Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spadek na swiatłowodzie poniżej 10Mb (łącze 200)

09 Paź 2019 09:32 120 4
  • Poziom 6  
    Hej.

    Zostaliśmy przypięci pod światłowód (ASTA), wykupiony pakiet 200Mb/s (w umowie predkość minimalna to 50% z umowy czyli 100Mb)
    Tymczasem często występują spadki na 9mb down/upload. Połączenie po kablu ethernetowym do kompa stacjonarnego (płyta głowna M4A87TD EVO ze złączem ethe. zintegrowanym obsługującym do 100Mb) więc generalnie zdaje sobie sprawę że narazie tych 200Mb nie zobacze ale wydaje mi się że poniżej tych 90Mb nie powinienem spadać a mimo to często pojawiają się spadki na wspomniane 10MB.
    Jak hula pełną mocą czyli 95MB(ograniczenie po stronie sieciowki i wifi w tablecie) to jest naprawdę ładnie zarówno po kablu i po wifi, wtedy po kablu jest 95, na wifi ok 40 (wiadomo)

    Przewód był lutowany/spawany bo panowie za pierwszym razem coś spieprzyli - czy może mieć to wpływ?

    Dodam że gdy uzyskuję na kablu spadek i sieciowka pokazuje stan łącza 10Mb/s to taki sam spadek odrazu jest zauważalny na wifi więc raczej nie przypisywał bym winy do kabla.

    TERMINAL Huawei HG8247H

    Macie jakieś sugestie?
  • Poziom 33  
    hindus3d napisał:
    Dodam że gdy uzyskuję na kablu spadek i sieciowka pokazuje stan łącza 10Mb/s


    Spróbuj połączyć komputer z terminalem/routerem innym kablem.
    Zwykle ja kspada stan łącza na 10 Mb/s to są problemy z przewodem (nie może dogadać się na tej prędkości), jaki masz kabel Ethernet? (długość, kategoria, jak zrobione złączki - sam czy oryginalne z fabryki, jaki stan kabla, czy nie poprzecierany, wiek (w sensie czy nowy czy stary)

    Spróbuj jeszcze zaktualizować sterowniki do karty sieciowej na płycie głównej.

    Pozdrawiam
  • Poziom 6  
    icosie napisał:
    hindus3d napisał:
    Dodam że gdy uzyskuję na kablu spadek i sieciowka pokazuje stan łącza 10Mb/s


    Spróbuj połączyć komputer z terminalem/routerem innym kablem.
    Zwykle ja kspada stan łącza na 10 Mb/s to są problemy z przewodem (nie może dogadać się na tej prędkości), jaki masz kabel Ethernet? (długość, kategoria, jak zrobione złączki - sam czy oryginalne z fabryki, jaki stan kabla, czy nie poprzecierany, wiek (w sensie czy nowy czy stary)

    Spróbuj jeszcze zaktualizować sterowniki do karty sieciowej na płycie głównej.

    Pozdrawiam


    słuchaj ale nawet jeśli to mój przewód jest walnięty to mogło by mieć to wpływ na prędkość po wifi ?
    Bo to tutaj idzie w parze u mnie - jak spada po kablu to po wifi też słabo, i na odwrót.
    Przewód UTP gamebird 4pair category 5, złączki zarabiane (otwory w ścianach były za małej srednicy), brak widocznych przetarć zagięć.
  • Poziom 33  
    To w takim razie zgłoś problem dostawcy internetu. Bo to terminal lub coś przed nim powoduje spadek prędkości.
    Do zgłoszenia możesz dołączyć certyfikowany pomiar prędkości internetu. https://pro.speedtest.pl/
  • Poziom 43  
    hindus3d napisał:
    wydaje mi się że poniżej tych 90Mb nie powinienem spadać a mimo to często pojawiają się spadki na wspomniane 10MB.

    Widzę, ze Kolega myli jednostki.
    Ale 90Mb to własnie +/-10MB.
    hindus3d napisał:
    Przewód był lutowany/spawany bo panowie za pierwszym razem coś spieprzyli - czy może mieć to wpływ?

    Światłowód spawany? - to nie ma wpływu.
    Jeśli kabel RJ45 był lutowany - to może mieć na to wpływ

    hindus3d napisał:
    Dodam że gdy uzyskuję na kablu spadek i sieciowka pokazuje stan łącza 10Mb/s to taki sam spadek odrazu jest zauważalny na wifi więc raczej nie przypisywał bym winy do kabla.

    Jeśli to wina światłowodu (lub operatora), to i tak sam nic z tym nie zrobisz.