Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programowanie falownika MSF Vathauer Vector 54

mik3r 06 Oct 2019 23:08 291 1
    mik3r
    Level 2  
    Witam!

Do zbudowania bardzo przydatnej mi maszyny warsztatowej potrzebowałem silnika o bardzo niskim zakresie obrotów tj. 1-30 obrotów na minutę. Znalazłem w sieci ofertę silnika z falownikiem i przekładnią z demontażu. Jako, że silnik miał nominalnie 700 obrotów i przekładnię 1:50 uznałem, że powinien spełnić moje oczekiwania. Niestety okazało się, że falownik ma zaprogramowane minimalne i maksymalne obroty a nie posiada żadnego wbudowanego sterownika, jedynie porty do PC.

Falownik to: MSF Vathauer Vector 250/2-1-54-G1-Mot

Czy ktoś ma doświadczenie w programowaniu tego sprzętu? Jeśli nie, to czy możesz rzucić okiem na załączoną instrukcję obsługi i nakierować mnie na sposób w jaki ten sprzęt zaprogramować? Jestem zielony w temacie i czytając tę instrukcję nie zapala mi się żadna lampka w głowie.

Z góry bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc!

tomekslu
    Level 9  
    Cześć, z tego co rozumiem do konfiguracji "falownika" potrzebujesz "nakładanego interfejsu" jeśli go nie masz, możesz spróbować regulować prędkością silnika poprzez wejście analogowe.

Dodatkowo przełącznikiem powinieneś wybrać jakim rodzajem sygnału analogowego będziesz zadawał prędkość.