Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radeon 5700XT,Ryzen7 3700X - Czerwona dioda VGA.

22 Paź 2019 11:26 390 28
  • Poziom 6  
    Witam, dziś wszedłem do biosu w celu próby podkręcenia procesora, ale ostatecznie zrezygnowałem z tego pomysłu więc postanowiłem wyjść z BIOS-u bez zapisywania ustawień. Wcisnąłem ESC wyskoczył komunikat " Quit without save?" Po czym wcisnąłem ENTER i załadował mi się pulpit, uruchomiłem ponownie komputer, ale system już nie wstał. Wyłączyłem komputer i włączyłem go na nowo, zapala na chwilę czerwona dioda CPU, po czym gaśnie i świeci się czerwona dioda VGA, po kilkunastu sekundach gaśnie i zapala się na parę sekund czerwona dioda CPU, kilka sekund później gaśnie i znowu świeci się kilkanaście sekund dioda VGA, i tak w kółko. Czy możliwe że procesor się uszkodził w jakiś sposób? Czy to może problem z kartą graficzną?

    Specyfikacja komputera:

    PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Dragon 8GB GDDR6
    AMD Ryzen 7 3700X
    MSI B450 TOMAHAWK MAX
    Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15 (2x8GB)
    Silicon Power 512GB 2,5" SATA SSD A55
    PNY 120GB 2,5" SATA SSD CS900 - na windows
    SilentiumPC Fortis 3 140mm
    Seasonic Core GM 650W 80 Plus Gold
    SilentiumPC Armis AR7 TG
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 26  
    Na początek zrób reset biosu a potem możemy szukać dalej.
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 6  
    Zrobiłem reset i dalej to samo, tylko że nie mam zworki i użyłem śrubokrętu.
  • Poziom 23  
    Śrubokręt też jest OK.
    Sprawdź wszystkie połączenia kabli zasilających z płytą główną i kartą graficzną. Spróbuj uruchomienia z jedną kością RAM.
    Na forum MSI jest sporo wątków traktujących o problemach z BIOS-em na tej płycie.
  • Poziom 6  
    Sprawdziłem okablowanie i wszystko jest podopinane, nawet odłączyłem zasialnie od karty graficznej i na nowo podpiąłem, kości ram wsadziłem na przemian, jednak problem jest ciągle ten sam. Nawet BIOS nie odpala, monitory nie reagują podpinałem HDMI też pod TV i zero reakcji.
  • Spec od monitorów
    Jeden Link z tematów ( anapisano ich tutaj ponad 100 ) o problemach z MSI Tomahawk i Ryzen

    Cytat:
    wszedłem do biosu w celu próby podkręcenia procesora, ale ostatecznie zrezygnowałem z tego pomysłu więc postanowiłem wyjść z BIOS-u bez zapisywania ustawień. Wcisnąłem ESC wyskoczył komunikat " Quit without save?" Po czym wcisnąłem ENTER i załadował mi się pulpit, uruchomiłem ponownie komputer, ale system już nie wstał.


    czy jak wszedłeś do tego Bios
    - coś zmieniałeś w ustawieniach BIOS
    * ESC klawsz nie jest jednoznaczny z aulowaniem wprowadzonych zmian
  • Poziom 39  
    Podczas resetowania BIOS odłączyłeś komputer od gniazdka/listwy?
  • Poziom 6  
    Tak odłączyłem zasilanie całkowicie przez kliknięcie przełącznika na zasilaczu i wyjęcie wtyczki. Może wgranie na nowo BIOS-u coś pomoże lub wymiana karty? Tak jak pisałem zmieniałem w BIOS-ie ale nie zapisywałem tego. Czy mogło samo zapisać ustawienia Bios-u mimo że nie save-wowalem tego?
  • Poziom 39  
    Płyta ma funkcję BIOS flashback jak większość chyba płyt MSI więc możesz spróbować.
    Doczytaj tylko w instrukcji jak dokładnie to zrobić.

    Nie powinno nic zapisywać, poza tym zrobiony był reset BIOS więc żadnych zmian tak czy inaczej być nie powinno.
  • Spec od monitorów
    Zrobiłeś wcześniej upgrade BIOS pod Twój cpu Ryzen 7 3700X ( 3rd Gen.)
    :idea: i pracował OK
    Płyta obsługuje 1/2 Gen. Ryzen

    Moderowany przez dt1:

    Płyta również obsługuje bez problemu III gen Ryzen, o czym producent napisał w specyfikacji. Modele procesorów z serii 3000 są obsługiwane w każdej wersji BIOS począwszy od pierwszej, z którą ta płyta została wydana.

