Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

volvo s60 - czujniki parkowania błąd na wyświetlaczu chociaż działają

arexseven 12 Oct 2019 22:00 1899 9
  • #1
    arexseven
    Level 10  
    2017 vovo s60 po kolizji, komunikat : BLIS i CTA potrzebny serwis. Po skasowaniu błędu przednich czujników,błąd od razu powraca. Co ciekawe wszystkie czujniki działają i sygnalizują przeszkodę , sprawdzane indywidualnie. Nie wiem,czy uszkodzony jeden czujnik powodowałby błąd wszystkich przednich i czy uszkodzony dawał by sygnał widoczny na wyświetlaczu.Wiązkę sprawdzałem i jest OK.
  • #2
    decybel91
    Level 42  
    A lusterka nie były wymieniane? Jaki masz błąd gdy sygnał usterki jest?
  • #3
    arexseven
    Level 10  
    Wklady lusterek były wymieniane,bo ktoś ukradł.Dealer Volvo jak kasował błędy,to mówił o wszystkich czujnikach przednich,że powracają błędy tylko tych czujników .(chociaż wydają sie działać).
    Powidział również,że nie będzie w tej sytuacji dziłał BLIS.
  • #4
    MarcinS70R
    Level 21  
    A kody błędów czego dokładnie dotyczą, przerwy w obwodach czy usterki wewnętrzne?
  • #5
    arexseven
    Level 10  
    Błędy są wszystkich 4 przednich czujników, bez informacji obwód czy coś innego. Wiązkę lutowałem w 2 miejscach,ale ma przejścia.Sprawdzałem aż do modułu PAM.Czymożna sprawdzić czujnik miernikiem?
  • #6
    arexseven
    Level 10  
    Dealer Vovo jak odczytywał i kasował błędy,to stwierdził że trzeba wymienić przednią wiązkę i czujniki.
    Dziwne, bo ją sprawdziłem (to tylko 6 kabli) natomiast czujniki wszystkie sygnalizują co jeszcze dziwniejsze.
    To teoretycznie prosty system, a dealer najlepiej wymieniłby wszystko na nowe.Tylko nie wiadomo czy by pomogło.
  • #7
    MarcinS70R
    Level 21  
    Czujniki parkowania łatwo sprawdzić bo gdy są uruchomione dotykając palcem wyczuwalne jest pulsownie.
    Podaj kolego dokładny kod błędu.
    A żaden moduł nie był zmieniany?
  • #8
    arexseven
    Level 10  
    Żaden modół nie był wymieniany.Szkoda,że człowiek u dealera nie podał mi kodu błędu. Próbowałem słuchać cykania czujników,ale przy pracującym silniku ciężko coś usłyszeć. Może uda mi się wyczuć dotykowo. Tyle,że test na zbiżanie powoduje prawidłową reakcję każdego sensora z osobna.
  • #9
    MarcinS70R
    Level 21  
    To sprawdź na włączonym zapłonie, bez pracy silnika.
  • #10
    arexseven
    Level 10  
    Tak się nie da.Musi być właczony silnik i skrzynia w pozycji drive.