Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TespolTespol
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta indukcja - jaki model-firma zmienna moc

12 Oct 2019 00:47 975 25
  • Level 8  
    Witam
    Nie wiem jak konkretnie fachowo sprecyzować pytanie ale podobno są dwa rodzaje indukcji.
    Pierwsza podczas zmniejszania "mocy" robi jak by pauzy z najwyższą mocą co finalnie w garnku z wodą widać wrzenie-pauza-wrzenie-pauza. Natomiast ten drugi rodzaj indukcji podczas zmniejszania "mocy" faktycznie to robi jak by liniowo czyli jak na płycie gazowej po przykręceniu kurka.
    Nie wiem czy to w miarę jasno wytłumaczyłem.

    Pytam gdyż potrzebuję kupić płytę i nie wiem jak szukać aby wybrać opcję drugą-dla mnie lepszą.
  • TespolTespol
  • TespolTespol
  • Level 8  
    to nie jest odpowiedź. Jakoś mi się wydaje, że ten ranking zrobinony jest według ilości opinie ceneo. Niestety tam można sobie pisać co się chce a szczególnie producenci.
  • Level 8  
    Funkcją szczególnie doceniananą przez użytkowników, jest płynne ustawianie mocy grzania za pomocą tak zwanego suwaka. Umieszczony na panelu sterowania, pozwala na precyzyjne i bardzo wygodne regulowanie temperatury gotowania.

    tak czytałem tylko jak oni interpretują tą "płynność". Czy to jest liniowe obniżanie mocy na indukcji czy ta "płynność" to slider (suwak) zamiast przycisków +-
  • Level 34  
    Bzdura! Suwak czy przyciski +/- to jedno i to samo. To nie jest wyznacznik. Jeśli chodzi o płynne dostosowywanie mocy pola to jest to technicznie skomplikowane. Nie wiem, czy jakikolwiek płyty mają taką funkcję. Być może niektóre mają dużą częstotliwość załączania/wyłączania pól co w odczuciu użytkownika i w związku z bezwładnością cieplną garnka może dawać pozorną regulację płynną.
  • Level 8  
    o to mi własnie chodzi
    Kiedyś czytałem wpis użytkownika który kupił płytę indukcyjną ze "szwedzkiego" sklepu i on miał rzekomo właśnie taki typ w którym miał jak by płynną regulację-być może pozorną
  • Level 34  
    Spróbuj może podpytać tutaj: http://plyta-indukcyjna.pl/ Osobiście nie spotkałem się z informacją o takim płynnym sposobie regulacji mocy, chociaż jakiś czas temu zupełnie nieświadomie stałem się posiadaczem kuchenki mikrofalowej działającej na takiej zasadzie. Więc może i w temacie indukcji coś się nowego pojawiło.
  • Level 8  
    dziękuje a czy w mikrofali coś takiego jest przydatne?
  • Level 34  
    Powiem tak: jest bo jest. Jednakże po 20 latach używania kuchenki mikrofalowej i blisko 4 latach użytkowania płyty indukcyjnej nabiera się nawyków, które pozwalają wyeliminować wady w postaci pulsacyjnego działania tych urządzeń. I tak: mikrofalówka z płynną regulacją mocy pozwala na szybsze podgrzewanie potraw bez konieczności ich mieszania celem wyrównania temperatur. Płyta indukcyjna natomiast nie przysparza problemów jeśli stosuje się garnki z grubym dnem. Te z cienkim dnem są bardziej podatne na przypalanie potraw. Także gdybym miał dopłacić np. 10-20% do urządzenia, które posiada funkcję płynnej regulacji temperatury to bym może i poszedł na taką kombinację. Jeśli byłoby to więcej to odpuściłbym.
  • Level 8  
    ok dziękuję co prawda nie wiedziałem że mikrofala też tak działa
    a na co zwrócić uwagę przy takiej indukcji? Co jest ważne i ułatwiające funkcjonowanie?
  • Level 29  
    tinjap wrote:
    a na co zwrócić uwagę przy takiej indukcji? Co jest ważne i ułatwiające funkcjonowanie?

    Kup model indukcji w której przynajmniej jedno pole grzejne ma średnicę 24 cm. Przydaje się na większe gary i patelnie. Indukcja minimum 70 cm lub większa - zapewnia komfort przestrzeni stawiania obok siebie 'garów" Indukcje 60-tki to pomyłka. Droższe/lepsze modele nie mają tego pulsacyjnego gotowania przy niskich mocach pola grzejnego - chyba o to Ci chodziło? O ile nie przeraża Cię Electrolux i o nim opinie to możesz zainteresować się ich serią slim-fit. Bardzo fajne rozwiązanie konstrukcyjne - indukcja 70 cm, 80 cm, czy ponad mieści się w szafce 60 cm. Blat roboczy musi mieć minimum grubość 28 mm. To co wystaje z indukcji poza szafkę 60-tkę ma grubość 23 mm, więc ładnie się chowa w przestrzeni samego blatu roboczego bez kolizji w szafkami dolnymi, które są obok szafki, gdzie jest zamontowana indukcja. Na tym polega ten cały silm-fit Electroluxa. Chyba, żaden producent tego nie ma - pomijam tu AEG, bo to niemiecki Electrolux.
  • Level 8  
    Faktycznie czytając recenzje itp dużo osób poleca więcej niż 60cm. Zastanawia mnie tylko czemu skoro gazowa kuchnia tez ma 60 i jest ok. Pola 24cm ma mało indukcji oczywiście w rozsądnych cenach do 2tyś. Tak pomyslałem o funkcji łączenia pól że one rzekomo mają pasowac pod każdy gar. Tylko ciekawe czy jak połączą się te dwa pola to zużycie energii będzie też x2 ?
    Takie modele poszerzone znalazłem. Tylko jak obecnie ma sie awaryjność tych producentów.
    Whirlpool SMC 654, Electrolux Slim-fit EIV744
  • Level 29  
    tinjap wrote:
    Tak pomyslałem o funkcji łączenia pól że one rzekomo mają pasowac pod każdy gar.

