Poszukuję serwisówki do pralki Whirlpool AWE 6317/P lub schematu, przekroju z wymiarami wirnika, prawidłową odległością łożysk i ustawieniem tacho na końcu osi wirnika. Po wymianie przez elektryka łożysk, mam wrażenie że położenie pierwotne się zmieniło. Podobnie jak zmniejszyła się odległość między łożyskiem a tulejką dystansową i pierścieniem magnesu tacho. Na końcu ośki jest pierścień z ząbkami skierowany w stronę łożyska i za nim drugi pierścień magnesowy. Pralka ostatnio zaczęła wyrzucać mi błędy F06 i F07. Owe pierścienie nie było zazębione a odsunięte od siebie o ok milimetr. Magnes można obracać chociaż z dość sporym oporem, więc sam się chyba raczej nie obraca. Niestety nie do końca wiem, jak to powinno być fabrycznie.
Jeżeli ktoś by posiadał serwisówkę do tej pralki, albo chociażby te wymiary, obraz poglądowy jak to prawidłowo powinno być ustawione, będę bardzo wdzięczny. Na osi niestety nie ma żadnych podtoczeń, a elektryk nie zaznaczył sobie pierwotnego położenia łożysk i poszczególnych elementów pierścieni tacho. Chcę uniknąć sytuacji, że pierścień tacho będzie skrobał osłonę.
I tak na szczęście ta pralka jest jeszcze z tych naprawialnych a wymiana łożysk silnika to kwestia 5 minut. Pewnie z czasem będę wymieniał też łożyska bębna, ale póki co są ciche.
Pozdrawiam.

Jeżeli ktoś by posiadał serwisówkę do tej pralki, albo chociażby te wymiary, obraz poglądowy jak to prawidłowo powinno być ustawione, będę bardzo wdzięczny. Na osi niestety nie ma żadnych podtoczeń, a elektryk nie zaznaczył sobie pierwotnego położenia łożysk i poszczególnych elementów pierścieni tacho. Chcę uniknąć sytuacji, że pierścień tacho będzie skrobał osłonę.
I tak na szczęście ta pralka jest jeszcze z tych naprawialnych a wymiana łożysk silnika to kwestia 5 minut. Pewnie z czasem będę wymieniał też łożyska bębna, ale póki co są ciche.
Pozdrawiam.