logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć ilość powietrza nawiewanego i wywiewanego w rekuperatorze?

pawel3110 06 Paź 2019 19:48 8481 15
REKLAMA
  • #1 18205279
    pawel3110
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam.

Nie wiem, czy traki temat już był tutaj poruszany, nic takiego nie znalazłem.
    Posiadam rekuperator i chciałbym aby ilość powietrza nawiewanego i wywiewanego była taka sama. W jaki prosty (tani) sposób można mierzyć ilość powietrza na nawiewie i wyciągu, lub różnicę między nimi?
  • REKLAMA
  • #2 18205611
    m4me
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam.
    Myślę, że jakimś rozwiązaniem mógłby być pomiar różnicy ciśnień w budynku i poza nim. Jeśli ciśnienie panujące wewnątrz budynku jest wyższe niż na zewnątrz to oznacza, że więcej powietrza jest nawiewanego niż wywiewanego (i odwrotnie). Co prawda jest to metoda pośrednia i jeśli zachodzi potreba dokładnego ustalenia różnicy to chyba tylko pomiar przepływu na dolocie i wylocie.
  • REKLAMA
  • #4 18205886
    pawel3110
    Poziom 15  
    Pomiar ciśnienia wewnątrz domu chyba średnio by się sprawdził, mamy przecież nieszczelności, otwieranie okien, okap w kuchni itp.

Pomiar przy rekuperatorze, ale w jaki sposób?
  • #5 18206758
    TomD2121
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    A jak będziesz miał straty na instalacji to co Ci da pomiar przy rekuperatorze? Kup sobie anemometr (widziałem za ok 100zl). Zrób pomiar przy wszystkich kratkach/anemostatach nawiewnych- zsumuj. Potem to samo przy wyciągu. Porównaj wynik będziesz widział czy masz więcej powietrza nawiewanego czy wywiewanego w domu.
  • #6 18206931
    pawel3110
    Poziom 15  
    Wolałbym na bieżąco regulować prędkością wentylatorów niż tak na sztywno ustawiać. Stan filtrów, zamknięcie / otwarcie drzwi może wpływać na ilość przepływającego powietrza. Sam pomiar i sumowanie ilości na anemostatach też wydaje mi się problematyczne i mało dokładne.
  • #7 18207043
    TomD2121
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Ale skuteczna. Raz ustawiasz i święty spokój. U nas w pracy to jeden ze skutecznych sposobów. Z drugiej strony po co Ci co chwilę zmieniać warunki pracy? Podcisnienie/nadciśnienie. Jaki to ma cel? Jak już się tak upierasz to niektóre rekuperatory maja w menu zmianę procentowa wydajności poszczególnych silników...
  • #8 18207666
    pawel3110
    Poziom 15  
    Ja właśnie steruje płynnie każdym wentylatorem osobno. Ale żeby je odpowiednio wysterować trzeba wiedzieć jaka jest różnica w przepływie powietrza.
  • REKLAMA
  • #9 18207706
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Do ciągłego pomiaru przepływu powietrza to przykładowo takie modułu; https://www.merserwis.pl/oferta/srhvacr/hvacr...imo-debimo-moduly-pomiaru-cisnienia-opis.html
    Oczywiście do nich potrzebne jeszcze przetworniki przepływu powietrza (różnicy ciśnień).
    Lub pomiar różnicy ciśnienia przed i za wentylatorem.
    Przykładowy przetwornik różnicy ciśnień; https://www.hotcold.com.pl/produkty.php?idk=12&idpk=30&idp=184
    i przepływu; https://www.hotcold.com.pl/produkty.php?idk=12&idpk=30&idp=188
  • #10 18207749
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    Nie ma potrzeby sterowania tak jak masz wydumke, wystarczy że panuje lekkie nadciśnienie w domu czyli właściwy stosunek wydajności wentylatorów.
  • REKLAMA
  • #11 18208547
    gag70
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Z punktu widzenia wentylacji mechanicznej, każdy dom jest dziurawy jak ser szwajcarski. Gdyby to nie była wentylacja bytowa z ilością wymian powietrza w okolicy jeden lub mniej, tylko technologiczna lub gwarantująca komfort cieplny ergo wymian od trzech w górę, wtedy ewentualnie można próbować pomiaru nad/podciśnienia, który i tak jest zawsze mało miarodajny.

Pomiary na kratkach i anemostatach jeśli nie są robione przy użyciu tuby, będą zawsze orientacyjne, zawyżone i niewiele warte.

