Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pierwsza stacja baza w domu. - Porada przy zakładaniu anteny, konfiguracja radia

Pylee 23 Oct 2019 21:38 7356 182
Optex
    Pylee
    Level 8  
    Witam, swoją przygodę z cb radiem zaczynałem już w młodych latach.

Ostatnio powróciłem do tematu cb z 4 lata temu, przez cały czas to tylko mobil, w samochodzie obecnie mam johnny III + sirio 800 turbo na stałe, posiadam taki zestawik do misiaków i lekkich łączności.

Na stały plany co do pierwszej bazy w domu i muszę tutaj was po prosić o pomoc.

Planuje zamontować antenę Sirio Keeper 27 na rurce 2 metrowej, przykręcić do boku budynku "kraniec dachu" na szczycie, przewód jaki planuje położyć to RG-7 , 15 metrów z zapasem 2-3m w pokoju, mam nadzieje że dużo strat na 15m nie będzie.

Radio jakie planuje to President Jackson II 12W po odblokowaniu lub nie odblokowane, co do radia będe miał pare pytań.

Do tego jakiś zasilacz 5-7Amp 13.8V.

I teraz mam mętlik w głowie bo antena od cb radia będzie przykręcona do rury 2 metrowej do krawędzi na szczycie dachu i będzie na takiej samej wysokości 1-2 metr dalej od anteny telewizji naziemnej, czy będą jakieś zakłócenia na cb radiu przez to ??, antena naziemna od tv nie jest jakaś tam z tych tańszych, jest do niej podłączony jakiś zasilacz, z tej tv w sumie nikt nie korzysta wiec mogę go odłączyć wiec sama antena chyba nie będzie zakłócać mi cb radia?? czy w ogóle antena od tv zakłóca ??.

Drugie pytanie mam z odległością anteny od dachu. Antena będzie nad dachem 2 metry czy to nie za mało dla tej anteny? nie bedą jakies zakłócenia od dachu większe?

Trzecie mam pytanie ale to odnośnie już samego radia President Jackson II.

W tym radiu występuje przełącznik Fine - Coarse
    Co on dokładnie oznacza i do czego służy i jak nim sie posługiwać??

Po szukałem trochę i nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale to odpowiada za dostrojenie częstotliwości do kanału np 19, żeby dokładnie ustawić częstotliwość tego kanału, czytałem też że przydało by się mieć do tego miernik częstotliwości.
    Jeśli się mylę to poprawcie mnie, bo kompletnie nie wiem i nie wiem jak ten przełącznik obsługiwać, pierwsze takie radio moje.

Radio żeby pracowało poprawnie w Polsce to muszę ustawić w systemie PL i co jeszcze?? ,słyszałem o jakiś stegach A/B/C/D to żeby wybrać C i ustawić tzw. "5 piątki" czy "0 zera" jeśli w tym radiu to występuje, ale nie widziałem żadnych literek przy pokrętłach A/b/c/d.

W temacie cb troszkę raczkuje ale powoli zdobywam wiedzę, wiadomo każdy od czegoś zaczynał.
    Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia!.
  • Optex
  • Helpful post
    Rezystor240
    Level 41  
    Pylee wrote:
    położyć to RG-7

Kiepski wybór, zainwestuj w H155. Dobry mało stratny.

Pylee wrote:
    ustawić tzw. "5 piątki" czy "0 zera"

Z tego co pamiętam to w zerach, ale mogę się mylić.

Dodano po 47 [sekundy]:

Pylee wrote:
    PL i co jeszcze??

W modulację AM.
    Pylee
    Level 8  
    [quote="Rezystor240"]
    Pylee wrote:
    położyć to RG-7

Rezystor240 wrote:
    Kiepski wybór, zainwestuj w H155. Dobry mało stratny.

