Siema mam zamiar wziąć się za wymianę płynu chłodniczego w Reni. Silnik 1.6 16v 107 KM oznaczenie k4M rok 2002. I teraz chcę się utwierdzić w przekonaniu czy dobrze się do tego zabieram, bo czytałem trochę na forach i każdy ma swoje metody wymiany. Oto sposób w jaki chce to zrobić:
1 Na zimnym silniku odkręcam korek zbiorniczka wyrównawczego, ustawiam ogrzewanie na max
2 Zdejmuje Dolny Wąż przy chłodnicy
3 Luzuje odpowietrznik na bloku
4 Gdy płyn zleci, wypycham resztę powietrzem przez zbiorniczek wyrównawczy
5 Ewentualnie płukam układ wodą demineralizowaną i znów wypycham powietrzem
6 Zakładam dolny wąż i opaskę
7 Wlewam nowy płyn i patrzę na odpowietrznik, jak idzie płyn bez pęcherzyków to go dokręcam, leje płyn do maxa
8 Odpalam samochód i grzeje go na obrotach 2.5k do momentu załączenia się wentylatora, kontroluje poziom płynu, zakręcam korek, po nagrzaniu gaszę auto
9 Odczekuje aż wystygnie, sprawdzam poziom i ewentualnie dolewam do MAX i po mojemu to tyle
1 Na zimnym silniku odkręcam korek zbiorniczka wyrównawczego, ustawiam ogrzewanie na max
2 Zdejmuje Dolny Wąż przy chłodnicy
3 Luzuje odpowietrznik na bloku
4 Gdy płyn zleci, wypycham resztę powietrzem przez zbiorniczek wyrównawczy
5 Ewentualnie płukam układ wodą demineralizowaną i znów wypycham powietrzem
6 Zakładam dolny wąż i opaskę
7 Wlewam nowy płyn i patrzę na odpowietrznik, jak idzie płyn bez pęcherzyków to go dokręcam, leje płyn do maxa
8 Odpalam samochód i grzeje go na obrotach 2.5k do momentu załączenia się wentylatora, kontroluje poziom płynu, zakręcam korek, po nagrzaniu gaszę auto
9 Odczekuje aż wystygnie, sprawdzam poziom i ewentualnie dolewam do MAX i po mojemu to tyle