Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowarka Parkside PLG 20 A1 - jak włączyć/wymusić ładowanie?

jama1234 15 Oct 2019 21:04 20946 8
    jama1234
    Level 8  
    Cześć
    Czy ktoś z Was przerabiał kiedyś ładowarkę do wiertarki w taki sposób, aby działała cały czas? Mam ładowarkę Parkside o napięciu 20 V, ładowarka działa tylko wtedy kiedy wykryje akumulator. Działa to pewnie poprzez różnicę napięć na 3 pinach. Potrzebuję użyć tej ładowarki do innego akumulatora, który przerobiłem z ogniw Ni-Mh na Li-Ion (max napięcie 21 V, BMS z load balanserem), niestety nie mam do niego ładowarki.

Problem polega na tym, że nie wiem co mam podłączyć pod ten pin środowy na ładowarce, tak aby wymusić ładowanie (do mojego akumulatora i BMS idą tylko 2 przewody). Chcę zrobić jakiś przełącznik i dodatkowe gniazdo, aby zachować dotychczasowy mechanizm, a w razie potrzeby przełączyć się na ładowanie innego akumulatora. Co zrobić, aby ładowarka podawała docelowe napięcie? Teraz jak się ją włączy, to jest w stanie czuwania, zaczyna ładować po podłączeniu dedykowanego do niej akumulatora.
    Pozdrawiam
    Ładowarka Parkside PLG 20 A1 - jak włączyć/wymusić ładowanie? Ładowarka Parkside PLG 20 A1 - jak włączyć/wymusić ładowanie? Ładowarka Parkside PLG 20 A1 - jak włączyć/wymusić ładowanie?
    Ładowarka Parkside PLG 20 A1 - jak włączyć/wymusić ładowanie? Ładowarka Parkside PLG 20 A1 - jak włączyć/wymusić ładowanie?
    Witek76
    Level 24  
    Jakie układy scalone są zastosowane w ładowarce? Zdjęcie spodniej strony płytki jest nieczytelne.
    jama1234
    Level 8  
    Dokładnie tak to wygląda:
    Ładowarka Parkside PLG 20 A1 - jak włączyć/wymusić ładowanie? Ładowarka Parkside PLG 20 A1 - jak włączyć/wymusić ładowanie? Ładowarka Parkside PLG 20 A1 - jak włączyć/wymusić ładowanie?
    Ładowarka Parkside PLG 20 A1 - jak włączyć/wymusić ładowanie?Ładowarka Parkside PLG 20 A1 - jak włączyć/wymusić ładowanie?
    HackoBoy
    Level 10  
    Hello
    I have the same charger that was more seriously damaged.
    I replaced the transistor with 5n60, abs10 bridge diode, a few more smd resistors, the copper bus between Drain 5n60 and the ferrite transformer. But powered by an electric lamp - the circuit still does not work, and the lamp lights up at maximum. Measure voltave acros there is a small smd element - with the body code q2se does anyone know what this is?

measure capacitor voltage 47µ/400V = 0V.
    I think the power transistor is constantly unlocked.
    xanderkg
    Level 1  
    Dzisiaj wymieniłem Q2SE na LD7536 i ładowarka działała. Mam nadzieję, że komuś pomoże.
    ClemAS
    Level 1  
    Cześć @jama1234

Znalazłeś rozwiązanie? Mam ten sam problem.
    kazikszach
    Level 36  
    jama1234 wrote:
    Czy ktoś z Was przerabiał kiedyś ładowarkę do wiertarki w taki sposób, aby działała cały czas? Mam ładowarkę Parkside o napięciu 20 V, ładowarka działa tylko wtedy kiedy wykryje akumulator. Działa to pewnie poprzez różnicę napięć na 3 pinach. Potrzebuję użyć tej ładowarki do innego akumulatora, który przerobiłem z ogniw Ni-Mh na Li-Ion (max napięcie 21 V, BMS z load balanserem), niestety nie mam do niego ładowarki.

Ładowarka z akumulatorem komunikuje się tym trzecim pinem przy pomocy jakiegoś ciągu impulsów powtarzanego cyklicznie, czyli raczej się nie da oszukać.
    Pytanie do kolegi @xanderkg jaka była usterka przed wymianą tego sterownika?
    azaghorth
    Level 5  
    Ładowarka powinna być używana zgodnie z jej przeznaczeniem. Nie ma sensu używać go do czegoś innego, ponieważ jest zaprogramowany tak, aby zachowywał się w określony sposób: np.: najpierw stałe napięcie, potem stały prąd...itp.
    Dlatego to, co podłączysz na jego wyjściu, nie będzie działać poprawnie.
    jasiek_1953
    Level 11  
    Cześć
    Pomocne informacje. Dzięki zamieszczonym zdjęciom udało mi się naprawić ładowarkę.
    Wymieniłem spalony mostek prostowniczy ABS10 oraz bezpiecznik T3,15 A i ładowarka działa :).
    Dziękuję i pozdrawiam, Jasiek