Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atomic 5W - Brum 100Hz i wzbudzanie

24 Paź 2019 21:15 279 12
  • Poziom 10  
    Witam wszystkich,
    Zmontowałem niedawno znaną i lubianą kopię wzmacniacza Soldano Atomic 5W na płytkach Marvela i schemacie Painlusta z linku. Generalnie wzmacniacz gra całkiem ładnie i głośno, ale wzbudza się przy rozkręconych potencjometrach Gain -100% Master - 50% i słychać brum 100Hz (screen z oscyloskopu załączony) oraz szum.
    Wzmacniacz został złożony dokładnie według schematu zamieszczonego pod wyżej wskazanym linkiem, z jedną modyfikacją, którą jest przełącznik trioda - pentoda.
    Transformatory to TS 40/29/676 i TG 2.5-1-666. Lampy 2x 6n2p-ew i 6p14p-ew.
    Napięcia pod obciążeniem: anodowe - 250V (dodano rezystor 500R), żarzenie - 7V. Masy spotykają się w jednym wspólnym punkcie, wydaje się że nie zrobiłem żadnej pętli masy. Gniazda wejściowe i wyjściowe plastikowe izolowane, potencjometry umasione przez obudowę.

    Przeczytałem chyba wszystkie tematy na tym i konkurencyjnym forum, związane z przydźwiękami i wzbudzaniem, ale niestety nie udało mi się znaleźć rozwiązania problemu. Zacząłem od wymiany rezystorów symetryzujących 100R na 200R - brum bez zmian. Wymieniłem diody w prostowniku, oraz kondensatory na 100uF - problem nadal występuje. Przeniosłem przeniosłem zasilanie siatki drugiej 6p14p na drugą lampę preampu, jak sugerowano w jednym z wątków. Sprawdziłem inne ustawienia transformatorów, oraz zaekranowałem kable sygnałowe idące do TG. Podmieniłem elektrolity w preampie na 100uF, posprawdzałem także wszystkie rezystory. Żadna z wymienionych czynności nie zmniejszyła ani trochę brumu. Na koniec zmontowałem wszystko na nowo jeszcze raz, ale dalej jak brumbił tak brumbi... Kiedy wyłączam zasilanie anodowe i wzmacniacz gra jeszcze na energii z kondensatorów, brumu nie słychać, co mogło by sugerować, że problemem jest zasilacz. Dodatkowo brum zmniejsza się jak skręcam potencjometry mid i treble.
    Bardzo proszę o porady :)

    Atomic 5W - Brum 100Hz i wzbudzanie Atomic 5W - Brum 100Hz i wzbudzanie Atomic 5W - Brum 100Hz i wzbudzanie Atomic 5W - Brum 100Hz i wzbudzanie Atomic 5W - Brum 100Hz i wzbudzanie
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Kolego punkt podłączenia masy może powodować takie przydźwięki. Czasem warto masę podłaczyć przy pierwszym kondensatorze filtra anodowego a chassis podłączyć do masy jak najbliżej wejścia sygnału. Niektóre przewody masz skręcone i owinięte folią . Ta folia jest gdzieś podłączona do masy ? Jeśli nie to jest to błąd.
  • Pomocny post
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Symetryzacja napięcia zarzenia rezystorami pozwala zmniejszyć brum c F= 50Hz. Brum z F=100Hz powstaje z za niedostatecznej filtracji anodowego napięcia czy nieudanego montażu, co i potwierdza się zniknięciem brumu po odłączeniu wzmacniacza od sieci. Nie widzę również konieczności ekranowania drutów sieci od gniazda i bezpieczników do włącznika i transformatora, uwzględniając ich maksymalną odległość od gniazda wejścia i pierwszej lampy. Tym więcej, że nie uziemiony ekran przynosi więcej szkody czym korzyści.Miej na myśli że przy testowaniu wzmacniacza obowiązkowo należy podłaczyć do gniazda wejście gitarę czy połączyć jego z masą rezystorem, nominał którego dorównuje wyjściowemu oporowi gitary, owak przy rozłączonym wejściu powstanie przeszkód i wzbudzenia nie uniknąć.Ci należy umiejscawiać miejsce powstania problemu .Weź kondensator 100-470nF x 400V i kolejno łącz przez jego z masą siatki i anody lamp 6N2P. Jeśli łączenie siatki czy anody jednej z lamp ( w większości wypadków to pierwsza lampa ) wywoła zniknięcie brumu - przyczyna powstaje w poprzednim punkcie schematu.
  • Poziom 10  
    aksakal napisał:
    Weź kondensator 100-470nF x 400V i kolejno łącz przez jego z masą siatki i anody lamp 6N2P.


    Połączenie anod lub drugiej siatki pierwszej lampy 6n2p (piny 1, 2 lub 6), lub 2 anody drugiej lampy 6n2p powoduje zniknięcie brumu.

    aksakal napisał:
    Jeśli łączenie siatki czy anody jednej z lamp ( w większości wypadków to pierwsza lampa ) wywoła zniknięcie brumu - przyczyna powstaje w poprzednim punkcie schematu.


    Mówimy tutaj o zasilaczu, czy o filtrach w preampie?

