Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz na TPA3116 i słuchawki

titako 04 Oct 2019 09:16 687 17
Renex
    titako
    Level 13  
    Witam
    Chcę sobie zbudować wzmacniacz pod kompa.
    Wymyśliłem sobie taką kombinację:
    https://www.gotronik.pl/tpa3116-wzmacniacz-mocy-audio-2x100w-12v-24v-p-4330.html
    https://www.gotronik.pl/przedwzmacniacz-audio-preamp-pasywny-p-4417.html
    w przedwzmacniaczu "zmostkuje" potencjometr głośności - potrzebuje tylko barwe - głośność jest w wzmacniaczu.
    i napędzać to miał by zasilacz do laptopa 19v3.5A
    i teraz prośba o ew. uwagi :
    - czy to będzie działać ?
    - jak do tego do konstruować wyjście słuchawkowe - oczywiście jakiś przełącznik dwubiegunowy by rozłączać głośniki - ale tak bezpośrednio ?
  • Renex
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    tak z ciekawosci na stronach co podales widze ze toto ma 2x100W - bzdura juz na starcie, nawet TI nie wspomina o takich osiagach (max 50W), skoro toto wytrzymuje max 24V zasilania i zalozymy idealny uklad to moze on zapwenic napiecie wyjsciowe 24Vpp na obciazeniu czyli jakies 8.5V skutecznego a to oznacza jakies 18-20W na 4ohm - chyba ze cos pokrecilem :), z charakterystyk wynika ze mam racje powyzej 15-20W toto jest genaratorem harmonicznych i tnie sygnal. Piekny zabieg marketingowy.
    Przedwzmacniacz jest pasywny wiec bedzie tlumil sygnal - uwzgledniles to? swoja droga po co ci regulacja barwy? skoro to ma byc do komputera to masz tam regulacje w DSP/softwareowe korektory itd.
    Sluchawki podlaczasz do wyjsc bezposrednio w szeregu z rezystorem kilkaset ohm.
    Pozdrawiam
    titako
    Level 13  
    Jestem świadom iż to nie jest 2x100W :) - napędzać będzie dwie kolumienki 50W 8Ohm.
    Choć na elektrodzie czytałem wiele pozytywnych opinii o TPA3116.
    Jaka propozycja na aktywny regulacje barw która pociągnie na tym samym zasilaniu - bo to co wyszukiwałem niestety jest przeważnie do 12V lub mniej - jak to wtedy prosto zrobić ?
    Softwaerowo jest wg mnie mało wygodne po za tym jeśli bym chciał podłączyć inne źródło dźwięku ?
    "wyjsc bezposrednio w szeregu z rezystorem kilkaset ohm" - a tak bardziej obrazowo :) ja laik jestem.
  • Renex
    titako
    Level 13  
    No właściwie ...
    Ale też bym musiał zmostkować regulacje głośności.
    A jak z tymi słuchawkami - kolega tam coś napisał ale za bardzo nie kumam z tymi rezystorami - wpinam w każdy kanał - w sygnał rezystor bo ja wiem 300 Ohm ?
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    co do przedwzmacniacza to jeszcze rozwaz mostkowanie regulatora glosnosci:
    - jak bedziesz mial za duzy poziom sygnalu to zawsze da sie go regulowac - " jeśli bym chciał podłączyć inne źródło dźwięku "
    - sluchawki podlacza sie przewaznie przez kilkast ohm rezystor zalezny od ich impedancji i mocy wzmacniacza, np. w polskich WS to byl dzielnik 330/68ohm i sluchawki podlaczane rownolegle do 68ohm.
    Pozdrawiam
    gumisie
    Level 43  
    viayner wrote:
    - sluchawki podlacza sie przewaznie przez kilkast ohm rezystor zalezny od ich impedancji i mocy wzmacniacza, np. w polskich WS to byl dzielnik 330/68ohm i sluchawki podlaczane rownolegle do 68ohm.
    Tak, tylko że można tak zrobić gdy wyjścia głośnikowe mają wspólną masę (GND).
    W przypadku wzmacniacza jaki Autor tematu kupił lub ma taki zamiar, należałoby zastosować dwa odrębne gniazda słuchawkowe a to się wiąże z przeróbką słuchawek.
    Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłby dodatkowy wzmacniacz słuchawkowy.

@titako o ile jeszcze nie kupiłeś tego wzmacniacz z gotronika, może warto rozważyć zakup tego: https://abc-rc.pl/product-pol-11890-Modul-wzmacniacz-audio-2x100W-TDA7498-wzmacniacz-stereo-klasy-D.html
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    racja/przepraszam nie spojzalem na uklad autora dokladnie, sluchawki maja wspolna mase to nie zadziala,
    w ostatecznosci transformatory wyjsciowe :) ale po co komlikowac.
    To jak narazie koncepcja wiec moze rozwaz inny uklad.
    Pozdrawiam
    titako
    Level 13  
    No to chyba mnie zachęciłeś - co do słuchawek - wzmacniacz słuchawkowy, hmmmm .... - Kłopot w tym że to wygeneruje mi ... następny potencjometr do głośności :D
    Chyba że można coś zakombinować z potencjometrem od wzmacniacza by obsłużył oba kity - i tak bym go wylutował i osadził na ew. froncie urządzenia.
    I jeśli bym wybrał kit który proponujesz to jak by to wpłynęło na rozwiązanie problemu z słuchawkami ?
    I fakt - głośność przedwzmacniacza mógł bym wyprowadzić na tył urządzenia jako regulacja wejścia.
    gumisie
    Level 43  
    titako wrote:
    Kłopot w tym że to wygeneruje mi ... następny potencjometr do głośności :D
    Możesz zaopatrzyć się we wzmacniacz słuchawkowy bez potencjometru lub go usunąć ( https://www.sklep.cyfronika.com.pl/pl/p/VAVT1782-Prosty-wzmacniacz-sluchawkowy-z-ukladem-TDA2822-Wybierz-wariant/33007 ).
    Wejścia wzmacniaczy łączysz równolegle a regulację głośności realizujesz za pomocą potencjometru korektora.
    W trakcie korzystania ze słuchawek, przy odpowiednim połączeniu modułów możesz wyłączyć główny wzmacniacz mocy.
    Oprócz wzmacniacza z #10, w tym samym sklepie możesz zamówić za grosze dwa wzmacniacze słuchawkowe (kosz jednej przesyłki). :D https://abc-rc.pl/product-pol-7673-Modul-wzmacniacza-audio-LM386-wzmocnienie-do-46dB-wejscie-10K.html .
  • Helpful post
    gumisie
    Level 43  
    titako wrote:
    mostkuje na nim potencjometr czyli jest na maxa - podpinam pod wejscie przedwzmacniacza ?.
    Tak, lecz ja bym go wylutował (po co ośka ma wystawać z obudowy) i wmontowałbym zworki (zaznaczone na czerwono).