Pomiar na kanale jest bardzo miarodajny, pod warunkiem że znajdzie się odpowiednio długi odcinek, bez kilku kolan przed i za. Przy instalacjach rekuperatorowych bywa z tym ciężko. Najlepiej jest mieć wentylator z dyszą Venturiego i taki pomiar będzie najdokładniejszy ale to znowu nie w rekuperatorach (dysza).

Do tego dochodzą zawsze występujące nieszczelności na przewodach. Jest norma która określa wartości dopuszczalne w zależności od ilości metrów kwadratowych kanałów. Praktycznie można przyjąć, że w instalacjach niskociśnieniowych piecioprocentowe nieszczelności są dopuszczalne zawsze, a większe również jeśli dużo kanałów.

Po co ja to wszystko pisze?
    Po to, żeby uświadomić, że aptekarskie próby pomiarów i regulacji nie mają najmniejszego sensu w zwykłych instalacjach. gdzie budowlanka nie wspiera bo nie musi, a kanały są montowane ze "zwykłą" starannością.

Jakby tego bylo mało zabrudzenie filtra wpływa na spadek wydajności. Ponieważ opory w kanałach zmieniają sie w kwadracie przepływu, więc mniejsze wydatki mogą powodować zmianę rozplywów na kratkach. Mogą, bo świadomy projektant potrafi temu zapobiec ale to nie w domowych instalacjach, gdzie każdy grosz na urządzenia jest wyliczony.
  • #12 18213655
    pawel3110
    Poziom 15  
    Czujniki z linków są jednak dość drogie jak na domowe warunki. Moja i stała ja na pewno nie jest zrównoważona a w którą stronę to nawet nie wiadomo, inaczej wyglądają kanały nawiewu i wysiewu, czerpni i wyrzutni, nawet filtry są różne na nawiewów i wywiewie. Dlatego chciałem miej jakiś pomiar w jaki sposób wysterować wentylatory.
    Chyba jednak się nie obejdzie bez pomiaru przepływu na samych wentylatorach.
  • #14 18224819
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1037
    Orientacyjne różnice ciśnień jakie mogą być w domu względem zewnątrz to 0-30Pa.
    To jest tak mało, że lekki wiatr od nawietrznej wytwarza na ścianie 100Pa więcej, a po stronie zawietrznej 100Pa mniej (czyli na zewnątrz są fluktuacje 200Pa), jak w takich warunkach umieścisz czujnik różnicy ciśnień i jak go skalibrujesz żeby wiatr go nie oszukiwał?
    Pomiar ciśnienia ma sens tylko w wentylacji technologicznej (wyciągi chemiczne, chłodzenie powietrzem itp.)
  • #15 18232512
    piloo1
    Poziom 14  
    Ocena: 98
    A może po prostu wykonać w ścianie zewnętrznej (np. ścianie do garażu) otwór kontrolny np. fi 30 i zobaczyć w którą stronę w nim płynie powietrze ? Metoda prosta, otwór można zamykać po pomiarze np. wałkiem z gąbki używanym do malowania. Widziałem coś takiego we Francji...
  • #16 18232542
    miroslaw wielki
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 358
    Piloo1 w otwór włożyć mały wiatraczek obsadzony na silniczku DC na stojanie z magnesu stalego i zmiana polaryzacji na tm będzie diagnozą czy wylatuje czy wlatuje powietrze. Obroty będą prawe albo lewe.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono metody pomiaru ilości powietrza nawiewanego i wywiewanego w rekuperatorze. Uczestnicy sugerowali różne podejścia, w tym pomiar różnicy ciśnień wewnątrz i na zewnątrz budynku, co może wskazywać na nierównowagę w przepływie powietrza. Zwrócono uwagę na nieszczelności w budynkach, które mogą wpływać na dokładność pomiarów. Proponowano użycie anemometrów do pomiaru przepływu powietrza przy kratkach nawiewnych i wywiewnych, a także zastosowanie modułów do ciągłego pomiaru przepływu. Wskazano na potrzebę monitorowania stanu filtrów i regulacji prędkości wentylatorów. Niektórzy uczestnicy podkreślili, że pomiary na kanale wentylacyjnym są bardziej miarodajne, ale trudne do przeprowadzenia w praktyce. Proponowano również proste metody, takie jak otwór kontrolny w ścianie, aby sprawdzić kierunek przepływu powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA