logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić dzwonek z telefonu Aster? Napięcie i kondensator 1uF

misiek_1983 19 Wrz 2005 23:25 2329 8
REKLAMA
  • #1 1832904
    misiek_1983
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jakim napięciem zasilić dzwonek z telefonu aster żeby dzwonił? Wiem ze centrala telefoniczna daje napięcie 48 V stałe, w momencie spozynku jest 70V chyba zmienne, coś jeszcze było z kondensatorem 1uF ale nie wiem do końca dokładnie jakie to napięcie potrzeba.
  • REKLAMA
  • #2 1833069
    viper82
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam!
    Jeśli dobrze pamietam, to podałeś to na odwrót, w spoczynku napięcie jest stałe, a podczas dzwonienia dzwonka jest zmienne ok 65V~ i takie napięcie powinieneś podać 60~70V zmiennego. Kondensator jest po to aby odseparować stałe napięcie, jak wiadomo jedynie zmienne napięcie przechodzi przez kondensator i wtedy dzwonek zaczyna dzwonić.
    Pozdrawiam - Tomasz
  • REKLAMA
  • #3 1833246
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    dzwonek w szereg z 1uF/250V zacznie dzwonić juz od ok 20 V pradu zmiennego.
    jesli chcesz podłaczyc jako dodatkowy dzwonek mysisz liczyć sie ze spadkiem słyszalności -tłumiennosci na laczu abonenckim
  • REKLAMA
  • #4 1833424
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Domyślam się, że ten dzwonek chcesz wykorzystać do innych celów. W takim przypadku nie dawaj tego kondensatora bo jest zupełnie niepotrzebny. Zasil ten dzwonek z niedużego transformatora o napięcie zmiennym minimum 24V a maksimum 90V.

Transformator odpowiedni do tego znajdziesz np. w starym magnetowidzie (odtwarzaczu), gdzie często jest kilka napięć. Możesz nawet połączyć wtórne napięcia szeregowo, aby uzyskać napięcie rzędu 40-50V.

Jak będziesz chciał dodać do tego dzwonka diodę świecącą w czasie dzwonienia to możesz ją odpowiedno podłączyć w szereg, razem z diodą zenera i odpowiednim rezystorem. O tym jednak jak to zrobić to dopiero wtedy gdy się zdecydujesz.

Uwaga!!!
    Znam osobiście gościa co podłączył sobie taki dzwonek pod 220V przez dobrany rezystor. Nie polecam tego nikomu. To jest niebezpieczne!!!
  • REKLAMA
  • #5 1833509
    PICIA
    Poziom 33  
    i co zadzwonił gość????
  • #6 1833692
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Tak, bo częstym gościem u niego jestem ja. Najgorsze jest to, że dzwonek ten jest zastosowany do furtki! Trzeba uważać jak się dotyka płotu. Oczywiście trochę przesadzam, ale ja mam dzwonek elektroniczny przy furtce zasilany z typowego transformatorka dzwonkowego ~8V.
  • #7 1834873
    PICIA
    Poziom 33  
    zybex napisał:
    Tak, bo częstym gościem u niego jestem ja. Najgorsze jset to, że dzwonek ten jest zastosowany do furtki! Trzeba uważać jak się dotyka płotu. Oczywiście trochę przesadzam, ale ja mam dzwonek elektroniczny przy furtce zasilany z typowego transformatorka dzwonkowego ~8V.

wiec pogratulować oryginalnemu pomysłowi-do czasu gdy tragedia się nie stanie....
  • #8 1834983
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Takie przykłady ludzkiej głupoty można by mnożyć. Kiedyś słyszałem, że ktoś podłączył ~220V pod ogrodzenie dla zwierząt zamiast "pastucha". Wtedy jednak doszło do jakiegoś wypadku.
  • #9 1851774
    misiek_1983
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    A jaki prąd około bedzie płynął bo sie zastanawiam jaki transformatorek kupić, a nie chce za mały dobrać, chyba że wyszperam jakiś z tego co mam.

Podsumowanie tematu

✨ Dzwonek z telefonu Aster powinien być zasilany napięciem zmiennym około 60-70 V, ponieważ w spoczynku centrala telefoniczna dostarcza napięcie stałe 48 V, a podczas dzwonienia pojawia się napięcie zmienne około 65 V. Kondensator 1 µF/250 V stosowany jest do separacji napięcia stałego, umożliwiając przepływ tylko napięcia zmiennego, które uruchamia dzwonek. Dzwonek zaczyna działać już przy napięciu zmiennym około 20 V. Przy wykorzystaniu dzwonka do innych celów kondensator można pominąć, a zasilanie zapewnić z transformatora o napięciu zmiennym od 24 V do 90 V. Transformator można pozyskać ze starych urządzeń, np. magnetowidów, łącząc uzwojenia wtórne szeregowo dla uzyskania wyższego napięcia. Zaleca się unikanie zasilania dzwonka bezpośrednio z sieci 220 V ze względu na zagrożenie porażeniem. Przy doborze transformatora warto znać prąd płynący przez dzwonek, aby dobrać odpowiednią moc transformatora. Dodatkowo można dołączyć diodę LED z diodą Zenera i rezystorem, aby sygnalizować dzwonienie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA