logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jeden licznik dwa obwody do dwóch budynków dom+garaż

przemek20011 26 Paź 2019 16:34 3006 6
REKLAMA
  • #1 18240763
    przemek20011
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam, dorobiłem się w końcu garażu i chciałbym podciągnąć prąd do niego, ale pojawił się drobny problem. Mianowicie przy wykonywaniu kostki brukowej przy budowie domu, majstry zabetonowali mi peszla który sobie wypuściłem z domu do zasilania garażu. W chwili obecnej nie chcę rozwalać całej kostki aby dokopać się do niego więc wpadł mi do głowy taki pomysł, aby od licznika pociągnąć drugi kabel zasilający prosto do garażu. Nie wiem tylko czy jest taka możliwość i energetyka się nie będzie burzyła o takie rozwiązanie. Jeden licznik dwa obwody do dwóch budynków dom+garaż
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18240930
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 832
    Jeżeli masz nowy typ skrzynki licznikowej i masz nieplombowaną listwę przyłączeniową za licznikiem, to teoretycznie możesz wpiąć tam drugi kabel zasilający garaż.
    Jednak nie jest to dobre rozwiązanie.
    Aby wszystko miało ręce i nogi przy szafce licznikowej powinieneś postawić drugą skrzynkę i w niej zamontować osobne bezpieczniki na dom i na garaż.
  • REKLAMA
  • #3 18241034
    przemek20011
    Poziom 15  
    W garażu nie planuję żadnych poważnych prac. Nic poza kilkoma młotkami i sprzętami typu wiertarka wkrętarka itd. więc na jednym zabezpieczeniu bez problemu powinno wytrzymać. Jak budowałem garaż to miałem wszystko pociągnięte z domu i nie zdarzyło się żeby jakieś bezpieczniki wyzwoliło. Skrzynkę licznikową mam taką

Jeden licznik dwa obwody do dwóch budynków dom+garaż

Generalnie najlepiej by było pociągnąć z domu kabel ale niestety wiąże się to z rozwaleniem schodów i kilkadziesiąt metrów kostki więc chciałbym tego uniknąć.
  • REKLAMA
  • #5 18241110
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1397
    Cokolwiek byś w tej skrzynce podpiął nie będzie to prawidłowe. Najmniej awaryjne byłoby zamontowanie w niej bezpiecznika np. 10 A i podpięcie kabelka 3 żyłowego ( dla garażu 1 faza wystarczy ) .
  • REKLAMA
  • #7 18241191
    przemek20011
    Poziom 15  
    kkas12 napisał:
    I "oszczędnościowe" C16.
    Na tym chłopie daleko nie zajedziesz.

Hehe 4 rok mieszkam, w domu rekuperacja, klimatyzacja większość sprzętów na prąd i nie miałem przypadku żeby brakowało. No ale co ludzie to zdanie.

miroslaw wielki napisał:
    16 amper na budynek i garaż?

Do chwili obecnej wystarczało więc nie wiem dlaczego dalej ma nie wystarczyć.

Z odpowiedzi wynika że raczej słaby pomysł z podpinaniem się pod licznik, więc będę próbował do skrzynki w domu się dostać, tam mam osobny obwód na garaż zrobiony. Lecz w przypadku braku możliwości podepnę się pod licznik. Nie po to płaciłem kilka kzł za kostkę żebym to rozbierał teraz i od nowa układał. Temat uważam za wyczerpany bo odpowiedzi typu 16 amper i oszczędnościowe c16 mnie nie interesują.

Dodano po 9 [minuty]:

Dostałem wyczerpującą odpowiedz na zadane pytanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podciągnąć prąd do nowo wybudowanego garażu, jednak napotkał problem z zablokowanym peszlem, który miał być użyty do zasilania. Zamiast rozbierać kostkę brukową, rozważa podłączenie drugiego kabla zasilającego bezpośrednio do licznika. Odpowiedzi sugerują, że chociaż teoretycznie jest to możliwe, lepszym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie osobnej skrzynki z bezpiecznikami dla domu i garażu. Użytkownik nie planuje intensywnego użycia energii w garażu, co skłania go do rozważenia podłączenia do licznika, mimo że niektórzy eksperci ostrzegają przed tym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA