Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie.

20 Paź 2019 01:19 537 8
  • Poziom 35  
    Witam.

    Chciałbym spróbować naprawić wkrętarka EINHELL model: RT-CD 10,8. Podłączając ładowarkę do sieci 230V zaczyna migać zielona LED (prawidłowo) dalej umieszczając do ładowarki akumulator zaczyna migać czerwone LED i jest to objaw prawidłowy (ładowania) akumulatora, ale po jakis 20-30 minutach zapala sie zielone i czerwone LED, które sygnalizuje w/g oznaczenia na ładowarce uszkodzenie akumulatora. Umieszczając akumulator do wkrętarki i wciskając przycisk świeci się tylko biała dioda obrotów silnika brak.


    Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie. Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie. Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie. Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie. Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie.


    A.
    Sprawdziłem napięcia na akumulatorze (trzy ogniwa C18650P 1300mAh,Li-ion 3.6V) po zatrzymaniu ładowania:
    DC (+) i (--) = 5.8V
    (+) i (T) = 0.00V

    AC (+) i (--) = 10.8V
    (+) i (T) = 0.00V

    B.
    Napięcia ładowarki:
    DC (+) i (--) = 0.00V
    (+) i (T) = 4.5V

    AC (+) i (--) = 0.00V
    (+) i (T) = 8.4V

    Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie. Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie.

    Podgląd na PCB ładowarki:
    Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie. Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie. Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie. Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie. Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie.


    Akumulator i ogniwa: 3x C18650P-1300mAh, Li-ion 3.6V, Puly-03-12-O6.
    Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie. Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie. Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Padły ogniwa. Jak masz gdzieś podobne np z baterii laptopowej to podmień na chwilę.
  • Poziom 35  
    Mam 18650 lezeć 2 akumulatory od laptopa i tam pewnie będą. A jakie powinno być napięcie dolne dla pojedyńczego Li-ionka żeby on ruszył ?
  • Poziom 35  
    Wymieniłem jedno ogniwo i pokazuje po umieszczeniu akumulatora w ładowarce uszkodzone, czyli zapala sie LED czerwony i zielony.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Wyczyściłeś PCB baterii z osadów? Mogą też być zimne luty na tych 2 układach w elektronice baterii.
  • Poziom 35  
    Osadu, aż takiego nie było. Elektronika wygaldała jakby była czyms oblana lub zawilgocona i dostała temperatury.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Przed przelutowaniem tych układów należy odłączyć ogniwa aby nie zrobić zwarcia. Bateria to element, który zapewne nie raz upadł wiec skłaniał bym się ku zimnym lutom.
  • Poziom 35  
    E8600 napisał:
    Przed przelutowaniem tych układów należy odłączyć ogniwa aby nie zrobić zwarcia
    Właśnie nie odlaczyłem baterii przez nie uwagę zrobiłem zwarcie i uszkodziła się ścieżka. Ścieżkę udało się naprawić przy pomocy lutownicy transformatorowej. Teraz opisze przewody, wylutuję kable baterii z PCB, wyczyszczę dokładnie PCB-alkoholem, poprawie wszyskie podejrzane luty, następnie wstawię wszystkie ogniwa takie same. Przydałby się moduł do ładowania ogniw 18650 z kontrolą uszkodzenia.

    Tak wyglada naprawia ścieżka szału nie ma ale na lutowanie lutownicą transformatorową z grotem - to jest sukces że się tak udało nie robiąc większych uszkodzeń.

    Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie. Wkrętarka EINHELL RT-CD 10,8 nie działa ładowanie.
  • Poziom 10  
    Temat jeszcze nie dość stary, więc się podłączę.

    Mam podobny akumulator (płytka z białym PCB ale sam układ wygląda identycznie) z wkrętarki Parkside (Lidl) - produkuje to również Einhell.
    Wymieniłem akumulatorki na nowe, podłączyłem zgodnie ze schematem (przynajmniej tak mi się wydaje) zagubiłem tylko termistor ale z nim (znalazłem jakiś inny ale nie znam wartości oryginalnego), i bez niego nie chce ładować akumulatora. Migają lampki na ładowarce.

    Z oryginalnych ogniw tylko jedno "trzymało" - tzn. po naładowaniu zewnętrzną ładowarką zdaje się być sprawne. Upaloną miałem również ścieżkę jak wyżej (zapewne podczas demontażu nie zauważyłem, że robię zwarcie) ale naprawiłem ją przewodem pomiędzy rezystorem R19, a kondensatorem C15 (na zdjęciu wyżej widać zwarcie do pola masowego, które według mnie nie powinno mieć miejsca).

    Nadal jednak pozostaje problem braku ładowania i brak pomysłu na to jak ta ładowarka interpretuje uszkodzenie ogniw.

    W "BMS" układy na PCB są następujące:
    - U1 = F10Q20 - nie znalazłem opisu
    - U2 = HA2022-I/SS (Microchip) - podobny do MCP2022 ale czy to to samo?
    - Tranzystor (na rewersie PCB) - D210

    Na płytce ładowarki, która wygląda nieco inaczej:
    - UTC358 - OP-amp
    - MBR10100FCT - dioda Schottky'ego (?)
    - CS5N60F - tranzystor
    - HT46R005 - mikrokontroler
    - D417 - tranzystor

    Zdjęcia dodam ewentualnie później ale w przypadku mojego zestawu wizualnie są podobne do tego powyżej.

    Obecne ogniwa są naładowane, wkrętarka pracuje ale co z tego skoro nie da się naładować. Jest tu może jakiś licznik czy coś w tym stylu?