Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Rejestrator i kamera cofania w lusterku - jakość i wybór

kocureq 22 Oct 2019 19:57 2130 3
    kocureq
    Level 10  
    Hej
    Przymierzam się do zakupu rejestratora jazdy i kamery cofania w lusterku wstecznym. Najbardziej zależy mi na kamerze cofania, ale przy okazji dostałbym też lepsze lusterko wsteczne, bo fabryczne mam dość małe :)

Czytałem i oglądałem recenzje kilku produktów, ale mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi i chętnie bym usłyszał od kogoś kto miał z takimi urządzeniami do czynienia.
    1) Jak z używaniem takiego urządzenia jako po prostu lusterka? Czy ekran nie przeszkadza w widoczności do tyłu (gdy jest wyłączony)? Co ze przełączaniem takiego lusterka w tryb nocny - czy wszystkie mają drugą warstwę ściemniającą?
    2) Czy da się ustawić urządzenia tak, żeby ekran był na stałe wygaszony, a zapalał się tylko gdy wbiję wsteczny bieg, a potem znowu automatycznie wyłączał? Chciałbym żeby cały czas nagrywał, ale nie chcę żeby mi świecił ciągle w oczy, wolę normalne lusterko w tym miejscu.
    3) Czy to dobry pomysł? :)

No i ważne - jak wybrać taki rejestrator żeby jakość była dobra?
    LA72
    Level 41  
    Swego czasu szukałem lusterka z rejestratorem i możliwością podłączenia kamery cofania.
    O ile jako wspomaganie cofania, parkowania lusterka spełniały swoje zadanie, o tyle jako rejestrator to większość określiłbym jako "wielkie dno".
    Tzw. "FullHD" nie ma nawet 720p, pikseloza straszna, do tego niby 25fps.
    kocureq
    Level 10  
    Kupiłem kamerę Orllo Predator. Oto przykładowa jakość nagrania w nocy z przedniej kamery:
    https://www.youtube.com/watch?v=THIw-Kpt2HU

Odpowiadając na swoje pytania - będzie dla potomnych :)
    1) Da się go używać jako zwyklego lusterka. Ekran jest przyciemniony, coś pomiędzy zwykłym lusterkiem a tym ściemnionym nocnym. Nie da się dodatkowo przyciemnić, nie ma drugiej warstwy nocnej działającej pod innym kątem jak zwykłe lusterka. Jednak stopień przyciemnienia jest tak dobrany, że da się jeździć dniem i nocą i nie oślepia.
    2) Tak to działa, minimalny czas po jakim lusterko samo wygasi ekran to 1 minuta. Czyli po odpaleniu auta ekran świeci przez minutę a potem gaśnie i dopóki go nie potrzebujemy to się nie włącza i mamy po prostu lusterko.