9V w rzeczywistości miała 7V. W kierunku przewodzenia Z3M wszystkie 0.120V, LD33 7V, w kierunku zaporowy wszystkie Z3M 0.100V, LD33 7V. W obwodzie bramkowym cos jest nie tak bo Z3M pokazuje mi 0 ? każdy, a LD33 560?.

Zastanawiam się jak interpretować wyniki i czy problem leży po stronie triaków czy szukać dalej innej przyczyny nie działania zmywarki.
    Może jakiś kolega pomoże rozwiązać problem?
    Pozdrawiam
    jihn
    Level 14  
    Ok. Więc triaki można by było wykluczyć jako błąd. Przyczyna mechaniczna? Zapchany silnik? Którego silnika dotyczą błędy i50?. Oprócz tych widocznych na zdjęciach od spodu centralnie po środku skierowany w stronę spływu jest jeszcze jeden taki mały owalny motor. Zastanawiam się który sprawdzić.

Jeszcze jedno pytanie, czy ktoś wie jak zdemontować ten cały zbiornik z wodą w celu jego przeczyszczenia? Wydaje mi się że jest tam masa brudu chyba, że jest tam jakiś gąbkowy filtr i temu takie wrażenie sprawia.
  • Helpful post
    alekt77
    Level 39  
    Przeczytaj temat: :arrow: [url=]https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3450467.html[/url]
  • Helpful post
    jihn
    Level 14  
    Dzięki wielkie, ale podany przez kolegę temat nie napawa mnie optymizmem :D, koszt może przewyższyć wartość zmywarki 3-letniej...

Znalazłem informacje na angielskim forum, że w przypadku błędu i5e przy wykluczeniu niesprawnego triaka, prawdopodobnie jest zapchana lub uszkodzona pompa spustowa. Dzisiaj się za to zabiorę zdemontuje i zobaczę co i jak wygląda w środku.
    Edit:
    Cześć. Zmywarka naprawiona. Okazało się, że w pompie spustowej znajdowały się kawałki szkła oraz jakiś taki silikonowy pasek, który blokował pewnie łopatki wirnika. Po oczyszczeniu zmywarka ożyła.