Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Opel Astra H - Silnik nie odpala po zmianie pierścieni.

10 Paź 2019 13:16 351 13
  • Poziom 6  
    Witam,
    Astra H kombi 2005 rok 105 koni 1,6 benzyna +lpg.

    Astra zaczęłą znacznie brać olej, zdecydowałem się na wymianę pierścieni. Poznaczyłem wszystko przed rozbiórką a więc wszystko złożone identycznie.
    Głowice dałem do planowania, szczeliny na zaworach ustawione na poziomie 20-25, kompresja na tłokach po około 13 atmosfer, na listwie wtryskowej około 3,5 atm. Rozrząd ustawiony na znakach, pierwszy tłok u góry. Wał nie był wcale ruszany. Sprawdzałem świece podają iskrę, nawet założyłem nowe NGK. Wszystkie wtyczki podpięte. Komputer był sprawdzany i nie pokazuje żadnych błędów :/. Auto nie chce zapalić zarówno na benzynie jak i na gazie. Podłączyłem nawet złącze serwisowe od gazu bo myślałem że może komputer od gazu coś fiksuje ale to tez nic nie pomogło. Wszystkie bezpieczniki sprawdzone.

    Bardzo ciekawe jest to że listwa wtryskowa rozpyli paliwo wyłącznie raz i tyle. Jeśli wstrzyknę paliwo do tłoka auto zapali na chwilkę na tyle ile ma paliwa. Na plaku też jakby się "podrywał". Początkowo go bierze ale nie odpali. Próbowałem ściągać klemę na noc i nic nie pomogło.

    Dziś spróbuję jeszcze wymienić czujnik położenia wału.
    Czy ktoś miał podobny przypadek i mógłby coś poradzić.
  • Relpol przekaźniki
  • Pomocny post
    Moderator Samochody
    Sprawdź czy iskra też jest jest tylko raz... próbowałeś czy przy stałym podawaniu "plaka" będzie chodził? Najłatwiej byłoby podpiąć komputer i zobaczyć czy widzi obroty silnika, no ale z drugiej strony piszesz, że wtryski podają paliwo - tylko znów pytanie czy sprawdzałeś dłużej czy tylko raz "siknął" i na tym koniec. Świece są zalane po próbie rozruchu?
  • Pomocny post
    Admin grupy komputery
    mzieba0700 napisał:
    benzyna +lpg.
    Nie pomieszałeś wtyczek od wtryskiwaczy (nie wiadomo co to za instalacja LPG)?
  • Poziom 6  
    Instalacja gazowa Stag. Iskra jest cały czas bardzo mocna. Wtyczek od wtryskowe raczej nie pomyliłem bo są różne długości. Dokładnie raz prysnie paliwo i tyle choćbym kręcił. Świece jak wyjme po próbie palenia to są mokre.
  • Relpol przekaźniki
  • Pomocny post
    Admin grupy komputery
    Sprawdź przekaźnik pompy i pompę paliwa, czy jest zasilana, czy pompuje gdy kręcisz silnikiem.
    Do sprawdzenia też czujnik położenia wału korbowego i wałka rozrządu.
  • Poziom 6  
    Pompa podaję paliwo słychać ja poza tym na listwie gdy ściągam psika naprawdę mocno, tym bardziej jak pisałem prawie 4 atmosfery na listwie. Wymieniłem dziś czujnik położenia wału i też nic(wprawdzie używany) . Niestety nie mam komputera więc czekam na mechanika.
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Czy ten silnik ma MAP-sensor ?
    Może być problem z emulatorem wtrysków.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Sprawdź czy jest iskra podczas kręcenia. MOże ci immo trzyma
  • Poziom 6  
    Tak jak pisałem wcześniej przy wyciągnięte cewce iskra wali jak oszalała. Jeśli chodzi o czujnik Map spróbuję go dostać. I wymienić. Metoda hamulec gaz po wymianie czujnika wału pokazała następujące błędy 020100, 020200, 020300, 020400, 111306, 161450.
  • Pomocny post
    Admin grupy komputery
    mzieba0700 napisał:
    161450
    To znany już błąd z immo. Poczytaj o nim.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    mzieba0700 napisał:
    przy wyciągnięte cewce iskra wali jak oszalała
    DriverMSG napisał:
    To znany już błąd z immo


    Już wiesz że immobilizer się zepsuł.
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Jak zachowuje się kontrolka silnika w czasie kręcenia rozrusznika ?
  • Poziom 6  
    Dziś sprawdzałem obroty podczas kręcenia swiruja, sciaglem wtyczkę od czujnika położenia wału i zapalił. Jutro kupie nowy czujnik a nie używany i zobaczę jak nie to muszę sprawdzić kosz od czujnika czy nie jest uszkodzony
  • Poziom 6  
    Okazalo się że czujnik był dobry. Problem polegał na tym że na koszu był przygiety jeden ząbek. Wyprostowalem go i wszystko hula. Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty.