Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Co zrobiłem nie tak? Multiwibrator

10 Paź 2019 15:03 126 9
  • Poziom 3  
    Złożyłem, polutowalem i nie działa. Lekko świeci tylko dioda po lewej stronie. Możecie coś doradzić? Co zrobiłem nie tak? Multiwibrator Co zrobiłem nie tak? Multiwibrator Co zrobiłem nie tak? Multiwibrator
  • Poziom 18  
    Jeśli masz tam dwa takie same tranzystory - to jeden z nich jest wlutowany "odwrotnie".
  • Poziom 3  
    Z lewej czy z prawej?
  • Poziom 18  
    A jakie to są tranzystory?
  • Poziom 3  
    Jest to tranzystor BC 547b
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Ten jest wlutowany odwrotnie:

    Co zrobiłem nie tak? Multiwibrator

    Zwróć uwagę na schemat:
    Co zrobiłem nie tak? Multiwibrator

    Według schematu emitery obydwu tranzystorów powinny iść "w dół" (do minusa zasilania), a zgodnie z pdfem:
    Co zrobiłem nie tak? Multiwibrator
  • Poziom 3  
    Co zrobiłem nie tak? Multiwibrator
    Zrobiłem tak i niestety tylko dioda z lewej strony lekko świeci..

    Dodano po 6 [minuty]:

    Może to zdjęcie bardziej zobrazuje.

    Co zrobiłem nie tak? Multiwibrator
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Oporniki przy diodach wydają się mieć za duży opór, u Ciebie mają 470 kiloomów, a według schematu mają mieć 470 omów.
  • Poziom 3  
    Wymieniłem rezystor.. Świeci dalej jedna dioda tylko mocniej.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Nie przełącza się na drugą diodę..

    Dodano po 1 [minuty]:

    Juz wszystko działa :)
  • Poziom 3  
    Wymieniłem rezystor.. Świeci dalej jedna dioda tylko mocniej.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Nie przełącza się na drugą diodę..

    Dodano po 1 [minuty]:

    Juz wszystko działa :)

    Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

    Jednak wymiana rezystorow przyniosła efekty. Dziękuję.