Właśnie czytałem gdzieś to polecali ten rg 7 bo jest lepszy na zewnatrz i dobry na znieksztalcenia w sygnale.
    H155 jest lepszy??
  • Helpful post
    nowypn
    Level 23  
    Witam.
    Najpierw zacznijmy od kabla a mianowicie czysto teoretycznie to różnica pomiędzy kablami rg7 a h155 jest taka, że h155 jest gorszy czyli jego tłumienie na odcinku 15m dla częstotliwości 100MHz jest większe o 0,45dB. Pozostał bym przy rg7 oczywiście w jak najlepszym wykonaniu.
    Antenę bez problemu możesz zamontować na 2 metrowej rurce a na pewno będzie stroiła się i działała normalnie. Co się tyczy anten w pobliżu to wg mnie miałbyś zakłócenia w odbiorze tv podczas nadawania ale jeżeli antena DVB-T jest dołączona to nie ma problemu.
    Jeżeli chodzi o pokrętła fine i coarse to służą one do płynnej zmiany częstotliwości odbioru i nadawania(regulacja zgrubna czyli coarse i dokładną czyli fine)-jeżeli kupisz radio to w instrukcji obsługi znajdziesz podstawowe wskazówki co do czego służy. Radio o którym wspomniałeś nie ma przełącznika poszczególnych czterdziestek a zakres kanałów i częstotliwość ich pracy reguluje funkcja multistandard(przycisk funkcyjny F). Po rozblokowaniu radia uzyskujesz dostęp do wszystkich czterdziestek - popatrz na yt jak działa takie radio.
    Dużo informacji znajdziesz w książce Andrzeja Janeczka pod tytułem CB-Radio no i oczywiście w sieci-życzę powodzenia w zdobywaniu wiedzy.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    Tomaszko80
    Level 13  
    Pylee wrote:
    Planuje zamontować antenę Sirio Keeper 27 na rurce 2 metrowej, przykręcić do boku budynku "kraniec dachu" na szczycie, przewód jaki planuje położyć to RG-7 , 15 metrów z zapasem 2-3m w pokoju, mam nadzieje że dużo strat na 15m nie będzie.

Radio jakie planuje to President Jackson II 12W po odblokowaniu lub nie odblokowane, co do radia będe miał pare pytań.

Do tego jakiś zasilacz 5-7Amp 13.8V.

Witaj wszystko widzę że zaplanowałeś. Ale musisz trochę doczytać i odpowiedzieć do czego ta stacja ma służyć. Na pogaduchy wieczorne czy na łowy DX. Bo jeżeli do robienia DX bym skusił się do anteny 5/8 fali (najkorzystniejsza) zapewnia niski kąt promieniowania. Co do przewodu i RG-7 i H155 są dobrymi przewodami 15m to nie duży odcinek, może być też RG213 dobrej jakości. Piszeszesz o antenie że ma być 2m nad dachem, nie przeszkadza antenie to. Napisz w przybliżeniu ile antena będzie od ziemi. Co do radia musisz doczytać co do czego zobacz tu.
    http://eport2000.pl/blog/galkologia-co-oznaczaja-skroty-umieszczone-na-cb-radio.html
    Co do pracy na radiu to w modulacji AM procujemy w tzw 0. A na SSB (wstęgi) i w 5 i w 0. Mam nadzieję że trochę pomogłem.
    Pylee
    Level 8  
    Dziękuje za odpowiedzi.

Antena będzie od ziemi jakieś 15m.

Co do anteny to wybór padł na sirio kepper z tego względu że nie chce zbyt dużej anteny żeby nie łapała piorunów bo i tak będzie na samym szczycie zamontowana jeszcze 2m wyżej od dachu, planowałem antene max około 4m ale żadnej nie znalazłem ciekawej wszystko powyżej 5.5-6m.

Przeznaczenie raczej po siedzieć na 19, DX oczywiście wchodzi w gre, wiadomo każdy chce sprawdzić zasiegi :)

Quote:
    Po rozblokowaniu radia uzyskujesz dostęp do wszystkich czterdziestek - popatrz na yt jak działa takie radio.

