Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

- Silnik do budowy odkurzacza centralnego - dobór.

kacper_zet 26 Oct 2019 02:36 2682 13
Automation24
    kacper_zet
    Level 11  
    Witam wszystkich,

Mam zamiar podejść do budowy odkurzacza centralnego z multicyklonem, ale o tym później. Zastanawiam się nad wyborem silnika, jestem zdecydowany na zakup silnika z chłodzeniem odseparowanym od obiegu roboczego, znalazłem w sieci silniki:

1. Ametek H 065900003 (230V/1200W, 3 stopniowa turbina, boczne wyjście powietrza) - cena ok 250zł,
    2. Ametek SBDST12382 (230V/1200W, 2 stopniowa turbina, boczne wyjście powietrza) - cena ok 170zł,
    3. Ametek N 061300524 (230V/1200W, 2 stopniowa turbina, osiowe wyjście powietrza) - cena ok 130zł,

Czy Waszym zdaniem któryś z powyższych nadaje się do wykorzystania do budowy odkurzacza centralnego ?
    A może macie jakieś inne propozycje ?

Pozdrawiam
    Kacper
  • Automation24
    teskot
    Level 35  
    Pozwolę podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Dawno temu popełniłem przy okazji remontu w pewnym domu coś na kształt odkurzacza centralnego. Założenie było takie, że ma być po kosztach. To była połowa lat 90-tych, tego typu instalacje zdarzały się w bogatych rezydencjach ale nie były jeszcze super popularne. O cyklonowym sposobie separacji nie wiedziałem, chociaż w efekcie wyszło coś w ten deseń. Jednostką "napędową" był silnik odkurzacza Zelmer o mocy 1000W co wydawało mi się wtedy kosmiczną mocą (znane mi odkurzacze miały 250-750W). Jednostka ssąca umieszczona była w zasadzie w centralnym punkcie domu (garaż częściowo podziemny pośrodku budynku) stąd też odległość do najdalszego "gniazda" wynosiła około 4m. Jako rury ssące wykorzystałem klasyczne, kanalizacyjne 50-tki.

Z perspektywy czasu nasuwają mi się następujące wnioski:
    Na obecne standardy 2000W (realnej mocy) to minimum moim zdaniem. Wyrzut powietrza na zewnątrz budynku. Wówczas nie walczymy o jak najlepszą filtrację i dzięki temu oszczędzamy na oporach przepływu.

Muszę w tym punkcie stwierdzić, że coraz częściej producenci podają fałszywe dane odnośnie mocy. Czasem jest to moc elektryczna zablokowanego silnika, czasem (w przypadku odkurzaczy) moc silnika z turbiną "na wolnym powietrzu" (zamontowany w odkurzaczu będzie miał mniej). Zjawisko obserwuję od kilku lat i tak odkurzacz Zelmer (lata 80-te) deklarowaną moc ma 500W, pobiera 880W (mocy czynnej, nie biernej). Około 10-cio letnia Rowenta deklarowane 1200W pobiera 1040W, a siła ssania mniejsza niż w przedmiotowym Zelmerze. Całkiem współczesny no-name moc deklarowana 800W pobiera nieco ponad 600W.

Reasumując przyjrzałbym się dokładnie tym silnikom; grubość i materiał uzwojenia. Szukałbym czegoś o mocy ponad 2kW. Miałem okazję używać odkurzacza przemysłowego o mocy 5kW napędzanego silnikiem indukcyjnym, o relatywnie niskich obrotach i dużą turbiną. Rurę ssącą jest ciężko oderwać od podłogi, a jak nie daj boże przyssie się do ciała to powstaje krwiak jak po bańce.
  • Automation24
    kacper_zet
    Level 11  
    Zamierzam zastosować wyrzut powietrza na zwenątrz, to dla mnie główna zaleta systemu centralnego. Powierzchnia na jakiej chcę używać odkurzacza centralnego to ok 120m2. W tym momencie używam odkurzacza tradycyjnego Electrolux ZPFCLASSIC o mocy nominalnej 600W, siła ciągu jest w zupełności wystarczająca przy ustawieniu regulacji mocy 1/2. Sugerując się tym uznałem, że agregat o mocy 1200W i trzystopniowej turbinie będzie wystarczający biorąc pod uwagę dodatkowe opory powietrza w instalacji odkurzacza centralnego. Agregaty o mocy powyżej 1200W kosztują sporo więcej, a jednym z moich założen jest możliwie niski koszt budowy urządzenia.

teskot wrote:
    Na obecne standardy 2000W (realnej mocy) to minimum moim zdaniem.

