Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówka Beko GNE V422 X - Uszkodzony agregat lodówki?

aqrat 28 Oct 2019 09:05 3828 5
  • #1
    aqrat
    Level 14  
    Witam.

    Mam problem z lodówką Beko GNE V422 X. Przestała chłodzić - zauważyłem, że cieknie z niej woda, po wyłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania agregat po pewnym czasie włączył się na kilka sekund i się wyłączył. Po kilku minutach to samo - na kilka sekund wystartował i się wyłączył, i tak w kółko. Wiem, że silnik pracuje, bo wyraźnie czuć wibracje przy starcie i zatrzymaniu - na pewno nie stoi w miejscu. Domyślam się, że prawdopodobnie włącza się z tym uzwojeniem rozruchowym, ale nie przełącza się w ten normalny tryb pracy i po kilku sekundach rozłącza go to zabezpieczenie w węźle rozruchowym. Pobór prądu podczas pracy, to ok. 8 - 9A - taki jest chyba do przyjęcia tylko w trakcie rozruchu.
    Węzeł rozruchowy:
    Lodówka Beko GNE V422 X - Uszkodzony agregat lodówki?
    Zabezpieczenie termiczne:
    Lodówka Beko GNE V422 X - Uszkodzony agregat lodówki?
    I teraz pytanie do specjalistów: Jak prawidłowo mogę sprawdzić, czy uszkodzony jest agregat, czy może coś innego? Wiem, że sam agregat można sprawdzić podłączając go na krótko, czyli podać napięcie 230V na to uzwojenie zasadnicze - z większą opornością i na chwilę równolegle z nim zasilić uzwojenie rozruchowe. Tylko tu mam dylemat, bo na zewnątrz agregatu mam jeszcze kondensator. W starszych agregatach chyba nie było na zewnątrz kondensatora, tam się tylko na chwilę podawało 230V na ten trzeci bolec agregatu - kondensator był zintegrowany wewnątrz? W oleju? Czy może te starsze nie potrzebowały kondensatora? Według mojej diagnozy w tej lodówce wygląda to tak:
    Lodówka Beko GNE V422 X - Uszkodzony agregat lodówki?
    Czyli równolegle do uzwojenia zasadniczego podłączane jest na chwilę uzwojenie rozruchowe w szeregu z kondensatorem - dobrze rozumiem? Tak też mi wychodzi z analizy połączeń na węźle rozruchowym. Tylko jeśli w ten sposób próbowałem na krótko uruchomić agregat, to po odłączeniu uzwojenia rozruchowego (No i oczywiście kondensatora) agregat pracował tak bardzo dziwnie - chwilę normalnie, a potem jakby zwalniał aż do zatrzymania. Czy to znaczy, że sam agregat jest uszkodzony, czy może jednak źle interpretuję sposób podłączenia na krótko celem sprawdzenia? Czy kondensator jest potrzebny tylko podczas rozruchu? Bo tak mi tu wychodzi, że po przełączeniu na samo uzwojenie zasadnicze jest on wogóle pominięty, ale w takim razie jakim cudem ten silnik pracuje na jednej fazie? Bardzo proszę o pomoc, bo pomimo, że jestem elektrykiem - automatykiem, to w temacie lodówek mam wiedzę bardzo ograniczoną i informacje dotychczas wygrzebane są takie dość niejednoznaczne. Chciałbym sprawdzić tą sprężarkę, żeby być pewnym, czy jest uszkodzona (To ta gorsza opcja, bo nowa jednak sporo kosztuje), czy może jednak tylko ten węzeł rozruchowy, zanim dokonam jakiegokolwiek zakupu.
    I tak na zapas jeszcze jedno pytanie: Czy jeśli okaże się, że uszkodzona jest sama sprężarka, to czy mogę próbować w tej lodówce zastosować inną, mniej kosztowną? W tej lodówce siedzi taki agregat:
    Lodówka Beko GNE V422 X - Uszkodzony agregat lodówki?
    Bardzo proszę kolegów (Czy może też koleżanki) posiadających taką wiedzę o radę - Czy, i jaki ewentualnie agregat mogę tu zastosować. Jakie powinien mieć parametry, na co muszę zwrócić uwagę.
    Z góry bardzo dziękuję za ewentualne odpowiedzi i przepraszam za tak długi post, ale chciałem, żeby mój problem był opisany wyczerpująco.

    Pozdrawiam i czekam na pomoc, bo za tę całą zawartość zamrażarki, która teraz marnieje - żona mi głowę w końcu urwie.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • #2
    aqrat
    Level 14  
    Zasadniczo temat wyjaśniony - uszkodzona sprężarka. Czy ktoś może podpowiedzieć, jaki zamiennik tu zastosować? Polecają NTU 200 NT, ale tego też nie mogę nigdzie znaleźć.
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • #3
    aqrat
    Level 14  
    Szkoda, że nikt nie chce pomóc... To może ktoś, kto zna się na rzeczy podpowie chociaż, czy w tym przypadku mogę zastosować kompresor HMK12AA?
  • Helpful post
    #4
    User removed account
    Level 1  
  • #5
    ALIBABA I
    Level 27  
    Witaj kol , sprawdzić sprężarkę jak sugerujesz to wyglądało by tak górny pin jest najważniejszy i teraz miernik i pomiar oporności względem górnego nie pamiętam dokładnie zasilanie dajesz tam gdzie jest najmniejszy opór ,,,, to jest uzwojenie pracy,,, dolne dwa zwierasz na chwilę o kondensatorze na razie zapomnij jego nie ma i no i czekasz będzie ok jedziesz dalej

    Ps. z opisu wyłapałem że podłączyłeś go na uzwojenie rozruchowe
  • #6
    aqrat
    Level 14  
    Temat do zamknięcia - kopnięty był agregat i wymieniłem i jest ok. Prawdopodobnie w środku było zwarcie, bo względem górnego pinu (wspólnego dla obu uzwojeń) jedno miało jakieś 9Ω, drugie jakieś 13Ω. Czyli między dwoma dolnymi powinno być około 22Ω, a było też około 13Ω. Agregat się włączał, nawet chętnie kręcił, ale błyskawicznie się grzał i na uzwojeniu pracy brał ponad 8A, czyli prawdopodobnie jest jakieś zwarcie pomiędzy dwoma uzwojeniami.
    Dzięki za zainteresowanie.