Mógł byś zarzucić filmikiem jak to działa?? wdzięczny będe.
    Tomaszko80
    Level 13  
    Pylee wrote:
    Co do anteny to wybór padł na sirio kepper z tego względu że nie chce zbyt dużej anteny żeby nie łapała piorunów

Miałem 5/8 antenę i 8 lat nie złapałem piorunu.
  • Optex
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Piorun często wali tam gdzie chce, a nie gdzie powinien. Niestety temat przerabialem.
    Tomaszko80
    Level 13  
    Pylee wrote:
    Co do anteny to wybór padł na sirio kepper z tego względu że nie chce zbyt dużej anteny żeby nie łapała piorunów

Poza tym kończysz pracę na radiu odłączasz antenę od urządzenia.
    Rezystor240
    Level 41  
    yes2mike wrote:
    Niestety temat przerabialem.

To wiem, ale uziemiona antena teoretycznie działa lepiej, ale jest potencjalnym przyciągaczem piorunów. Tak źle i tak nie dobrze.

Dodano po 2 [minuty]:

Tomaszko80 wrote:
    kończysz pracę na radiu odłączasz antenę od urządzenia.

To jest najlepsze rozwiązanie, nie korzystasz odłączaj antenę ale i też wtyczkę z gniazda. Co z tego że przepięcie nie pójdzie przez gniazdo antenowe jak pójdzie przez sieć elektroenergetyczną.
    zworys
    Level 39  
    Rezystor240 wrote:
    uziemiona antena teoretycznie działa lepiej, ale jest potencjalnym przyciągaczem piorunów.

Nieuziemiona dokładnie tak samo. Jeśli w okolicy tworzą się ładunki zaindukowane chmurą burzową to fakt uziemienia czy nieuziemienia anteny jest mało istotny, wyładowanie jest tak samo prawdopodobne. W przypadku uziemionej anteny większość ładunku trafi do ziemi a nie fiderem do domu....
    Natomiast antena zwarta dla DC i uziemiona chroni wejście CB przed elektrostatyką.
    Rezystor240
    Level 41  
    zworys wrote:
    W przypadku uziemionej anteny większość ładunku trafi do ziemi a nie fiderem do domu....

Większość mówisz, ale i tak ta 'mniejszość' spali radyjko. Dołączone radio z prądu i anteny to najlepsza metoda.

Dodano po 42 [sekundy]:

zworys wrote:
    Natomiast antena zwarta dla DC i uziemiona chroni wejście CB przed elektrostatyką.

Tu się zgodzę, nie powiem że nie.
    zworys
    Level 39  
    " W przypadku uziemionej anteny większość ładunku trafi do ziemi a nie fiderem do domu...."
    Tu chodziło mi o to że nawet odłączony fider potrafi być groźny.

Dodano po 5 [minuty]:

Rezystor240 wrote:
    Większość mówisz, ale i tak ta 'mniejszość' spali radyjko. Dołączone radio z prądu i anteny to najlepsza metoda.

Zgadza się, trzeba byłoby zastosować jeszcze ochronnik na samym fiderze , ale przy bezpośrednim trafieniu i on niewiele pomoże. Skuteczne byłoby osłonięcie odgromem samej anteny, ale to wymaga dobrej instalacji odgromowej na domu i dobrego specjalisty od odgromówki żeby wiedział jak takie zabezpieczenie anteny wykonać. Wtedy zabezpieczenia na sieci energetycznej ( ograniczniki przepięć ) i na fiderze mogłyby zdać egzamin.
    Pylee
    Level 8  
    A co do anteny skoro macie dłuższe anteny i nic sie nie dzieje to jaką byście polecili taką max 5.5-6m ??
    Skłonny byłbym ku sirio, patrzyłem właśnie na internecie to 7m ;/
  • Helpful post
    yes2mike
    Bardziej chodzi o miejsce a nie antenę. Jeżeli podczas burzy masz w okolicy spokój - nie ma stresu. Co innego, jeśli tłuką w okolicy pioruny.
    Pylee
    Level 8  
    Koniec końcu znalazłem chyba najmniejszą 5/8, Sirio GPE-27 V2 z koszykiem.
    Ma jakieś 5.9M ;/, ale myślę jeśli wtyczka będzie odłączona i radio od prądu to nawet jak trzaśnie piorun to nie powinno nic się stać chyba...

