Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Yamaha crx-332 - Działa ale zdarza się jej że wyłącza się gaśnie wyswietlacz sły

marekxix 15 Oct 2019 23:24 1059 24
    marekxix
    Level 6  
    Yamaha crx-332

Działa ale zdarza się jej że wyłącza się gaśnie wyswietlacz słychać klikanie. Czy to jakieś zimny luty, kondensatory czy coś z przekaźnikiem SDT-S-112LMR2 nie tak? Co pomierzyć w pierwszej kolejności jeszcze jest taki mankament poprzedni właściciel próbował naprawiać i dotknął jeden z kondesatorów 102M te obok przekaźnika i poszły iskry ale powiedział ze przylutował to co zostało z nóżki i działa amplituner, ale nadal zdarza mu się wyłączać. Podłączana wieża głównie przez AUX i USB, głośniki odłączyłem sprawdziłem. nic nadal to samo działa a potem znów nie działa.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Serwis sobie z tym poradzi
    marekxix
    Level 6  
    Na serwis to nie opłacalne ma ktoś jakieś rady?
    Całość przeglądanąć czy raczej problem jest na górnej płytce?
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Na dolnej lub na górnej.

Przekaźnik jest odpowiedzialny za załączanie przetwornicy głównej
    marekxix
    Level 6  
    Yamaha crx-332 - Działa ale zdarza się jej że wyłącza się gaśnie wyswietlacz sły Zanim zdejmę wszystko chciałbym się upewnić ze ten kondensator 102M działa poprawnie skoro urządzenie się załącza i zdarza się ze długo muzyka gra. U góry wszystko posprawdzałem wyglada okey. Za nim się wyłącza to słychać kliknięcie i potem po jakimś czasie odłącza zasilanie. Wciskam kilka razy power z klawiszem do wyboru źródła sygnału i za którymś razem załącza się poprawnie( słychać klikanie co jest prawidłowe wiem - tylko że może uległ uszkodzeniu ? wymiana przekaźnika który wymieniłem w poście wyżej mogłoby pomóc? czy któryś element w okolicy?
    HD-VIDEO
    Level 42  
    marekxix wrote:
    czy któryś element w okolicy?

Szukaj w okolicy serwisu.

To dział serwisowy - pokazujesz jakiś kondensator i pytasz się czy działa poprawnie. Takie pytania do niczego nie doprowadzą.
    jurand87sca
    Level 29  
    Witam. Albo inaczej. W sprzęcie tego typu, jeśli chodzi o rocznik i złożoność elektroniki.. Ciężko będzie dojść do ładu z czymkolwiek tylko po foto i pytaniach gdzie jest usterka.. Jest zasilacz transformatorowy i impulsowy w jednym urządzeniu. Ten kondensator jest raczej mało ważny przy tego typu objawach.. Nie da się "naprawiać" lub "wymieniać części" by działało w sprzęcie oglądając płyty bez jakichkolwiek pomiarów..;)
    marekxix
    Level 6  
    Yamaha crx-332 - Działa ale zdarza się jej że wyłącza się gaśnie wyswietlacz sły Yamaha crx-332 - Działa ale zdarza się jej że wyłącza się gaśnie wyswietlacz sły Yamaha crx-332 - Działa ale zdarza się jej że wyłącza się gaśnie wyswietlacz sły W moim odczuciu Elektroda ma różne działy jeśli jest jakiś poświęcony giełdzie związanej naprawą urządzeń, to tam można kierować chęci w tym obszarze, przypominam że jesteśmy na dziale początkujący naprawy, a to wskazuje ze entuzjastaści napraw, stawiają pierwsze kroki i w towarzystwie znających się na rzeczy mają szansę zarazić się pasją w rożnym stopniu. Każdy kontakt z potencjalnym przedmiotem zainteresowań ma na to wpływ.Mi nie chodzi o naprawienie urządzenia a sam proces naprawy. W innej sytuacji udałbym się z urządzeniem do serwisu. Dziękuje za wskazówki zrobię pomiary.

Dodano po 24 [minuty]:

Czy to normalne że źródle CB1 zasilania miernik pokazuje zwarcie ? Może Cewka L2 jest uszkodzona? Czy na urządzeniach yamahy pisakiem stosuje się oznaczenia czy może ktoś wcześniej próbował naprawić urządzenie ?
  • Helpful post
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Cewka L2 nie jest uszkodzona
    marekxix
    Level 6  
    Wszystkie 4 piny z cewki L2 są zwarte urządzenie przestało probować się uruchamiać.
  • Helpful post
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Zostaw tą cewkę L2 w spokoju.

