Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra H 1.7 Z17DTH 2005 - Wysokie obroty na ciepłym silniku

szulczyk 08 Oct 2019 10:23 4056 10
    szulczyk
    Level 9  
    Witam

Wczoraj miałem dosyć dziwna sytuacje , odpaliłem auto rano bez problemów .

Przejechałem ok 40 km i nagle zaczęły się podwyższać obroty na luzie ok 1100 , wiec troszkę za dużo , tak przejechałem ze 3 km i samochód stał z godzinę na postoju.

Po powrocie i przejechaniu ok 2 km auto zaczęło wchodzić same w wysokie obroty podczas jazdy ok 2 - 3 tysiące.

Dzisiaj natomiast chciałem to trochę przetestować , samochód odpalony na luzie i zaczęły się dziać po ok godzinie czyli jak już pewnie się dobrze nagrzał , takie rzeczy jak na filmie poniżej.

Nie ma reguły czasami te obroty się zwiększają co 5-10 min czasami wcale czasami trwają 5-10 sekund a czasami dobrą minute jak na filmie. Oczywiście na komputerze błędów brak.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

https://www.youtube.com/watch?v=7Mj8Tl3N13M
    decybel91
    Level 42  
    Zmierz napięcia ładowania w momencie anomalii. Często tak robi 1.7 gdy brakuje mu prądu.
    szulczyk
    Level 9  
    decybel91 wrote:
    Zmierz napięcia ładowania w momencie anomalii. Często tak robi 1.7 gdy brakuje mu prądu.

Sugerujesz alternator? sprawdze to i dam znać

Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

Niestety prąd to zły trop , dzisiaj jak to odpalilem to te całowanie obrotów zaczyna się ok po godzinie o podpalenia i temperatura silnika ok 67 stopni
    decybel91
    Level 42  
    Termostat trzyma ponieważ coś niska temperatura silnika?
    szulczyk
    Level 9  
    decybel91 wrote:
    Termostat trzyma ponieważ coś niska temperatura silnika?

Tak , ta temperatura została osiągnięta po ok godzinie jak odpaliłem go rano i cały czas stał na luzie.
    decybel91
    Level 42  
    To jeszcze sprawdź jakie ciśnienia paliwa widzi sterownik silnika gdy faluje.
    szulczyk
    Level 9  
    Chyba coś jednak jest z temperatura silnika ..bo pojechałem dzisiaj 10 km i tempertura była ok 80 stopni , potem wracałem znowu te 8 km i temperatura spadła do 67 stopni , potem się zatrzymałem no i w ciagu 20 minut temperatura urosła o 98 stopni , w pewnym momencie w ciagu moze 30 sekund spadła do 92 stopni samochód był cały czas włączony na luzie.

Następnie auto miało temperature ok 94 stopni i jak ruszyłem to po ok 1 km temperatura spadła do 80 stopni , wiec chyba coś nie tak?

W miedzy czasie mialem kilka akcji ze obroty skoczyly podczas jazdy nawet do 3,5 tys czasami lekko tylko poszarpało.
    ak44
    Level 27  
    Takie szybkie zmiany mogą sugerować uszkodzenie czujnika temperatury. Sterownik myśli, że silnik ma niższą temperaturę niż rzeczywiście i podaje zbyt dużą dawkę paliwa.
    dragus12081
    Level 12  
    Kiedyś miałem identyczny przypadek i winny był przepływomierz powietrza. Sprawdź czy odczyt mieści się w normie.
    szulczyk
    Level 9  
    Czysciłem przepustnice, podmieniłem czujnik temperaturu i zawór SCV i dalej to samo.

A jak to nie jest z tym SCV jesli on by był winowajaca to jak podmieniony a nie bylo jego programowania to dalej moze byc to samo
    ?

Dzisiaj na wolnych obrotach 4 - 4,5 tys

A może sterownik silnika?

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

Zrobiłem live data z op-com , samochód odpalony w trakcie postoju.

Generalnie tak w momencie anomalii napięcie 13,2 V , wymaga prędkość obrotowa silnika cały 850 a spada od 596 aż do 206, prędkośc obrotowa wałka rozrzadu spada z 375 do 275 , przepływomierz porządana wartośc 256 i cały czas jest 256 , żądane cały czas ciśnienie ładowania 104 kPa a spada od od 72 do 34, wymagane ciśnienie szyny paliw Common Rail 24 MPa a spada od 6.60 do 3.29

poniżej w załączniku , może ktoś spojrzeć fachowym okiem?
    decybel91
    Level 42  
    A masz dogrzewanie elektryczne tj. grzałki nurkowe lub nagrzewnica elektryczna?