Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Blaupunkt BNO 881 3B0035191A - Wpisanie kodu

telejanusz 17 Oct 2019 20:34 1248 9
    telejanusz
    Level 15  
    Witam.
    Sąsiad zakupił autko z uszkodzonym radiem. Problem polega na tym, że nie można wprowadzić kodu. Na wyświetlaczu pokarze się logo po czym przejście do sekwencji wprowadzenia kodu i .... amba. Kursorem można wybierać tylko cyfry 1 i 2. Nie można wybrać pozostałych cyfr ani zatwierdzenia OK.
    Na radiu niby ktoś napisał kod 1222 ale to chyba nie jest właściwy.
    Odczytałem zawartość z FIS-a i bardzo proszę o pomoc w stwierdzeniu jaki jest właściwy kod a przede wszystkim czy wsad jest właściwy.
    Proszę ewentualnie o sprawdzony wsad do tego modelu wraz z kodem.
    Wsady są dostępne do typu BNO 881 ale innego modelu.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam. Janusz
    curdeballans
    Level 29  
    Kod wygląda na poprawny , i warto sprawdzić czy wszystkie zasilania są podłączone.
    Mogą być potrzebne trzy "plusy".
    telejanusz
    Level 15  
    Zasilania są na pewno OK.
    Myślę, że to jednak wina wsadu.
    Czekam, może ktoś ma do tego modelu i mi udostępni.
    Pozdrawiam.
    kohman2
    Level 21  
    telejanusz wrote:
    Kursorem można wybierać tylko cyfry 1 i 2.

może coś z radia

Dodano po 39 [minuty]:

mam dlia BNO 881 3B0035191D a kod 0437.jak wvedesh
    chippy
    Level 24  
    I don't know what your problem is but code is definitely 1222
    telejanusz
    Level 15  
    Witam.
    Dziękuje za pomoc.
    Niestety wgranie innego wsadu do pamięci nie przyniosło żadnych zmian. Sprzęt dalej uszkodzony.
    Opiszę Wam co mi się dzieje: po włączeniu radia mam piękny start logo i przejście w stan wprowadzenia kodu i tu zaczyna się problem. Prawym enkoderem mogę sobie kręcić a kursor przesuwa się cyklicznie co dwa impulsy w enkoderze o jedno miejsce do przodu i po następnych dwóch impulsach o jedno miejsce do tyłu. Cykliczność jest bardzo dokładna.
    Myślałem, że może wsad jest uszkodzony ale niestety nie. Problem tkwi w radiu. Może ktoś miał podobny przypadek. Napięcia na pewno są na kostce wszystkie, złącza na panelu na pewno dobrze siedzą w gnieździe.
    Proszę o jakieś sugestie.
    Pozdrawiam. Janusz
    chippy
    Level 24  
    sory. I cannot help with problems I only know how to decypher code from dumps
    telejanusz
    Level 15  
    chippy - Thank you
    justka80
    Level 32  
    Wszystko wskazuje na defekt foto enkodera. Sprawdź czy wtyk przyłącza prawego segmentu programatora jest poprawnie osadzony i czy nakrętka mocująca enkoder nie jest poluzowana. A może podczas wymontowywania radia (np. za pomocą pilniczków do paznokci) zostały uszkodzone elementy SMD na płycie głównej? Jak chodzi o sam foto enkoder, to najczęściej uszkodzony 1 z (napylanych) foto tranzystorów. Daje się to naprawić, ale to robota nie do pozazdroszczenia.
    telejanusz
    Level 15  
    Dziękuję Wszystkim za pomoc.
    Niestety potwierdziło się, że uszkodzony jest enkoder.
    Cena nowego który jest dostępny w Niemczech to 80Euro plus przesyłka. Cena zaporowa.
    Używka nie do zdobycia więc radio pewnie pozostanie jako dawca.
    Dzięki.
    Pozdrawiam i zamykam temat.