Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór małego kotła kondensacyjnego - potrzebna jak najmniejsza moc?

BiEj 09 Oct 2019 21:03 1182 5
    BiEj
    Level 9  
    Cześć,

Szukam kotła kondensacyjnego jednofunkcyjnego. Będzie instalowany w nowym budynku jednorodzinnym z instalacją podłogową (żadnego grzejnika). Woda użytkowa będzie również podgrzewana z wykorzystaniem kotła.
    Na stronie ciepło właściwe wyszło mi, że maksymalna moc grzewcza to 4 kW, a przeciętna to 1,9 kW (link do wyniku na cieplowalsciwe.pl: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/6641).
    Jako niefachowiec wnioskuje, że potrzebny mi kocioł o jak najmniejszej mocy, tak aby dolny zakres modulacji mocy schodził w okolice tych 2 kW. Dobrze myślę?
    Jeśli tak, to najmniejsze co znalazłem to Termet Ecoconodens Silver ( 3- 22 kW).
    Czy znacie coś mniejszego? Może coś w podobnym zakresie co Termet, ale lepszej jakości?

Pozdrawiam

Edit: Znalezłem jeszcze Immergas VICTRIX 12 X TT 2. Tutaj jest moc w zakresie 1,9 - 12 kW. Czy to będzie lepszy wybór? Bo ceny podobne.
  • Helpful post
    BUCKS
    Level 39  
    BiEj wrote:
    Znalezłem jeszcze Immergas VICTRIX 12 X TT 2. Tutaj jest moc w zakresie 1,9 - 12 kW

O ile dobrze pamiętam to 1,9kW jest dla wody kotłowej 80/60, bo producent nie podaje w instrukcji mocy dla niższych temperatur, więc owe 1,9kW to czysto teoretyczna moc, bo nie będziesz grzał wody dla podłogówki do 80 stopni.
    Ja chciałem do swojego mieszkania kupić Junkersa Smart ZSB14-5C ale mam problem z montażem zasobnika c.w.u., więc finalnie jednak będzie kocioł 2-funkcyjny.
    W/w Junkers ma minimum 2,3kW i maksa ok. 15kW dla wody kotłowej 40/30, więc jak najbardziej właściwy parametr dla Twojej podłogówki.
    Kotłów o mniejszej mocy minimalnej to ja osobiście nie znam, więc potem masz wybór wśród kotłów o wyższych mocach minimalnych.

Generalnie wśród kotłów 1-funkcyjnych najmniejsze wartości mocy minimalnych są na poziomie 2-3kW, a w przypadku kotłów 2-funkcyjnych najmniejsze wartości mocy minimalnych to poziom 3-4kW.
    ls_77
    Level 36  
    Kocioł z najniższą mocą jaki znam to Vaillant ecoTEC EXCLUSIVE VC 256/5-7, moc 1,9-21,6kW na CO przy 50/30°C (1,7-20 kW przy 80/60°C).
    Tutaj link do strony producenta: Link
    BUCKS
    Level 39  
    @ls_77
    masz rację, zapomniałem o tym Vaillancie ale z racji jego ceny to nigdy nie brałem tego modelu na poważnie ale jak ktoś ma kasę to ma faktycznie wybór.
    BiEj
    Level 9  
    Z racji, że dotychczas mieszkałem w blokach nie mam zielonego pojęcia o piecach - żadnych.
    Nie wiem czy dobrze rozumiem temat regulatorów pogodowych. W opisie kotła Junkers można wyczytać: "wbudowana automatyka pogodowa". Czy to znaczy, że muszę dokupić jedynie czujke temperatury zewnętrznej aby korzystać z dobrodziejstwa sterowania kotłem regulatorem pogodowym? Czu muszę kupić regulator C 100 lub C 400?
    Z kolei z opisu kotła Termet dowiedziałem, że ma system Open Therm, co daje możliwość połączenia z dowolnym regulatorem pogodowym. Czy to oznacza, że Termet nie ma wbudowanego żadnego regulatora, a do ceny zakupu kotła koniecznie należy doliczyć regulator?
    BUCKS
    Level 39  
    BiEj wrote:
    Z racji, że dotychczas mieszkałem w blokach nie mam zielonego pojęcia o piecach - żadnych.

