Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] SHARP LC-40CFE5100E - Brak obrazu - Dźwięk O.K.

elkot5915 18 Oct 2019 13:23 1410 7
  • #1
    elkot5915
    Level 9  
    Problem wygląda następująco.

    Telewizor działał normalnie. Po wyłączeniu, nie można go było włączyć zarówno z pilota jak z przycisku telewizora. Pomagało, (ale nie zawsze) wyjęcie wtyczki z gniazdka sieciowego. Po ponownym włożeniu wtyczki do gniazdka do sieci telewizor można było włączyć i działał poprawnie do kolejnego wyłączenia, ale nie zawsze. Czasami konieczne było kilkukrotne wyciągnięcie i włożenie wtyczki do sieci, aby pomogło.
    Został wgrany najnowszy firmware (V0.19 pobrany ze strony SHARPa).
    Po wgraniu nowego firmware telewizor włącza i wyłącza się prawidłowo. Powstał jednak inny problem. W trakcie odbioru programów TV dźwięk jest prawidłowy, jednak nie ma obrazu. Podświetlanie LED działa. Wszystkie funkcje MENU są wyświetlane prawidłowo, zdjęcia i filmy odtwarzane z PENDRIVE wyświetlane są również prawidłowo.
    W przypadku resetowania telewizora z pilota (MENU 1 3 4 9) na ułamek sekundy pojawia się obraz, po czym telewizor się resetuje.
    W trakcie próby ponownego wgrania firmware, pojawia się komunikat, że zainstalowany firmware jest identyczny z tym, który chcę zainstalować.
    Czy ktoś z Panów spotkał się z takim problemem? Jeżeli tak , prosiłbym o pomoc.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    waldi58
    Level 23  
    Raczej uszkodzona pamięć z softem . Należało by ją wyjąc i zaprogramować dobrym softem w programatorze
  • #3
    elkot5915
    Level 9  
    Może tak być.
    Ale wydaje mi się, że gdyby pamięć była uszkodzona, to nie zgadzała by się suma kontrolna i nowa wersja programu nie powinna by się zaprogramować.
  • #4
    waldi58
    Level 23  
    No to niby dlaczego po wgraniu nowego softu to się stało . To jest jednak Sharp a tam usterki softu to podstawa . Powtórne wgranie tego samego softu jest oczywiście przez usb nie możliwe , starszego również tylko nowsze .
  • Helpful post
    #5
    billobirillo
    Level 27  
    the same model may have different sw versions
    report the complete serial number
  • #6
    elkot5915
    Level 9  
    Czyli przy SHARP'ie wszystko możliwe

    Pełny numer seryjny (complete serial number): A40CF5100EB383 96108350713189
  • #8
    elkot5915
    Level 9  
    Witam,
    Problem został rozwiązany.
    Wszystkie funkcje działają prawidłowo.
    Ponownie został wczytany z pendrive firmware. Wykorzystałem wsad CVT_308B.bin (firmware V0.04) udostępniony przez Billobirillo.
    Po wczytaniu firmware na ekranie pojawiła się litera K na żółtym tle. Funkcję udało się wyłączyć poprzez reset telewizora (MENU 1 3 4 9) i wyjęcie wtyczki sieciowej z gniazdka.
    Dziękuję za pomoc.

    Problem has been solved. All functions work correctly.
    I have reloaded the firmware from the flash drive. I used CVT_308B.bin (firmware V0.04) shared by Billobirillo.
    After loading the firmware, the letter "K" appeared on the screen with a yellow background. The function was turned off by resetting the TV (MENU 1 3 4 9) and removing the plug from the socket.
    Thank you for your help.