Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Optex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Satel CA-10 zasilane przez 16V

05 Paź 2019 03:16 168 12
  • Poziom 3  
    Witam,
    Dwa lata temu kupiłem "używant" dom z instalacją alarmową działającą w oparciu o CA-10. Wszystko działało bez problemu.
    Ostatnio pojawił się błąd akumulatora, więc wziąłem się za jego wymianę (sądząc po dacie produkcji wytrzymał jakieś 5 lat).
    Akumulator wymieniony, błąd zniknął.
    Natomiast zauważyłem, że ktoś, kto podłączał tą centralkę, zasilił ją ze styków 16V transformatora, a nie 18V.
    CA-10 v4.10-24. Czy nie jest to dziwne, że instalacja nie świruje zasilana takim napięciem? Wiem, że 16V jest najniższym akceptowalnym napięciem.
    Przepinać na 18V?

    Dzięki!
  • Poziom 37  
    Ca 10 jeżeli nie jest nadzwyczajnie rozbudowana będzie spokojnie na takim napięciu pracowała
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    A zmierzył Kolega czy aby na pewno jest tam 16V bywa, że jest więcej i dlatego jest OK w przeciwnym wypadku centrala zgłaszała by zanik 230V. Ogólnie zgodnie z zaleceniem producenta powinno się podpinać 18V AC a czy to będzie z zacisku 18V decyduje napięcie w sieci na obiekcie bywa, że jest powyżej 230V i daje trafo na 18V zdrowo ponad 20V.
  • Poziom 3  
    Rzeczywiście nie pomierzyłem co jest na wyjściu z trafo. Trzeba będzie otworzyć i zobaczyć.
    Natomiast prawda jest taka, że z 230 to jakiś czas temu były tu spore problemy, przez uszkodzony kabel koło sąsiada miewałem skoki napięcia w zakresie 185-260V i chyba nigdy w tamtym czasie nie widziałem żeby CA-10 krzyczała o zaniku 230...
  • Pomocny post
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    yoyekyoyek napisał:
    zauważyłem, że ktoś, kto podłączał tą centralkę, zasilił ją ze styków 16V transformatora, a nie 18V.

    Z danych technicznych w instrukcji wynika,że napięcie zasilania może mieć wahania +10% -15%. Oznacza to że najniższe napięcie akceptowalne dla poprawnej pracy wynosi 17VAC - 15% = 14,45 VAC.
    Jeżeli w Twojej sieci napięcie jest wyższe niż 230VAC ( U mnie jest np. 238VAC) to instalator - zresztą bardzo słusznie - podłączył pod 16VAC. Te 16VAC to wartość przy nominalnym obciążeniu transformatora (pewnie ok. 40VA).
    Twój system w normalnym stanie na pewno tyle nie potrzebuje, więc napięcie to już z tego powodu jest wyższe.

    Taki sposób podłączenia zmniejsza moc strat zasilacza liniowego w centrali i korzystnie wpływa na stan laminatu, diod prostowniczych i innych elementów wydzialania mocy strat.

    To, że wymieniłeś akumulator to bardzo słusznie. Ignorowanie uszkodzonego akumulatora w systemie prowadzi do degradacji na skutek przegrzania płyty w obszarze zasilania i w skrajnym przypadku wydatek na wymianę centrali.
    Jeżeli system działał poprawnie i nigdy nie miałeś z nim problemów to nie grzeb niepotrzebnie bo możesz tylko pogorszyć.
  • Poziom 3  
    Ale nominalne jest 18V, a nie 17, więc 18V - 15% to jakieś 15.2V. Natomiast jest też zapis w instrukcji że napięcie nie może spaść poniżej 16V...
    Ostatnio napięcie u mnie zależy oczywiście od pory dni i utrzymuje się w zakresie 230V w szczycie do 240V w środku nocy.
    Otworzę w wolnej chwili i pomierzę. Rzeczywiście nie zauważyłem dziwnych zachowań, poza tym że co mniej więcej 10s (częstotliwość sprawdzania akumulatora) podświetlenie manipulatora LED lekko przygasa na moment.
    Akumulator musiał być wymieniony, sprawa oczywista ;)
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Prawdopodobnie odnosisz się do instrukcji z wersji 5.x a Twoja centrala jest wersji 4.x . Instrukcję do niej znajdziesz w archiwum instrukcji Satel'a.
  • Poziom 3  
    Racja, już tyle przejrzałem instrukcji, że mi się mieszają dane z różnych wersji.
    Pomierzę sobie jeszcze dla spokoju żeby zobaczyć co moje trafo wypluwa z siebie, ale najpewniej zostawię tak jak jest.
    Czy przygasanie podświetlenia manipulatora LED to coś co jest znane? Bo o pulsującym podświetleniu ekranu w LCD przy 50% już czytałem i też widzę u siebie.
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    yoyekyoyek napisał:
    Czy przygasanie podświetlenia manipulatora LED to coś co jest znane?

    Nie zauważyłem ( nie zwróciłem uwagi). Jeżeli masz miernik z pamięcią ekstremów to warto zmierzyć napięcie.
    Nie wiem jak są sterowane te diody. Jeżeli sekwencyjnie to nie koniecznie ich przygasanie musi być spowodowane spadkiem napięcia.
  • Poziom 3  
    Co ciekawe, miałem wrażenie że bardziej przygasało w momencie kiedy pojawiła się awaria związana z padniętym akumulatorem (tuż po odpięciu miał 9.6V w spoczynku)
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Zmierz aktualne napięcie na podłączonym akumulatorze - powinno być w granicach 13,8V.
  • Poziom 3  
    Na podłączonym nowym akumulatorze jest 13.6V
    Trafo na 16V daje pomiędzy 16.25V a 16.6V.
    Na 18V pomiędzy 18.1V a 18.4V.
    Z ciekawości przepiąłem na 18V, manipulator nadal lekko miga co 10s, więc bez różnicy.
    W zwiazku z tym i sugestiami @Rysiek2 pozostawiam tak jak było. Skoro działa od ~9 lat to nie ma co psuć.
    Dziękuję za fachową pomoc!
  • Poziom 3  
    Napięcia pomierzone, zostaje tak jak jest.