    Nie, nie będą. Złączenie dwóch pól jest dla naczyń prostokątnych jak jakieś brytfanny, grille prostokątne i inne cuda wianki. Nic Tobie nie da złączenie dwóch pól - moim zdaniem funkcja kompletnie nieużyteczna, bo kto tam będzie grillował, czy "brytfannował" na indukcji... Średnica pola grzejnego w garnku, czy patelni powinno być równe lub trochę mniejsze od średnicy pola cewki w indukcji. Jak będzie średnica pola grzejnego w patelni trochę większa o 1 cm to raczej nic się nie stanie i naczynie powinno być poprawnie wykryte. Po prostu dłużej będzie się nagrzewać. Z indukcją jest taki problem, że tam gdzie jest pole martwe poza cewką to nie będzie grzane. To nie działa jak ogień z kuchenki gazowej. Moim zdaniem lepiej mieć jedno pole duże 24 lub więcej i używać raz na ruski rok niż w ogóle nie mieć. Patelnie duże 32 cm, czy garnki 28 cm średnice pola grzewczego mają 22-23 cm. Tu już wypada mieć indukcję z polem 24 cm. Na polu 21 cm też pewnie byłoby w miarę ok.

    Ja u siebie w kuchni mam EIV734. Moim zdaniem dość ciekawy model z 2x21 cm, 1x24 cm i 1x14 cm -> https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/hobs/induction-hob/eiv734/ To właśnie ten model ma jedno pole 24 cm. Indukcja lekko ponad 2000 złotych kosztuje. Wydaje mi się, że cena jest w miarę ok. Radiowo łączy się z okapem - świetna sprawa. Tak się prezentuje indukcja na żywo u mnie w kuchni - https://photos.app.goo.gl/RmajH6RPYufzzNw97 Poszukaj sobie fotek z indukcją. Na samym dole z patelnią(28cm) i garnkiem(28cm).

    Kup co Ci pasuje markowo, wizualnie i cenowo, żebyś był zadowolony. Tylko nie przeginaj z ceną w dół, bo to już naprawdę są badziewia. Optymalna cena to 2000 złotych - ani drogo ani tanio. Bym się nie sugerował opiniami ze sklepów internetowych - często to fake komenty nawet tzw. potwierdzone. Sługusy od komentarzy czasami wklejają ten sam tekst do różnych modeli. Czasami można to wyłapać.
  • Level 8  
    Ładnie to wygląda w tej Twojej kuchni.
    Jak na razie dla mnie wizualnie indukcje wyglądają tak samo, ale to zapewne do czasu kiedy sie przed nimi stoi-wtedy dylemat
    Wnioskuję że użytkowałeś gaz wcześniej. I jak subiektywnie oceniasz gotowanie na indukcji względem gazu?
    My używamy na gazie takich patelni granitowych 30cm jakoś wystarczająca na razie. Ale widzę że te Twoje garnki to wartościowo ze dwie sztuki i jest tania indukcja.
    Kiedyś użytkowałem płytę ind. na wczasach z kilka dni podobało mi się ale nie wiem jak na dłuższy czas mając taką w domu tj. ilość zużytej energii, awaryjność, smak potraw itp.
    No i własnie apropos awaryjności czytając komentarze podobno to raczej trwałe urządzenie nie jest a koszt naprawy ok 400zł. Więc juz tak sie zastanawiam czy nie lepiej po taniości a potem w razie awarii nowa indukcja
  • Level 29  
    Ja jestem zwolennikiem ognia. Nie lubię indukcji. Dla mnie to takie sztuczne gotowanie na indukcji. Tak, całe życie był to gaz. Zmiana na indukcję przy okazji remontu kuchni tylko dlatego, że nie mam dostępu do gazu sieciowego. Zawsze stała butla z gazem i do teraz stoi, ale za chwilę zniknie. Butle gazowe, czy to dom, czy mieszkanie w bloku to cykająca bomba. To powinno być zabronione od dawna w Rozporządzeniu Ministra moim zdaniem. Wybrałem mniejsze zło, czyli indukcję. Co tu mogę więcej, nic.