    Na początku sprawdzę zalecenia kolegi zworys i przeniosę punkt masy bliżej wejścia. Ekrany z przewodów zasilających, już usunąłem. Dziękuje za sugestie.
    Edit: Przeniesienie masy spowodowało że wzmacniacz wzbudza trochę później, ale nie usunęło brumu.
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    Napięcie 7V do zarzenia maksymalne dopuszczalne dla tych lamp i znacznie skraca ich żywotność. Taki wzrost napięcia , szczególnie dla nowych, nie używanych lamp, nie rzadko bywa nawet przyczyną wzbudzenia. Sprawdź jaki będzie efekt po połączeniu styków gniazda WEJŚCIE między sobą i przez rezystor 10-22kOm , a także nóżki 7 1 lampy 6N2P z masą przez kondensator 100n-220n. Zmierz również napięcia na elektrodach lamp i wyloz wyniki pomiarów.
  • Poziom 10  
    aksakal napisał:
    Napięcie 7V do żarzenia maksymalne dopuszczalne dla tych lamp i znacznie skraca ich żywotność.


    Zbiłem delikatnie rezystorem. Teraz jest HT_DC =6V i HT_AC=6,3V.

    aksakal napisał:
    Sprawdź jaki będzie efekt po połączeniu styków gniazda WEJŚCIE między sobą i przez rezystor 10-22kOm


    Zwarcie Wejścia - 100Hz nie słychać, przy Gain 100% i Master 50% zaczyna być słyszalny szum.
    Przez rezystor 10k lub 22k - nic sie nie zmieniło, szumi i brumi

    aksakal napisał:
    a także nóżki 7 1 lampy 6N2P z masą przez kondensator 100n-220n


    Łączyłem 7 nóżkę do masy przez kondensator 220n, wynik: szum lekko wycięty, brum głośniejszy.

    aksakal napisał:
    Zmierz również napięcia na elektrodach lamp i wyłóż wyniki pomiarów.


    Atomic 5W - Brum 100Hz i wzbudzanie

    zworys napisał:
    Kolego jaki typ sieci masz w domu? Do gniazdek dochodzi instalacja trójprzewodowa?


    Budynek ma 2 lata. Instalacja typu TN-S, wszystkie gniazdka z przewodem ochronnym.
  • Poziom 39  
    Bolo1234 napisał:
    Instalacja typu TN-S, wszystkie gniazdka z przewodem ochronnym.

    Pytałem bo widzę PE podłączony do chassis.
    Bolo1234 napisał:
    Zwarcie Wejścia - 100Hz nie słychać, przy Gain 100% i Master 50% zaczyna być słyszalny szum.
    Przez rezystor 10k lub 22k - nic sie nie zmieniło, szumi i brumi

    To świadczy że problem leży w w pierwszej lampie - czy po podaniu sygnału ten brum też jest czy ginie? Na drugim zdjęciu widać "wiszący w powietrzu" ekran od przewodu sygnałowego wejścia. Powinien być podłączony jedną stroną do masy
  • Poziom 10  
    zworys napisał:
    czy po podaniu sygnału ten brum też jest czy ginie?


    Ciężko mi powiedzieć. Jak gitara jest podłączona i tłumię struny to słychać brum, po uderzeniu w struny słychać głośno gitarę i chyba nie słychać brumu. Posłucham jutro dokładniej, dzisiaj oszczędzę sąsiadom pobudki w środku nocy :)

    zworys napisał:
    Na drugim zdjęciu widać "wiszący w powietrzu" ekran od przewodu sygnałowego wejścia. Powinien być podłączony jedną stroną do masy


    Podłączyłem go do masy, przed ostatnimi pomiarami.
  • Poziom 39  
    Bolo1234 napisał:
    Jak gitara jest podłączona i tłumię struny to słychać brum, po uderzeniu w struny słychać głośno gitarę i chyba nie słychać brumu

    Można darować sąsiadom.... Z tego wynika że duży sygnał użyteczny maskuje brum ale on dalej jest. Te duże rezystancje międzystopniowe też mogą powodować podatność na zakłócenia.
    Na próbę proponuje podłączyć masę z zasilacza do płytki razem z masą wejścia czyli do łączówki z lewej strony płytki.
    Przewody do trafa głośnikowego nie muszą być ekranowane, wystarczy że będą skręcone ze sobą jak te do żarzenia.
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    Nie wyłożyłeś wyniki wymiaru napięcia na katodach lamp. Jak eksperyment spróbuj odłączyć kondensator С1 od katody 1 lampy ( nóżka 8 ).
  • Poziom 10  
    Brakujące napięcia na katodach naniesione:

    Atomic 5W - Brum 100Hz i wzbudzanie

    aksakal napisał:
    Jak eksperyment spróbuj odłączyć kondensator С1 od katody 1 lampy ( nóżka 8 ).


    Już kiedyś próbowałem usunąć ten kondensator - przester jest trochę mniejszy, ale dalej słychać brum i szum

    zworys napisał:
    Na próbę proponuje podłączyć masę z zasilacza do płytki razem z masą wejścia czyli do łączówki z lewej strony płytki.
    Przewody do trafa głośnikowego nie muszą być ekranowane, wystarczy że będą skręcone ze sobą jak te do żarzenia.


    Połączyłem na szybko przez krokodylka i nie było poprawy. Po powrocie z weekendu sprawdzę jeszcze raz porządnie.
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    Nie typowe dla tego schematu napięcie na elektrodach 2 lampy 6N2P. Spróbuj zamienić miejscami lampy 6N2P i wymierzyj napięcie. Odłącz wyprowadzenie С2 od anody ( 6 nozka) i połącz je z masą. Przywróć potencjometr GAIN od min. do max. Niewielki szum przy max - norma. To będzie jeszcze jednym potwierdzeniem, że problem powstaje na wejściu. Spróbuj polepszyć filtrację anodowego napięcia 1 triody, dodaniem filtru RxCx. Na żal na twoich zdjęciach niemożliwie zrozumieć czy jest zjednoczona obudowa metalowa potencjometrów z masą.Atomic 5W - Brum 100Hz i wzbudzanie