Witam, robię projekt z Arduino i potrzebuję źródło zasilania dla 9-ciu serwo mechanizmów sg90. Jeden pobiera max 1A.
Mam 4 baterie 18650 3.7V, które połączę szeregowo i równolegle, osiągnę 7.4V i około 20A.
Wiadomo taki prąd trzeba regulować, bo serwa pracują przy napięciu 5V-6V.
Zanlazłem taki konwerter.
Jestem nauczony, że system nie pobierze więcej prądu(Amperów), niż potrzebuje. Czy to będzie wydajne rozwiązanie, czy nie będzie się za bardzo grzać przez te 8A?
Czy nie lepiej taki zasilacz impulsowy? Nie podoba mi się to rozwiązanie, ponieważ:
-zajmuje on więcej miejsca
-nigdy nie miałem do czynienia z czymś takim
-jest to droższe rozwiązanie
-trzeba jeszcze montować kabel do gniazdka
Chciałem jeszcze znaleźć zasilacz od laptopa o podobnych parametrach, ale jedyny jaki znalazłem to 5V 5A za ~30zł.
Schemat połączenia

Mam 4 baterie 18650 3.7V, które połączę szeregowo i równolegle, osiągnę 7.4V i około 20A.
Wiadomo taki prąd trzeba regulować, bo serwa pracują przy napięciu 5V-6V.
Zanlazłem taki konwerter.
Jestem nauczony, że system nie pobierze więcej prądu(Amperów), niż potrzebuje. Czy to będzie wydajne rozwiązanie, czy nie będzie się za bardzo grzać przez te 8A?
Czy nie lepiej taki zasilacz impulsowy? Nie podoba mi się to rozwiązanie, ponieważ:
-zajmuje on więcej miejsca
-nigdy nie miałem do czynienia z czymś takim
-jest to droższe rozwiązanie
-trzeba jeszcze montować kabel do gniazdka
Chciałem jeszcze znaleźć zasilacz od laptopa o podobnych parametrach, ale jedyny jaki znalazłem to 5V 5A za ~30zł.
Schemat połączenia