Jak kupisz kocioł o możliwie niskiej mocy minimalnej czyli 2-3kW to będzie to dobry zakup, a reszty nauczysz się w praktyce.

BiEj wrote:
    Nie wiem czy dobrze rozumiem temat regulatorów pogodowych.

Idea regulatora jest taka, że on steruje automatycznie temperaturą wody kotłowej biorąc pod uwagę temperaturę zewnętrzną.
    Czyli im cieplej na zewnątrz tym niższa temperatura wody kotłowej i automatycznie niższa moc grzewcza grzejników, a im chłodniej na zewnątrz to tym wyższa temperatura wody kotłowej i większa moc cieplna grzejników.
    Z założenia kocioł ma 24h na dobę dostarczać ciepłą wodę do układu, podobnie jak to ma miejsce przy ogrzewaniu miejskim.
    Ale w praktyce z racji problemów z mocami minimalnymi to występuje tzw. efekt taktowania kotła, większy im większa jest moc minimalna kotła, która przekracza realne zapotrzebowanie ogrzewanego lokalu. Z tego powodu w końcu nastąpi moment, gdy kocioł musi się wyłączyć, bo dalsze grzanie oznaczałoby znaczne przegrzanie mieszkania/domu i zbędną stratę energii.

BiEj wrote:
    W opisie kotła Junkers można wyczytać: "wbudowana automatyka pogodowa". Czy to znaczy, że muszę dokupić jedynie czujke temperatury zewnętrznej aby korzystać z dobrodziejstwa sterowania kotłem regulatorem pogodowym? Czu muszę kupić regulator C 100 lub C 400?

Szczerze mówiąc sam do końca tego nie rozumiem ale domyślam się, że kocioł ma automatykę, która pewnie jest ograniczona i w teorii wystarczy sama czujka temperatury.
    Jeśli chcemy mieć bardziej rozbudowane sterowanie pogodowe to należałoby zakupić np. CW400.
    W tym temacie może niech wypowiedzą się osoby znające te kotły i regulatory, bo ja tylko snuję przypuszczenia na moją chłopską logikę, a tematu jeszcze nie zgłębiłem.
    Zresztą ja i tak jeśli w przyszłości kupię Junkersa to wezmę też CW400.

BiEj wrote:
    Z kolei z opisu kotła Termet dowiedziałem, że ma system Open Therm, co daje możliwość połączenia z dowolnym regulatorem pogodowym.

W teorii tak ale w praktyce nie jest tak różowo, bo musisz mieć regulator zgodny z Open Thermem, poza tym ponoć są jakieś różne wersje i nie zawsze mając dowolny regulator Open Therm będziemy mieli możliwość kontroli wszystkich parametrów kotła.

BiEj wrote:
    Czy to oznacza, że Termet nie ma wbudowanego żadnego regulatora, a do ceny zakupu kotła koniecznie należy doliczyć regulator?

Z tego co wiem to Termet ma regulację pogodową, bo wg instrukcji serwisowych można ustawiać krzywą grzewczą ale trzeba by doczytać przy konkretnym modelu kotła jeśli takowy wybierzesz.
    Minusem Termeta jest, że producent nie udostępnia instrukcji instalacji, więc możesz zostać z kotłem, w którym nie ustawisz sobie wszystkich parametrów jeśli byłaby taka potrzeba np. jest problem z taką instrukcją do Termet Integra. Jak pamiętam w modelu Crystal ponoć nie można zmienić ustawień dla mocy pompy, bo wymaga to specjalnego kabelka i podłączenia do komputera, więc bez serwisu nici ze zmian. To są takie minusy, które dla jednych są bez znaczenia, a dla innych mogą być ważne.
    W przypadku Junkersa ściągasz sobie instrukcję instalacji ze strony internetowej producenta i zmieniasz odpowiednie parametry kotła wedle potrzeb.