Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie videodomofonu JS ORVID-JS-1040PMV

ixs 07 Oct 2019 16:01 384 5
Optex
    ixs
    Level 16  
    Mam do zamontowania videodomofon OR-VID-JS-1040P/W + guzik z kamera. link do instrukcji: https://files.orno.pl/manuals/OR-VID-JS-1040_manual_PL.pdf Mam przygotowane kable miedzy domem a brama 8x 0,5 w czarnej osłonie ekranowany folia- ziemny - typowy pod domofony (wg elektryków) Kabek ma około 100m Wg schematu powinien być kabel- przy odległości do 100m - XZTKMXpw3x2x0,8mm2.

Do panela zewnętrznego z kamera idzie 4 żyły + 2 na otwieranie bramy - razem 6 nitek , z panela zewn. wychodzi tez 2 przewody na elektrozaczep furtki - czyli mam 2 nitki w zapasie - czy można połączyć po 2 nitki 0,5 aby zyskać większy przekrój przewodu ? - Jeśli tak to które wzmocnić? zasilanie +/- , dźwięk, obraz czy otwieranie bramy? Dodatkowo kabel który mam ma 4 kolory + 4 nitki jednakowo białe... dlaczego nie dali różnych kolorów tylko 4x biały?
    I jeszcze jedno pytanie, pod elektrozaczep bramy chce wpiąć jakieś otwieranie zdalne - mam na myśli jakiego s sonoffa wi-fi - mogę się wpiąć z tym sterowaniem równolegle pod to wyjście z domofonu , czy musze jakieś diody stosować?
  • Optex
    Zbych034
    Level 39  
    Każdy kabel jest skręcony w pary jeden to kolor drugi biały. Proste i skuteczne.
  • Optex
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ixs wrote:
    Wg schematu powinien być kabel- przy odległości do 100m - XZTKMXpw3x2x0,8mm2.

To są tylko ogólne zalecenia dla laików. Ty jako instalator powinieneś po prostu umieć sobie takie rzeczy policzyć
    ixs wrote:
    Jeśli tak to które wzmocnić? zasilanie +/- , dźwięk, obraz czy otwieranie bramy?

Zasilanie + - tylko nadal to może być mało.
    Jeżeli masz zapas żył na przewodzie pomiędzy panelem na furtce, a napędem bramy,to dać zasilacz elektrozaczepu lokalnie np w obudowie napędu bramy. Zaczep wysterować przez przekaźnik. W ten sposób na tych 100 metrach bedziesz miał zasilany tylko panel zewnętrzny a nie też elektrozaczep. Pobór prądu z monitora spadnie Ci więc z około 800- 1000mA do około 300 mA i może jakoś to da radę. Tak swoją drogą to dość odważnie wieszać Orno na takich odległościach gdzie sam "producent" podaje jako graniczną odległość 100 m. Pozostaje mieć nadzieję, że tak sobie po prostu napisał i nie wynika to ze szczególnych uwarunkowań technicznych.
    ixs
    Level 16  
    Z tym orno to jest taka historia ze wpadłem do sklepu i akurat była wyprzedaż -75% wiec wziąłem... a kabel był przygotowany wcześniej na zapas... Mam napęd bramy tylko ze na słupku z drugiej strony, ale tez kazałem puścić kawałek tego kabla 8x0,5 miedzy tymi dwoma słupkami, a wiec może cos się uda pokombinować z przekaźnikami.... mam tez 220V w obu słupkach a wiec można jakiś zasilacz wstawić..., i musze jeszcze podpiąć lampkę na słupku z panelem - ostrzegawcza + światło białe na czujnik ruchu..... Będzie niezła plątanina kabli cos czuje... A czy na elektrozaczep jeśli będzie sterowany z domofonu i z sterownika wi-fi musze dawać jakieś diody albo cos...? Podobnie będzie otwieranie bramy z wideofonu i sterownika wi-fi.
    ixs
    Level 16  
    Są jakieś gotowe przekaźniki z zasilaczem, czy trzeba to poskładać samemu - może ktoś polecić taki przekaźnik i zasilacz który obsługiwałby elektro zaczep... jakby miał tak z 5w zapasu to podpoiłbym pod niego tez lampę Led montowana na słupku...