Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dmuchawa do liści z piły spalinowej

Sqerty 02 Oct 2019 18:50 8760 18
  • Zeszłej jesieni borykałem się z liśćmi zalegającymi na moim trawniku. Narodził się więc pomysł na budowę dmuchawy do liści.

Pierwszym założeniem było nie niszczenie pilarki więc w grę wchodziła dokręcana przystawka dmuchawy.
    Na złomie wybrałem dmuchawę z Fiata Cinquecento ze względu na gotową obudowę.

W miejsce silnika wstawiłem wałek osadzony na łożyskach do którego dospawałem starą zębatkę.

Następnie zrobiłem podstawę z blachy grubości 10mm a na niej umieściłem wałek wraz z dmuchawą.

Rura z której wylatuje strumień powietrza to zwykła rura odpływowa o średnicy 50mm. Podgrzałem ją nagrzewarką i spłaszczyłem za pomocą imadła.

Oczywiście nie obyła się bez kłopotów. Podczas pierwszej próby po wciśnięciu gazu na maxa siła odśrodkowa rozwaliła wirnik dmuchawy. Dlatego też zastosowałem ogranicznik obrotów dzięki czemu maksymalne obroty to jakieś 3000obr/min.

Cały etap prac oraz efekt końcowy na poniższym filmiku.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Sqerty
    Level 18  
    Has specialization in: brak
    Sqerty wrote 415 posts with rating 305, helped 5 times. Live in city Ostrowy nad Okszą. Been with us since 2009 year.
    elektronik999
    Level 26  
    Jak by to skomercjalizować to kupiłbym taką przystawkę do piły. Bardzo mi się podoba idea. Jeden silnik, szybka podmianka i jest dmuchawa.
    Mark II
    Level 22  
    Chciałbym zwrócić uwagę na porządne wykonanie detali w dość ograniczonych warunkach warsztatowych.
    *Impala*
    Level 13  
    A próbowałeś jak dmucha bezpośrednio z dmuchawy, z kwadratowego przekroju, a nie z rury od kanalizacji? tam na tym przejściu tracisz pewnie dużo mocy dmuchanej, po filmiku widać, że dmuchawa nie robi wichury jak taka normalna, twoja ma za małą średnicę wirnika, albo za małe obroty do jego średnicy i stąd słabo wieje. Fabryczne dmuchawy mają o wiele większą średnicę rury minimum chyba 100, ta twoja przy takiej średnicy dmucha jak odkurzacz przemysłowy na wyjściu, poszukaj gdzieś dmuchawy o większej średnicy, moze z aluminium jakąś przemysłówka się trafi, albo wirnik turbiny od jakiejś ciężarówki będzie git.
    tristar0
    Level 12  
    pomysł dobry tylko po co to wszystko skoro stać mnie na kupno piły pomijajac markę a nie stać mnie na dmuchawę do liści .sorry za złośliwość ale to pachnie filmikami na pewnej stronie jak to Rosjanie że szlifierki zwanej po rosyjsku Bułgarką zrobić kosiarkę Toruniem za Uralem jest problem z zakupem kosiarki może i nie ma za co ale u nas jest tego sporo i cena dostępna. jedyny plus za wykonanie ładnie to wygląda
    GrandMasterT
    Level 25  
    Przecież ten wentylator nawet jak się rozpadnie to raczej nikomu krzywdy nie zrobi, większe kęsy nie wylecą ani przez rurę ani przez tą kratkę. Mi by jednak było szkoda silnika piły, praca pod obciążeniem poniżej nominalnych obrotów raczej mu nie posłuży.
    Anonymous
    Level 1  
    elektronik999
    Level 26  
    A mi się to mega podoba. Jak byś to skomercjalizowal to bym odkupił do swojej pily
    Anonymous
    Level 1  
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    tristar0 wrote:
    A tak dla przypomnienia w pile spalinowej jest kółko które w oryginale napędza zębatkę które regularnie trzeba smarować żeby się nie zatarło gdzie jest dostęp do tego smarowania ,no nie ma wiec zrobione urządzenie na 1 godzinę pracy bo potem zatrze się wałek wyjściowy z piły i rozleci się wał silnika ,tyle mam w tym temacie do powiedzenia ale na czas zrobienia filmiku działa

