Jeśli ma dawać zdecydowanie skupione światło, to z jedną diodą i kolimatorem (do kilku diód nie opłaci się
dawać kolimatorów, więc takie latarki muszą dawać światło rozproszone). Z watami - dopóki Luxeon nie zaczął
sprzedawać diód mocy, LED-y były na 20mA (można je obciążyć bardziej, ale wtedy szybko tracą jasność -
w badziewnym sprzęcie często tak się robi, poświeci to ładnie kilka godzin a potem już słabiutko, bo dioda
jest uszkodzona od przegrzania); Luxeon zrobił najpierw na 1W (czyli około 270mA - kilkanaście razy więcej,
niż takie zwykła LED-y i odpowiednia do tego jasność), potem na więcej, ale nie wiem, czy doszli do 8W.
Ja niedawno kupiłem latarkę "1W" za 15zł - może w niej jest LED 1W, ale na pewno nie jest obciążony taką
mocą, a dużo mniejszą (jest zasilana z jednego ogniwa). Świeci zdecydowanie lepiej, niż tanie latarki
z kilkoma LED-ami, ale chyba daleko jej do tego, co potrafi dać porządny LED Luxeona.
Jak masz ochotę zrobić: LED-y Luxeona można kupić (np. w Semiconductors Bank, ma sklep w Warszawie),
koniecznie do tego potrzebny radiator, jeśli ma świecić dużą mocą, kolimatory jeśli ma dawać skupione
światło, i robisz sobie latarkę o mocy jaką zechcesz... no, 80zł to wystarczy na 2 takie LED-y 3-watowe.
Pamiętaj, że radiator i kolimator istotnie wpływają na możliwości latarki - jeśli chcesz przerabiać latarkę,
to nie masz gdzie wsadzić większego radiatora, lepszego kolimatora, więc wiele jej nie poprawisz.
No i sprawa zasilania: jak 2 LED-y mają dostać 6W, to z akumulatora 4.8V pobierzesz z 1.7A - jeśli
to będą 4 AA, nawet dobrej firmy, to myślę, że na więcej niż godzinę świecenia nie starczą.
Aha: na stronie
Semiconductors Bank]Link zauważyłem jakieś tanie LED-y Luxeon Rebel - czy ktoś czytał
ich dane, na ile nadają się do latarki? przed K2Star przedawca mnie ostrzegał - że to dość miniaturowe
(SMD) i trudne do montażu, a trzeba dobrze przykleić do radiatora, bo inaczej się spali.
Żeby montować takie LED-y, trzeba kupić kolimator + podstawkę + LED-a, i kombinować, jak mocować
tę podstawkę (ma jakieś otwory na zaczepy), a pod nią LED-a (duży ma wycięcia na śruby).