Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Kupię] Tesco FP15 robot kuchenny -- misa

Kpc21 21 Oct 2019 22:15 225 0
    Kpc21
    Level 24  
    Robot kuchenny Tesco FP15, wersja jaka była sprzedawana na rynku polskim, ze srebrną obudową – znalazłem zdjęcia nieco różniącego się robota (kształtem obudowy zespołu napędowego) o tym samym oznaczeniu z rynku brytyjskiego.

Na tabliczce znamionowej dodatkowo znajduje się oznaczenie SC517291.

Stłuczeniu/pęknięciu uległa misa robocza urządzenia. Samo urządzenie dotąd sprawdzało się świetnie, było bardziej niezawodne i wytrzymałe, niż odpowiednik np. Zelmera, szkoda je wyrzucać... Zaletą jest też praktyczniejsze, niż np. u Zelmera w analogicznym modelu rozwiązanie z silnikiem umieszczonym pod misą, a nie obok niej, jak w sprzedawanym od lat do niedawna podstawowym modelu polskiego producenta (wcześniej Zelmer też miał taki model z silnikiem pod misą, ale to lata 80./wczesne 90.).

Napisałem do Tesco Polska z prośbą o informacje o możliwości zakupu części zamiennych lub o namiary na producenta. Niestety według nich części nie ma, bo model nie jest już produkowany; jeśli chodzi o namiary na producenta odpowiedzieli, że producentem jest... firma Tesco. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

Wiem, że z częściami do "marketowych" modeli urządzeń zawsze są problemy – ale może ktoś ma orientację i wie, czy to samo urządzenie nie występuje np. pod innymi nazwami, produkowane dla innych sieci handlowych, niekoniecznie nawet polskich? Raczej wątpię w to, by Tesco miało swoją fabrykę w Chinach, jak i w to, by Chińczyk robił dokładnie tego robota z tą misą tylko i wyłącznie na potrzeby polskiego Tesco...

Ewentualnie – może ktoś ma sugestię, jak tej misy szukać?

Najlepiej byłoby natrafić na ofertę sprzedaży tego robota z uszkodzonym silnikiem, a dobrą misą, ale trudno coś takiego znaleźć, a i jak komuś spali się silnik w urządzeniu typu mikser, robot – szczególnie takim z niższej półki, jak ten egzemplarz – raczej nie bawi się w takie rzeczy, jak odsprzedaż sprawnych elementów, lecz urządzenie trafia od razu na złom...