Burza w moich stronach jak idzie bo mieszkam na Podlasiu to daje się czasem we znaki parę razy walnęło blisko co jakiś czas.

A co do samej anteny to będzie dobra? jakie możliwe na "oko" mogą być łączności na tej antenie, wiem że nie da się tego ocenić dokładnie bo to dużo zależy od terenu i innych czynników ale myślę że jak na sam początek będzie dobrze.

I jeszcze jedno mam pytanie bo rurka 2m 35/O na której będzie antena cb, będzie przymocowana w dwóch punktach na obejmach do boku budynku na szczycie dachu, obejmy chce dać na rurce w odstępie około 25-30cm, rurka oczywiście będzie w powietrzu bez oparcia czy takie mocowanie będzie stabilne jak myślicie?, też chce jak najkrócej jeśli chodzi o przewód żeby było jak najmniej strat.

Foto:

Kliknij w link.

Czerwne punkty to mocowanie, niebieski to przewód, żółte wiadomo rurka.

Pozdrawiam.
    yes2mike
    Jeżeli chodzi o zasięg bezpośredni, wszystko zależy od ukształtowania terenu, wysokości na jakiej zamontowana jest antena i przeszkód. Natomiast DXy robisz przy pomocy... odbicia np. Od chmur i tu nawet z kawałka drutu da często radę.

Tego przewodu nie da się puścić z drugiej strony?
    Anonymous
    Level 1  
    Pylee
    Level 8  
    yes2mike wrote:
    Tego przewodu nie da się puścić z drugiej strony?

To znaczy jak??, tak jak puscilem przewód na foto to źle??

Quote:
    Aby posiedzieć na 19-tym to sobie stream-a w necie poszukaj, były takie streamy z 19-tego z wielu miejsc w Polsce ( nie wiem czy jeszcze są), ale głowę daję, że jak masz w sobie "bakcyla radiowca" to mając do dyspozycji radio z SSB porzucisz szybko 19-ty i będzie tylko opcja CQ DX.

I raczej tak będzie że będę siedział na SSB, wiesz jestem początkującym i zakładam pierwszą baze w domu tak jak ty w latach 90', od czegoś trzeba zacząć a moja wiedza jest jak widzisz na słabym poziomie wiec co nie którzy pewnie mają ze mnie ubaw bo się nie znam i stawiam głupie tezy i teorie haha, no ale każdy od czegoś zaczynał.

Quote:
    Kolejne zdanie, które mnie załamało. Tu nie chodzi o literki, tylko o pasmo, o jego podział.

Wiedziałem że są to pasma tylko dziwnie to tak napisłem, wiem że po odblokowaniu radia w opcji "F - funkckja" mogę zmieniać "czterdziestki"

Quote:
    Od razu kolego szukaj miernika linowego( czyli takiego który będzie wpięty na stałe w linię) czyli reflektometru( może być krzyżowy lub nie)

Posiadam Farun FS 145 taki będzie odpowiedni? ma być na stałę wpięty miedzy antena a cb radiem??

Quote:
    małego matchera

Matcher montuje za radiem od razu? czy przy antenie ??