Zdjęcie całego zasilacza z obu stron
    marekxix
    Level 6  
    Gdzie dokonać pomiarów spadków napięć? Yamaha crx-332 - Działa ale zdarza się jej że wyłącza się gaśnie wyswietlacz sły Yamaha crx-332 - Działa ale zdarza się jej że wyłącza się gaśnie wyswietlacz sły
    Mogę na dużym powiększeniu jeśli trzeba jakiś fragment
  • Helpful post
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Multimetr zakres 200V DC

Pomiar po włożeni wszystkich wtyczek

1. PP"A" - napięcie ma być cały czas, po włożeniu wtyczki sieciowej - stand-by
    2. PP"B" - pojawia się, po wyjściu z stand-by, przekaźnik ma się załączyć.

Yamaha crx-332 - Działa ale zdarza się jej że wyłącza się gaśnie wyswietlacz sły
    marekxix
    Level 6  
    PP B - 0 V
    PP A - 11.8 V

Na wyswietlaczu brak reakcji na włączenie , nie słychać przekaźnika.

Dodano po 5 [godziny] 10 [minuty]:

Gdzieś ewentualnie może są zimne luty bo nie widzę nic podejrzanego.

Dodano po 17 [minuty]:

Dioda D3 przepuszcza w dwie strony inne w jedną czy to prawidłowe ? Yamaha crx-332 - Działa ale zdarza się jej że wyłącza się gaśnie wyswietlacz sły

Dodano po 3 [godziny] 45 [minuty]:

Możliwe ze jest bocznikowana przez inne elementy ? Wylutować i zmierzyć ?
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Jeżeli przekaźnik nie załącza; usterka samego przekaźnika, jego sterowania lub uszkodzenie płyty głównej.

Trzeba sprawdzić przekaźnik
  • Helpful post
    jurand87sca
    Level 29  
    Rezystor smd R18 wygląda jak by był równolegle z D3..
    marekxix
    Level 6  
    wyminić przekaźnik SDT-S-112LMR2 i zobaczyć co dalej wtedy? Dioda okey mam rozumieć.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    A co ma ta dioda do tego czy sprawna czy nie sprawna jak tam nie ma zasilania tej przetwornicy.

Nie szukaj jakiś przypadkowych elementów

Przekaźnik należny sprawdzić, jak uszkodzony wymienić
    marekxix
    Level 6  
    A jak go sprawdzić przy wylutowanym?
    jurand87sca
    Level 29  
    Raczej nie tędy droga. Tak wymieniać bez pomiarów można w nieskończoność.. Zdało by się usiąść, ochłonąć. i zacząć mierzyć. Jeśli jest to prawie 12V stby to juz "coś". Przekaźnik można sprawdzić ale trzeba go w tym celu wlutować z płytki. Jak i mieć zasilacz w okolicach 12V by podać je na cewkę.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Zewnętrzne źródło napięcia i sprawdzić czy złącza pewnie swoje styki (pomiar rezystancji złączonego styku)
    marekxix
    Level 6  
    a jak go sprawdzić przy wylutowanym?

Dodano po 3 [minuty]:

a i czy zerwanie połączenia z tym kondensatorem ceramicznym co mówiłem na początku mogło wplynąć na brak reakcji urządzenia na włączenie.
  • Helpful post
    jurand87sca
    Level 29  
    Tak jak każdy inny? 2 piny na jednym boku to cewka w tym przypadku na 12VDC, a dwa po skosie na drugim końcu to styk normalnie otwarty. Po podaniu zasilania na cewkę powinien zewrzeć te dwie nogi po skosie. Przejście sprawdzić można omomierzem, Lub jakimś małym obciążeniem np.żarówką

Co do drugiego pytania to raczej nie ma na to wpływu. Kondensatory tego typu stosuje się w zasilaczach impulsowych do stworzenia "sztucznej masy" o ile dobrze pamiętam. Jak by łączy minus zasilania strony pierwotnej ze stroną wtórną swoją pojemnością.
    marekxix
    Level 6  
    w takim razie przekaźnik zamówiony jak zamontuję okaże się co dalej, dziękuje!
    marekxix
    Level 6  
    Działa wymieniłem przekaźnik i jest okey, dziękuje za pomoc.