Nie ma tutaj mowy o TCP, to jest tylko przejściówka ze styków na wtyk RJ45.
Modbus może w tym przypadku być RTU lub ASCII (zgodnie z instrukcją do falownika).
Bez problemu powinieneś podpiąć kolejny falownik do instalacji, ale z dokładnością do topologii, bo taka przejściówka, przy odpowiednio długim przewodzie sprzyja utworzeniu gwiazdy.
Dodatkowo, jeśli się będziesz upierał przy użyciu tych Wago i kompletnych patchcord'ów, to ładnie powinieneś dać dwie takie złączki (po jednej na falownik), a je między sobą połączyć możliwie krótkimi przewodami Data+ 1-3, Data- 2-6.
Można użyć obciętego patchcord'a i zwykłych ZUG'ów. Najistotniejsze są skręcone pary i terminacja linii.
Czyli tak . Zalozmy ze mam polaczenie PLC z falownikiem ( zakladam ze RTU , czy sa falowniki z modbus TCP wogole ? ) i chce cos dolozyc na kablu czyli musze przeciac kabelek podlaczyc do np ZUG i do tego nowy kablek . Skad on bedzie wiedzial ktora to jest glowna siec ? Nie ma jakis zlaczek daisy chain ?
Pozdrawiam
Schneider daje całą gamę elementów do szybkiego i wygodnego łączenia sieci. Powyższy spltter łączy do 10 urządzeń w sieć RS485 przy użyciu gotowych patchcord'ów Ethernet.
Jeśli zerkniesz do dokumentacji to znajdziesz tam dużo informacji na temat prawidłowego prowadzenia i łączenia takiej sieci.
Na temat RS485 i Modbus RTU też znajdziesz mnóstwo materiałów.
Są falowniki z Modbus TCP.
Skoro mozna zastosowac zwykle ZUG to dlaczego stosuje sie takie splittery ?
Dla wygody i korzystania z systemowych podzespołów dających gwarancję, że będzie działać. Bo wariant na złączkach ZUG trzeba umieć poprawnie poskładać, co niby proste ale nie zawsze i nie dla każdego.
Dodano po 2 [minuty]:
Falowniki z Modbus TCP/IP ma w ofercie Delta - np seria C2000 i CP2000
Na ALI masz mnóstwo konwerterów w cenie 60 złotych ja korzystam bezpośrednio z Modbus RTU do TCP/IP przez WIFI nie chce mi się korzystać z kabli.
Miałem kilka tanich urządzeń a w nich domyślnie adres 1 i to wymagało rozwiązania
Konwertery mają procesory 96mHz pełne zarządzanie przez WEB serwer.
JEst tam całą gama bramek itd