Tak dla przypomnienia to nigdy nie widziałeś pilarki z bliska, że wypisujesz takie głupoty. Rzeczywiście bęben sprzęgła jest łożyskowany łożyskiem rolkowym, ale łożysko to w przypadku dmuchawy nie jest w żaden sposób obciążone i obraca się tylko gdy silnik pracuje na biegu jałowym, czyli przez minimalną część czasu. Więc wystarczy nasmarować przy montażu przystawki i to wystarczy. Chyba, że maszyna pracuje po 8 godzin dziennie przez cały rok, to wypadałoby nasmarować raz na miesiąc. Użytkowałem zawodowo wiele pilarek, które przepracowały kilkanaście tys godzin i w żadnej, absolutnie żadnej nie zatarło się to łożysko. Nawet w żadnej nie musiałem go wymieniać, bo praktycznie się nie zużywa. Dlatego następnym razem dwa razy się zastanów zanim napiszesz kolejne głupoty.
    wojtek1234321
    Level 36  
    Grzegorz_madera wrote:
    Chyba, że maszyna pracuje po 8 godzin dziennie przez cały rok, to wypadałoby nasmarować raz na miesiąc. Użytkowałem zawodowo wiele pilarek, które przepracowały kilkanaście tys godzin i w żadnej, absolutnie żadnej nie zatarło się to łożysko. Nawet w żadnej nie musiałem go wymieniać, bo praktycznie się nie zużywa. Dlatego następnym razem dwa razy się zastanów zanim napiszesz kolejne głupoty.

Tak a'propo tego smarowania. Nie wiem czy we wszystkich współczesnych pilarka brak jest możliwości smarowania tego łożyska, bo praktycznie to rzeczywiście jest prawie niepotrzebne, wystarczy smarowanie przu montażu i podczas pracy smarowanie "resztkami" oleju który smaruje łańcuch. Były jednak pilarki które miały kanał we wale do smarowania tego łożyska, miała tak np. pilarka Husqvqrna 257, którą miałem zaszczyt pracować.
    tmf
    Moderator of Microcontroller designs
    Moderated By tmf:

Przypominam, że w dziale DIY dyskutujemy o prezentowanym projekcie, odnosząc się z szacunkiem do autora, a wszelkie argumenty za i przeciw powinny być merytoryczne. Osoby niestosujące się do powyższych zasad zostaną odpowiednio nagrodzone.

tristar0
    Level 12  
    tak sumując wszystkie odpowiedzi posiadam piłę Husqvqrna od paru lat , nie przemawia przeze mnie żadna zazdrość poza tym żaden to pomysł na wykonanie skoro takie konstrukcje od lat 70 były już robione . jest to powtarzanie czegoś na co już dawno ktoś wpadł , niczego nowego nie wnosi do tematu
    tmf
    Moderator of Microcontroller designs
    tristar0 wrote:
    jest to powtarzanie czegoś na co już dawno ktoś wpadł , niczego nowego nie wnosi do tematu

DIY to nie dział innowacji - jak sama nazwa wskazuje "zrób to sam" - czyli prezentujemy autorskie konstrukcje, także urządzeń istniejących, ale wykonanych we własnym zakresie.
    michal_rybka
    Level 34  
    Bardzo fajne, pomysłowe i starannie wykonane
    Jedyna uwaga, to jak bym ja już miał robić taką maszynkę, to wykorzystał bym metalową dmuchawę np od pieca C.O.
    coś takiego:
    allegro.pl/oferta/wentylator-pieca-gazowego-dmuchawa-8023895068

lub najlepiej jakąś dmuchawę przemysłową (zwykle firmy Papst, są bardzo solidne, z odzysku występują np w starych wywoływarkach klisz RTG)

nie trzeba by ograniczać obrotów, więc będzie mocniejszy podmuch, no i nie roztrzaska sie jak spadnie
    kulysaw
    Level 14  
    Bardzo fajny projekt i świetne wykonanie. Gratuluję.
    Martwiłbym się jedynie pompką oleju bo napisałeś, że zlewasz olej a pompa bez oleju może się zatrzeć. Może warto to przemyśleć i jakoś rozwiązać ten problem zanim padnie ci pompka?