Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fiat grande punto - Niedziałająca zapalniczka

13 Paź 2019 17:25 234 7
  • Poziom 2  
    Mam problem, który nie daje mi spać, otóż nie działa mi gniazdko prądowe w kabinie, po oględzinach mam takie obserwacje:
    -bezpiecznik jest sprawny
    -masa na czarnym przewodzie jest dobrze podłączona
    -na czerwono-białym przewodzie od zasilania gniazda jest zasilanie 12V przy kluczyku na zapłonie
    -na żółto-czarnym przewodzie od zasilania żarówki podświetlenia gniazda nie ma żadnego napięcia
    -żarówka podświetlenia była przepalona
    -ładowanie telefonu włącza się i wyłącza (nie ładuje)
    -na ładowarce jest stałe 5,5V
    -odkurzacz i kamerka zasilane 12V nie działają
    -te same urządzenia podłączone pod przewód zasilania radia działają normalnie

    Nie jest to kwestia złego gniazda, na 100% oba piny ładowarki się stykają z gniazdem, poza tym sprawdzane na innych gniazdach z tymi samymi rezultatami. Zwracam się do was klubowicze, bo przechodzi to moje pojęcie (no w końcu jeśli jest napięcie to wszystko powinno działać, a jednak nie). Jedyne co mi przychodzi do głowy to wadliwy przekaźnik, który daje napięcie na zapłonie, ale pewnie jest zbiorczy dla wszystkich urządzeń działających tylko na zapłonie, a poza gniazdkiem czasem nie działa tylko regulacja lusterek, co swoją drogą też mnie zastanawia, że czasem działa, a czasem nie, ale to nieistotne, można więc przyjąć że poza zapalniczką cała elektryka jest sprawna. Czy to możliwe, żeby na zasilaniu gniazdka była jakaś składowa zmienna, powodująca niedziałanie urządzeń, której nie wykrywa mój multimetr?
    Skłaniam się do tego żeby zrobić ultra druciarski ruch i wziąć zasilanie z +akumulatora wchodzącego do skrzynki bezpieczników w kabinie i stworzyć obwód z manualnym włącznikiem i niezależnym bezpiecznikiem 20A.
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Skoro jest napięcie, to znaczy że prądu brakuje. Styki w gnieździe nie są zaśniedziałe?
  • Poziom 42  
    A sprawdziłeś po prostu żarówką, czy jest zasilanie gniazda?
  • Poziom 2  
    Styki nie są zaśniedziałe, sprawdzałem inne gniazdka na tym samym przewodzie i to samo gniazdko na innym zasilaniu, wynik taki że na innym zasilaniu działa a inne gniazdko na tym samym zasilaniu nie działa

    Dodano po 1 [minuty]:

    stanislaw1954 napisał:
    A sprawdziłeś po prostu żarówką, czy jest zasilanie gniazda?

    Myślę że multimetr jest lepszy do pomiarów niż żarówka
  • Poziom 29  
    Żarówka pokaże Ci czy płynie prąd. Często jest tak, że widzisz napięcie na mierniku, ale prąd jest za mały żeby coś zasilić. Dlatego pytałem, czy styki nie zaśniedziałe..
  • Poziom 2  
    Ok, faktycznie racja z tą żarówką, na innym forum, napisano że warto sprawdzić wspólną masę
  • Poziom 29  
    Jak nie jesteś pewien, to najlepiej podaj świeżą masę gdzieś z pobliskiego punktu.
  • Poziom 2  
    Mimo że jestem sceptyczny co do złej masy bo kiedy wziąłem ją z radia a zasilanie z kostki zapalniczki to nie ładowarka nie działała, ale kiedy zasilanie było z radia, a masa z zapalniczki to było ok to następnym razem pociągnę ją prosto z aku, jeśli to nie zadziała to robię niezależny obwód