Kolego teskot, czy uważasz, że w miarę nowoczesny agregat o mocy 1200W i trzystopniowej turbinie będzie za słaby ? Jak sprawdza się twój system zbudowany w oparciu o silnik Zermera ?
    klamocik
    Level 33  
    Ja bym wykorzystał silnik z odkurzacza przemysłowego cena już od 180 zł ( widocznie dużo narobili a kupców nie ma) robiąc tylko otwierane dno do zrzutu śmieci. Patrzyłem na AA tam 2 KW już za 126 zł.
    teskot
    Level 35  
    @kacper_zet; nie wiem, czy mój system w ogóle jeszcze działa i jak po tylu latach się sprawuje. Instalowałem go u dalekich znajomych rodziny z którymi nie mam obecnie kontaktu. W chwili montażu sprawował się znacznie lepiej od klasycznego odkurzacza chociażby z uwagi na znacznie większą powierzchnię filtra i zredukowanie oporów przepływu (pozbawienie filtra wylotowego i krętych zakamarków fabrycznej obudowy).

Co do mocy to nie wiem jak już wspomniałem na ile te 1200W jest realne. Jak nie zapomnę to jutro w pracy pomierzę 2 różne odkurzacze przemysłowe. Jeden Sparky ma niby 1400W, jest słaby jak mucha, za to wyje jak obdzierany ze skóry. Drugi pracuje dużo ciszej, ale jest to zupełny no-name. Nie ma nawet tabliczki znamionowej, aczkolwiek pewne cechy sugerują, że jest to produkt na rynek niemiecki.
    Trzy turbiny zapewnią większe podciśnienie kosztem przepływu. Trudno mi oszacować jaki stosunek podciśnienia do przepływu będzie najbardziej optymalny i tym samym czy 2 czy 3 turbiny będą lepszym rozwiązaniem.
    kacper_zet
    Level 11  
    @teskot udało Ci się zrobić pomiary ?
    teskot
    Level 35  
    Przepraszam, zupełnie zapomniałem o temacie. Przed chwilą mierzyłem i tak:
    Sparky 1400W realnie pobiera 1080W
    Ten drugi 1000W (znalazłem jednak tabliczkę i jest to chińczyk BY781) pobiera 1190W.
    kacper_zet
    Level 11  
    Dzięki za informację, zamówiłem na próbę kilka zespołów od różnych modeli odkurzaczy, jak przyjdą to pomierzę parametry elektryczne i postaram się wrzucić tutaj jakieś sensowne zdjęcia z opisem.
    teskot
    Level 35  
    Jeszcze jedną informacją mogę się podzielić: im większej średnicy turbina tym niższe obroty i co za tym idzie hałas.
    kacper_zet
    Level 11  
    W celu porównania zamówionych turbin zbudowałem proste stanowisko testowe, które opiszę poniżej.

Elementy składowe:
    - Przepływomierz samochodowy (termoanemometr) - nie znam charakterystyki, do porównania wziąłem wartości napięcia wyjściowego.
    - Elektroniczny czujnik ciśnienia
    - Zasilacz laboratoryjny
    - Multimetr
    - Amperomierz cęgowy
    - Miernik hałasu - aplikacja na smartfonie
    - Armatura PCV
    - Redukcje wykonane na drukarce 3D
    - Dławiki o średnicach 6,10,13,16,23,30,40 mm również wydrukowane na drukarce 3D

Schemat ideowy stanowiska:

Fizyczne stanowisko pomiarowe:

Wykonałem serię pomiarów dla silników:
    - O1 - Zamiennik Zelmer Aquos: typ 829.0ST 829.0SP, Zelmer Aquawelt: typ 919.0ST , 919.0SP - 1350W, jednostopniowa turbina, wyjście "dookólne"

- O2 - Ametek SBDST12382 - 1200W, dwustopniowa turbina, wyjście promieniowe

- O3 - Ametek H 065900003 - 1200/1300W trzystopniowa turbina, wyjście promieniowe.