    Indukcja nie jest zbyt bezpieczna dla mężczyzn. Wytwarza dość spore pole elektromagnetyczne i pizga po jajkach... Na yt są filmiki jak ktoś robi pomiary indukcji miernikiem do pola elektromagnetycznego to zamykała się skala w mierniku... Indukcja to fajny wynalazek, ale moim zdaniem nigdy nie zastąpi gotowania na prawdziwym ogniu imho.
  • Level 8  
    Jeszcze zostaje opcja płyty mieszanej czyli indukcyjno-gazowa. Ja na działce mam gaz ziemny tym będę ogrzewał dom i zastanawiam się czy robic przyłącze gazowe do kuchni (ok 18metrów) i zamontować tam taki rodzaj płyty.
  • Level 34  
    Ja jestem przeciwnikiem gazu z dwóch powodów. Brudu i ceny. Brud objawia się na naczyniach, szafkach kuchennych i jest trudny do usunięcia. Jeśli zaś chodzi o cenę to pewnie prąd wychodzi drożej nieco drożej (tylko nieco, bo są znacznie mniejsze straty ciepła przy kuchni indukcyjnej). Ale przy używaniu gazu jedynie do gotowania w moim przypadku więcej płaciłem za opłaty stałe, przesyłowe niezależne od zużycia niż za faktycznie zużyte paliwo. Poza tym nie ufam zupełnie danym odnośnie kaloryczności gazu. Uważam, że jesteśmy równo kantowani, a gaz jest mocno zaazotowany.
  • Level 29  
    Przy kuchence gazowej jakieś 60% energii cieplnej idzie w naczynie i 40% energii cieplnej jest tracone - są to dość spore straty, co przelicza się też na pieniądze. W indukcji ponad 80, czy nawet 90% idzie w naczynie a strat ciepła jest bardzo mało. Wiadomo przy gazie wszystko brudne i osmolone. W indukcji pełna czystość. Gaz jest niebezpieczny - lepiej posiadać czujkę gazu a najlepiej kilka. Jak ktoś posiada w kuchni butlę gazową, która sobie dumnie stoi w szafce to już w ogóle hardcore idiotyzmu, w którym także trwałem bardzo długie lata. Ja mimo wszystko lubię ogień, ale trzeba będzie się odzwyczaić.
  • Level 29  
    tinjap wrote:

    Pytam gdyż potrzebuję kupić płytę i nie wiem jak szukać aby wybrać opcję drugą-dla mnie lepszą.

    To jest cecha tanich płyt.
    Kup po prostu droższą płytę 7kW, przykładowo Boscha Serie 6. Nie będziesz odczuwał pulsacyjnego grzania oraz nie będzie żadnych akustycznych efektów z tym związanych. Regulacja suwakiem ma tę zaletę, że ustawiasz dowolną moc grzania jednym dotknięciem, a nie ma ona nic wspólnego z problemem którego chcesz uniknąć.
  • Level 8  
    ok ale bosch seria 6 obecnie nie jest droga ....
  • Level 29  
    Chyba w żadnej marce w lepszych modelach nie ma grzania pulsacyjnego przy niskich mocach. Ten defekt jest tylko w tanich indukcjach wynikający z budżetowości - słaba, niskiej jakości elektronika. Gdzieś te koszta trzeba ciąć, żeby dany model miał taką cenę a nie inną.
    Najlepiej rozglądać się za indukcjami ze średniej półki cenowej. Unikać tanich, bo szkoda pieniędzy i raczej bez sensu też jest płacić za indukcję 3 czy 4 tysiące złotych.

    To jest fajny Bosch 80-tka za rozsądne pieniądze i to z 5 polami - https://www.neo24.pl/bosch-pvw-851fb5e.html
  • Level 8  
    fajny... ale jak wrzucę taka 80-tkę to zostanie mi tylko 20cm luzu na blacie od słupka z piekarnikiem. Chyba troche mało
  • Level 29  
    Pod tego Boscha trzeba szafkę 80-tkę. W slim-fitach Electroluxa indukcja 80 mieści się w szafce 60 cm.

    Dodano po 48 [minuty]:

    tinjap wrote:
    jak wrzucę taka 80-tkę to zostanie mi tylko 20cm luzu na blacie od słupka z piekarnikiem. Chyba troche mało

    Mało, za mało. Po obu stronach indukcji musi być przestrzeń robocza. Takie rzeczy trzeba przewidywać na etapie projektowania kuchni. U mnie od zlewozmywaku do indukcji jest 30 cm, ale po prawej stronie mam ponad 2 metry blatu roboczego.
    U Ciebie wchodzi w grę indukcja 60 cm, max 68 cm. Nie znajdziesz 60-tki z cewką 24 cm. W 90% przypadków wystarczy cewka 21 cm. Tak jak pisałem wcześniej, lepiej mieć 24 cm pole grzejne niż go nie mieć. Patelnia 30-32 cm nie nadaje się za bardzo na pole grzejne 21 cm.
  • Level 8  
    Kuchni jeszcze nie mam ale wstepnie ją "urządzam". Blat mam 160cm i w tym musi być miejsce na indukcję-szafka z szufladami 100cm. Zlew mam pod oknem. Jak poniżej.
    Link