Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pioneer VSX-921 (K) - Brak dźwięku z wyjść głośnikowych

12 Oct 2019 22:03 918 10
  • Level 19  
    Dostałem do naprawy amplituner. Objaw jak w temacie, brak dźwięku na którymkolwiek z wyjść głośnikowych. Próbowałem z różnych wejść analogowych jak i cyfrowych typu HDMI. Same końcówki są sprawne. Amplituner uruchamia się normalnie, nie wyświetla żadnych błędów, próbowałem zrobić reset do fabryki, bez zmian. Ponoć w środku nocy włączył się na max głośności i wyłączyli go z prądu. Od tamtego razu cisza. Mam problem ze znalezieniem schematu a jeśli jest to na PCB są zupełnie inne oznaczenia układów scalonych. Mierzyłem w kilku punktach na DIGITAL MAIN ASSY i są napięcia na CN9501: +5,6V, +4,2V, mierzyłem też na elektrolitach SMD w okolicy IC9002 są: +5V, +1,2V, +3,3V. Czy ta seria amplitunerów jest jakaś wadliwa?
  • TermopastyTermopasty
  • User under supervision
    Przekaźniki klikają od głośników? Przekaźnik od trafo głównego klika? Napięcia na trafie głównym/zasilaniu sa? Napięcia końcówek mocy/ przedwzmacniaczy? Napięcia +/-12V są?
  • TermopastyTermopasty
  • Level 19  
    Zapomniałem dopisać, ale przekaźniki głośnikowe klikają, od trafa głównego również, napięcia ze stabilizatorów scalonych wychodzą +/-12V, +5V, sprawdziłem zimne luty, podejrzane przelutowałem świeżą cyną
  • User under supervision
    Anzasila od -/+ 55V końcówek. W direct tez nie działa?
  • Level 9  
    Końcówki out :(
  • Level 19  
    Witam po przerwie.
    HD-VIDEO wrote:
    Ten SM, był sprawdzany: Link

    Znalazłem pasujący SM od modelu 1021. Oznaczenia układów się zgadzają więc szukam dalej. Ten z Linku jest tylko częściowo zgodny.

    bumble wrote:
    Anzasila od -/+ 55V końcówek. W direct tez nie działa?
    Zasilania peryferiów i końcówek mocy są, również symetryczne +/- 55V. Nie działa w żadnym trybie ustawień dźwięku ani w direct, ani z tunera, ani z HDMI ani z wejść Cinch z tyłu.

    pietruszka00011 wrote:
    Końcówki out
    Końcówki mocy są sprawne, wszystkie sprawdziłem, nie ma na żadnej napięcia stałego, w innym wypadku ampli zgłaszało by błąd ( testowałem to przez odpięcie CN501 - zgłosił błąd poprzez miganie "FL OFF" na panelu przednim.

    Jak będę miał chwilę czasu przelecę po kolei cały flowchart odnośnie diagnozowania dźwięku i może coś wyłapię. Ogólnie ciężko się go serwisuje ze względu na dużą ilość PCB i złącz do których jest słaby dostęp...
  • User under supervision
    Jak w direct brak dźwięku to może układ wejść. sprawdzałeś analogowe wejścia czy cisz?
  • Level 19  
    Wszystko już jest jasne. Jak przypuszczałem winny był układ DSP. Próbowałem już podgrzewać ten układ wcześniej przy temperaturze stacji 260°C przez 10 minut ale to nic nie dało. Dopiero przy około 400°C DSP zaczęło działać. Pasowało by zrobić Reballing lub wymienić układ na nowy, ale na tą chwilę nie mam jak, więc zostawiam sprzęt do testów.
  • User under supervision
    Możesz kupić płytkę dsp. Szukaj uszkodzonego takiego ampli jako dawcę. Ale bez dsp na analog direct powinien działać.
  • Level 19  
    Amplituner działa, podgrzanie potwierdziło problemy z DSP. Temat zamykam