Tabela wyników:

Wykresy przepływu powietrza:

Wykresy podciśnienia:

Wykresy iloczynu podciśnienia i przypływu:

Wykresy prądu:

Wnioski:
    - Turbina O1 jest zdecydowanie głośniejsza od pozostałych, genreuje też największy przepływ powietrza przy słabym zdławieniu co moim zdaniem wynika z zastosowania jednostopniowej turbiny, osiąga mniejszą wartość maksymalną podciśnienia niż O3.

- O2 generuje najmniejsze podciśnienie praktycznie w całym zakresie, oraz nieco mniejszy przepływ niż O3 przy zdławieniu, zdecydowanie mniejszy niż O1 dla słabego zdławienia. Charakteryzuje się najmniejszym poborem prądu.

- O3 generuje największą wartość maksymalną podciśnienia, natomiast przepłuw przy małym stopniu dłazwienia jest zauważalnie niższy niż w przypadku O1

- Z moich obserwacji wynika, że najwięcej sensu ma porównywanie iloczynu podciśnienia i przepływu - https://en.wikipedia.org/wiki/Airwatt

- Do swojej konstrukcji wybrałem turbinę O3 ze względu na stosunkowo dobre parametry przy większym stopniu dławienia oraz zdecydowanie niższy poziom generowanego hałasu w stosunku do O1.
    witu26
    Level 2  
    Dzień dobry,
    chciałbym podpiąć się z pytaniem dotyczącym silnika Ametek, w związku z koniecznością wymiany silnika w odkurzaczu z powodu wytartego komutatora w silniku o mocy 1700 W firmy Domel, który pracuje w odkurzaczu marki BEAM. Ametek 1200W z dwustopniową turbiną pasowałby gabarytowo, tylko jako że słabo znam się na elektryce nie wiem czy nic złego się nie stanie jeśli do starej płytki sterującej z elementami tam się znajdującymi podłączę silnik o mniejszej mocy.
    Byłbym wdzięczny gdyby był Pan uprzejmy pomóc mi i wyraził swoją opinię.
    pozdrawiam,
    Wojciech
    kacper_zet
    Level 11  
    Witam,

Moim zdaniem nie ma ryzyka uszkodzenia silnika ani elektroniki sterującej przez podłączenie silnika o mniejszej mocy.

Pozdrawiam
    Kacper
    witu26
    Level 2  
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    W międzyczasie już postanowiłem kupić silnik jak najbardziej zbliżony do poprzedniego i znalazłem taki :
    https://www.motory-domel.pl/217-silnik-do-odkurzacza-domel-491.3.714-4
    (200 zł taniej niż w polskim sklepie taki sam- to jest chyba sklep producenta silników domel). Teraz tylko myślę czy jeśli moc będzie większa niż poprzedniego silnika to też nie będzie jakiejś katastrofy albo przynajmniej problemu z rozruchem bo niby na naklejce na odkurzaczu napisane jest 1700 W ale jak znalazłem na ebay-u po numerze ten stary silnik 491.3.717 to w specyfikacji ma 1500 W.
    P.S. Obawiałem się że Ametek 1200W będzie za słabo ssał bo to jednak sporo mniej mocy niż było wcześniej..
    P.S.2 Jak się sprawuje Pańska autorska konstrukcja z tymże silnikiem?
    Pedro32
    Level 12  
    Rozpoczął się bardzo ciekawy temat i zawisł. Co dalej? Robił ktoś może na wentylatorze bocznokanałowym?