Potrzebny jest on czy możę obejść się bez niego??
    zworys
    Level 39  
    Jak dobrze poszuka to znajdzie w jednym zestawie matcher i reflektometr. Akurat jeśli chodzi o matchera to się z Tobą zgodzę, - nie ma cudownej anteny o idealnych parametrach w szerokim pasmie, ale dobry matcher wiele pomoże.
    Novile wrote:
    masz totalnie pojęcia jakie jest zagrożenie gdy jest zjawisko "ostrzowe"

Mam kolego - trochę się zajmowałem systemami antenowymi i wiem jaki potencjał może wtedy występować - są tak duże że każdy fizyczny element niekoniecznie uziemiony może być miejscem wyładowania. Przy bezpośrednim trafieniu nawet uziemienie nie pomoże bo sama antena jest za delikatna na takie prądy, ale przy bliskim wyładowaniu zaindukowane prądy w uziemionej antenie zostaną odprowadzone do ziemi a nie całość do radia czy w fider.
    Anonymous
    Level 1  
    zworys
    Level 39  
    Novile wrote:
    w każdym przewodzie nawet oddalonym o 50cm od takiego, w który walnie piorun wyindukuje się taka moc, że spali wszystko po drodze.

W jednej z firm w której wykonywaliśmy serwis urządzeń mieli CCTV. Kamery analogowe, każda z własnym zasilaczem sieciowym bo akurat mieli rozległą sieć energetyczną o różnym stanie zabezpieczeń przepięciowych. Piorun uderzył kilkaset metrów od obiektu. W jednej gałęzi sieci energetycznej zaindukowało się takie napięcie że przebiło ponad 3mm przerwę między korpusem kamery a płytką elektroniki od strony zasilacza. Procesor wizyjny dosłownie wyleciał w powietrze , na szczęście ochronniki na liniach transmisyjnych ochroniły multiplekser, monitory i rejestrator.
    Anonymous
    Level 1  
    Pylee
    Level 8  
    Quote:
    Tak na początek się nada. Chodzi o to by mieć kontrolę na SWR-em na stałe. To nie samochód i nie marne 4W tylko Ty chcesz pracować na SSB i tu już w pikach jest ze 30W, nawet więc gdyby się SWR rozjechał, to szybko radio wykończysz.

To reflektometr ustawić na pozycje taką jak do pomiaru SWR i tak cały czas korzystać?
    gumisie
    Level 43  
    Pylee wrote:
    Witam, nazywam sie Kuba i mam 27 lat, swoją przygodę z cb radiem zaczynałem już w młodych latach.

Ostatnio powróciłem do tematu cb z 4 lata temu, przez cały czas to tylko mobil,
    Kurcze, to Ty jesteś tzw. "Stary wyga" a pytanie, np:
    Pylee wrote:
    W tym radiu występuje przełącznik Fine - Coarse
    Co on dokładnie oznacza i do czego służy i jak nim sie posługiwać??
    Jest typowo retorycznym. :wink:
    Może i moja wypowiedź brzmi sarkastycznie, lecz nie mogę zrozumieć osób którym nie chce się szukać i czytać tego co wielokrotnie i dokładnie opisano na elektrodzie.

Pozdrawiam.
    Pylee
    Level 8  
    Quote:
    Jest typowo retorycznym. :wink:
    Może i moja wypowiedź brzmi sarkastycznie, lecz nie mogę zrozumieć osób którym nie chce się szukać i czytać tego co wielokrotnie i dokładnie opisano na elektrodzie.

Pozdrawiam.

Mniej wiecej wiem co to jest, wiem że jedno przestraja nadajnik a drugie nadajnik i odbiornik, czytałem też że to chodzi o częstotliwości, tylko zadałem pytanie czy dobrze zrozumiałem z tego gdzie wyczytałem na googlach, chciałem sie upewnić, jak nadmieniłem jestem początkujacym w radiach i chce sie poradzić doświadczonych ludzi. Każdy przecież jakoś zaczynał kręci mnie to choć jestem już starszy.

Pozdrawiam.
    gumisie
    Level 43  
    zworys wrote:
    W przypadku uziemionej anteny większość ładunku trafi do ziemi a nie fiderem do domu....
    POTWIERDZAM !!!.
    Oczywiście mowa o dobrze uziemionym maszcie.