Na wstępie napiszę: korzystam z arduino mega, konwertera RS232 TTL- RS485 i modułu W5100 dla arduino, zaznaczam, że swoje doświadczenia opieram na arduino, języku programowania c++, czy wirring...tak to się nazywa w środowisku IDE? Nie jestem też z zawodu programistą, więc jakieś złośliwe komentarze proszę sobie darować, natomiast konstruktywne uwagi jak najbardziej mile widziane. Z tego co się zorientowałem to zaraz po wysłaniu danych, sprawdzeniu czy bufor nadawczy opróżniony, przełączam na odbiór danych. Korzystałem z dokumentacji którą dodaje. Trzeba wysłać zapytanie do inwertera
Tutaj obliczam wartości z otrzymanej odpowiedzi od inwertera:
W moim przypadku adres inwertera to 1
A poniżej cały kod na arduino mega do testowania połączenia i odczytów z inwertera solis:
Jak wcześniej wspomniałem wysyłam dane na stronę pvmonitor.pl za pomocą modułu W5100 podłączonego przewodem RJ45,ale tu już nie za bardzo mogę napisać programik, mogę powstawiać jedynie jakieś wycinki z programu w razie potrzeby bo tego już nie ogarniam. Cały program to pisał kolega, ale tam jest sterowanie obracaniem, podnoszeniem paneli, zabezpieczenie przed silnym wiatrem, itd więc u Was by to niedziałało.