    Radeon 5700XT,Ryzen7 3700X - Czerwona dioda VGA.


  • Poziom 42  
    Skorzystaj z Flashback.
    Plik musisz zapisać jako MSI.ROM
    Instrukcje dostępne na stronie MSI.
  • Spec od monitorów
    Problem ze swieceniem diody VGA (w EZ-board) opisano na forum ponad 20-razy
    np.
    Cytat:
    Fraza: EZ VGA Szukaj na wybranych forach Znaleziono 23 wyników (0,09 s)

    - jeden z Link_z tych tematów
  • Poziom 6  
    Podejmę kolejne kroki jutro rano, teraz niestety jestem w pracy już. Komputer kupiłem tydzień temu, złożony był przez x-kom działał ładnie aż do dziś.
  • Poziom 6  
    Postanowiłem oddać komputer na gwarancję, serwis szybciej znajdzie problem niż ja. Szukałem w Googlach ale nikt nie miał takiego samego problemu co ja. Dam znać za jakiś czas.
  • Poziom 6  
    Komputer wrócił, okazało się ze to uszkodzona karta graficzna.
    Pojawił się drugi problem.

    Temperatury procesora nie są stabilne i skaczą do 64 stopni, podczas oglądania filmu na netfliksie lub przy odpaleniu przeglądarki wiatrak przyśpiesza i temperatura się podnosi, po czym spada, w BIOS-ie utrzymuje się na poziomie 37 stopni.

    Zauważyłem że w Biosie mam ustawione Core Performance Boost: YES
    Hyper-Threading Technology: YES

    Czy to może mieć jakiś związek ze skokami temperatury CPU? W BIOS-ie (wersja E7C02AMS.330 z 09/17/2019) właczyłem tylko automatyczne XMP. Aktualizowałem BIOS do wersji najnoweszej i tej przed najnowszą , ale dalej to samo się działo, więc przywróciłem fabryczny BIOS.

  • Poziom 42  
    Włącz AMD Cool and Quiet.
    Poza tym krzywą wentylatorów możesz ustawić samodzielnie, żeby zmieniała się zależnie od temperatury.
  • Poziom 6  
    BIOS jest ustawiony do fabrycznych ustawień, nie muszę tam nic zmienić?

    AMD Cool and Quiet jest w BIOS-ie? Jestem zielony w tych sprawach.

  • Poziom 42  
    Tak, jest w BIOSie.
    Tam również możesz ustawić prędkość obrotów wentylatora, choć MSI na swojej stronie udostępnia program MSI COMMAND Center, tam też można zmieniać obroty.
  • Poziom 6  
    Włączyłem tą opcję, ale dalej jest to samo. Kiedy włączę coś to na chwile wiatrak przyśpiesza, wcześniej temperatury były stabilniejsze, a wiatrak był niesłyszalny. Kiedy wrócił z gwarancji zaczęły się skoki temperatur.

  • Poziom 42  
    Pewnie poruszone, źle dociśnięte chłodzenie, dokręć dobrze.
    Jeśli dalej będzie to samo, to zdejmij, wytrzyj pastę, nałóż nową i dokręć chłodzenie.
  • Poziom 6  
    Pasta nie była nałożona na cały procesor, ale po wymianie pasty dalej jest ten sam problem. Chyba zostaje odesłanie go z powrotem do serwisu.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Ryzeny w wersji X to nie są najchłodniejsze procesory. Jaką temperaturę osiąga procesor przy pełnym obciążeniu? Jakiej pasty użyłeś i w jakiej ilości?
  • Poziom 6  
    Tylko że przed serwisem tego problemu nie było, a skoki temperatury przy przeglądaniu internetu to nie jest coś normalnego. Użyłem Pactum PT-2.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Ta pasta się ciężko nakłada, w zasadzie jest prawie niemożliwe rozsmarowanie równej cienkiej warstwy, czy zrobiłeś to na pewno dobrze, czy jest cienka warstwa na całym procesorze? Nieprawidłowa aplikacja pasty może utrudnić odprowadzanie ciepła i spowodować takie efekty, jakie u Ciebie występują.
  • Poziom 6  
    Zastosowałem metodę na X. Zawsze wystarczyło, we wtorek wysyłam z powrotem do serwisu. Druga sprawa jest taka, że komputer za pierwszym razem nie pokazuje obrazu i trzeba go restartować, więc niech znowu dokładnie go sprawdza.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Tak, skoro jest na gwarancji to właściwie najlepiej z niej skorzystać, szczególnie jeśli problemów jest więcej. Napisz jak wróci, co wynaleźli.