Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zacieki z elewacji na szybach -jak usunąć?

minimaxi 22 Oct 2019 11:24 8934 2
    minimaxi
    Level 15  
    Wykusz bez kapinosa nad oknami i deszcz ściekał 2 lata po świeżej elewacji i na oknach zrobiły się trudnozmywalne zacieki. Macie doświadczenie w ich usuwaniu? Niczym nie mogę tego rozpuścić i myślę nawet o b. drobnym papierze ściernym -doradźcie proszę. Zrobię tam mini daszek -kapinosik, tylko wszędzie listwy z siatkami, będę obcinał siatki, bo elewacja gotowa i w rowek wkleję na ciasno samą listwę.
    kot mirmur
    Level 33  
    Żaden papier ścierny- nieodwracalnie zniszczysz nim szkło!!! Gumowe rękawice, bawełniana szmata, Cilit kamień i rdza. Ewentualnie- specjalny płyn do czyszczenia szyb w kabinach prysznicowych. Akurat nie ma mojej lubej, ona dokładnie by podała nazwę tego drugiego produktu.
    viayner
    Level 42  
    Wtam,
    co to znaczy ?:
    minimaxi wrote:
    Wykusz bez kapinosa nad oknami...

Zakladam ze zacieki sa z tynku lub jego komponentow, jezli masz szczescie i tynk opieral sie o weglany to srodki czyszczace kuchenne/lazienkowe na bazie octu czy slabych kwasow powinny sobie z tym poradzic, jezli to zwiazki na bazie gipsu czyli siarczany to sa one nie rozpuszczalne i tu raczej mechaniczne czyszczenie wchodzi w gre ale srodek czyszczacy powinien miec "twardosc" wyzsza niz to co chcesz usunac (cif moze byc za slaby bo to weglany wapnia) ale duzo nizsza niz szklo.
    Pozdrawiam