Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen C4 Grand Picasso 2011 - Hamulec ręczny

fedak11nik 18 Oct 2019 15:21 7746 9
    fedak11nik
    Level 6  
    Witam serdecznie mam problem z hamulcem ręcznym w citroen c4 grand picasso 2011 hamulec ręczny działa w trybie automat tzn po zgaszeniu samochodu zaciąga się lecz po odpaleniu nie da się go zwolnić z przycisku jedynie próba ruszenia samochodem powoduje zwolnienie hamulca silniczek słychać jak zaciąga i zwalnia
    Błąd na ekranie komputera mówi o zerwany przewodzie hamulca tylko wcześniej jak ten błąd się pojawiał zamkniecie i otwarcie auta z pilota rozwiazywalo problem błąd znikal w magiczny sposób i wszystko działało poprawnie
    decybel91
    Level 42  
    Należy zajrzeć do mechaniki hamulca ręcznego tj. linki i czy zaciski potocznie 'odbijają'.
    fedak11nik
    Level 6  
    Tam sprawdzone wszystko pracuje normalnie sił oczek też słychać zaciąga i zwalnia podczas ruszania w trybie automatycznym tylko przycisk zwalniania nie reaguje i tu pytanie czy przycisk wiązka sterownik czy co silniczek raczej nie bo zaciąga i zwalnia za każdym razem gdy gasze silnik lub auto rusza
    andrzej20001
    Level 43  
    Czujnik hamulca ok? Widzi że wduszasz pedał przy zwalnianiu przyciskiem?
    fedak11nik
    Level 6  
    Wczoraj sprawdzałem czy pokazuje powiadomienie wciśnij hamulec tylko że to ciężki temat bo teraz jest tak że tylko przekrece kluczyk na zapłon i już wywala komunikat o awaria hamulca
    Jednak po paru podejsciach się udało i komunikat wciśnij hamulec się pojawia ale tu taka ciekawostka gdy otworzę auto z pilota wsiadam i trzymając pedal hamulca wduszony do oporu wkładam kluczyk daje na zapłon 0 błędów hamulca żadnych informacji lub kontrolek świeci się tylko czerwony znaczek P i podświetla się przycisk hamulca czyli jak by było wszystko ok potem puszczam hamulec odpalam i ok ale gdy chce zwolnić hamulec ręczny wszystko zaczyna się od nowa błędy itp
    beryas
    Level 31  
    Podepnij auto do boxa, tak to mozna sobie gdybac. Trzeba sprawdzic bledy i zbadac parametry pracy ukladu
    fedak11nik
    Level 6  
    Na tą chwilę mam tylko uniwersalny diagbox i nic nie ma ani 1 błędu pisze tu bo może miał ktoś taki sam problem a wymieniać silniczek sterownik to już wiąże się z większymi wydatkami tym bardziej że trzeba mieć lexia żeby co kolwiek zrobić a za głupie podpięcie i sprawdzenie wołają 150 190zl a gdzie ewentualne koszty wymiany np silnicza ja sam tego nie zrobie
    beryas
    Level 31  
    Lexie do auta z 11r? Ten rocznik idzie tylko diagboxem, bledy to nie wszystko, parametry trzeba sprawdzic
    fedak11nik
    Level 6  
    Ha...!!!
    Temat rozwiązany zdemontowalem przełącznik od hamulca odpielem wtyczkę wyczyscilem styki i wszystko gra i bangla zero błędów i ręczny działa jak powinien dziękuję za próby pomocy.
    andrzej20001
    Level 43  
    Masz taki buton pomógł