Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie mieszkania klimatyzacją

sioneczek 29 Oct 2019 00:08 5328 14
    sioneczek
    Level 9  
    Cześć.

W 40m2 mieszkaniu, ogrzewanym do tej pory piecami akumulacyjnymi, chcę zamontować klimatyzację, która byłaby także głównym źródłem ogrzewania zimą (chcę pozbyć się pieców). Czy polecilibyście jakieś konkretne modele klimy pod takie rozwiązanie? Byłbym ogromne wdzięczny.

PS. Może ktoś się orientuje, czy rozwiązanie z klimatyzacją jest bardziej/mniej ekonomiczne od pieców?
    User removed account
    Level 1  
    up2
    Level 11  
    Witaj, ogrzewanie pompą ciepła (klimatyzacją w funkcji grzania) jest opłacalne, ale zysk zależy od temperatury zewnętrznej. Do 5C jest ok. poniżej -20C wychodzi z małym zyskiem (przy wymienniku powietrze-freon). Do ok 7KW masz 1 fazówki.
    sioneczek
    Level 9  
    up2 wrote:
    Witaj, ogrzewanie pompą ciepła (klimatyzacją w funkcji grzania) jest opłacalne, ale zysk zależy od temperatury zewnętrznej. Do 5C jest ok. poniżej -20C wychodzi z małym zyskiem (przy wymienniku powietrze-freon). Do ok 7KW masz 1 fazówki.

Dzięki za odpowiedź! :) a czy mógłbyś polecić jakieś konkretne modele? Kompletnie nie mam pojęcia co wybrać (interesuje mnie jakaś dobra jakość, nie chiński bubel).
    up2
    Level 11  
    Wszystko jest chińskie, często różni się tylko brandem. To trzeba przemyśleć, moc urządzeń ich typ. Rozumiem, że masz licznik 2 taryfowy?
    sioneczek
    Level 9  
    up2 wrote:
    Wszystko jest chińskie, często różni się tylko brandem. To trzeba przemyśleć, moc urządzeń ich typ. Rozumiem, że masz licznik 2 taryfowy?

tak, licznik jest dwutaryfowy. Generalnie mieszkanie jest w kamienicy z grubymi ścianami z cegły. W sypialni (8m2) graniczymy z kamienicą opustoszałą więc jest nieco chłodniej. Salon ok 25m2. Generalnie chcemy kompletnie (poza łazienką) usunąć z domu piece. No i zależy nam na tym, by latem chłodzić :)

Kompletnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać i co wybrać. Masz cokolwiek co możesz polecić ? :) Byłbym ogromnie wdzięczny.
    up2
    Level 11  
    Gdzie ma być jednostka zewnętrzna? Dach, ściana? Wysokość w pionie odległość od jednostki wew.? Jaka wysokość mieszkania?
    sioneczek
    Level 9  
    up2 wrote:
    Gdzie ma być jednostka zewnętrzna? Dach, ściana? Wysokość w pionie odległość od jednostki wew.? Jaka wysokość mieszkania?

Jednostkę musimy zamontować na dachu kamienicy. Jako że nasze mieszkanie jest na ostatnim piętrze, to do dachu myślę, że jest jakieś 80 cm w pionie.

Mieszkanie ma 3,2 m.
    up2
    Level 11  
    Masz do dyspozycji kilka rozwiązań:
    1. możesz zamontować jednostkę kanałową i rozprowadzić ciepło i za razem chłód nad sufitem i tam również zamontować urządzenia.
    2, zamontować 2 niezależne urządzenia split (większe bezpieczeństwo)
    3. zamontować 1 multi-split z dwoma jedn. wewn. i jedną na zewnątrz.

Jaka moc pieców wystarczała? Czy dom jest izolowany (ściany, dach)
    sioneczek
    Level 9  
    up2 wrote:
    Masz do dyspozycji kilka rozwiązań:
    1. możesz zamontować jednostkę kanałową i rozprowadzić ciepło i za razem chłód nad sufitem i tam również zamontować urządzenia.
    2, zamontować 2 niezależne urządzenia split (większe bezpieczeństwo)
    3. zamontować 1 multi-split z dwoma jedn. wewn. i jedną na zewnątrz.

Jaka moc pieców wystarczała? Czy dom jest izolowany (ściany, dach)

najbardziej skłaniałbym się chyba ku rozwiązaniu multisplit.
    Kamienica jest izolowana, do tej pory w sypialni stał 1 piec (4kw), w salonie stał identyczny, i taka moc była wystarczająca.
    teskot
    Level 35  
    W kwestii oszczędności na takiej formie ogrzewania można się wypowiedzieć znając tryb życia domowników. Ja przeszedłem niemal całkowicie na ogrzewanie klimatyzacją o czym pisałem już w innym wątku i uzyskałem oszczędności rzędu 40% w stosunku do grzejników olejowych.
    Z tym tylko, że piece akumulacyjne nagrzewają się w tańszej taryfie, a ciepło oddają cały czas co zapewnia stabilną temperaturę. Jeśli w Twoim przypadku wymagane jest ciepło w ciągu dnia (a zatem w droższej taryfie) to rozwiązanie średnio się sprawdzi.
    U mnie kształtuje się to tak:
    W tym momencie klimatyzator pobiera 0,5kW, załącza się co kilkanaście minut. Temperatura w mieszkaniu 22,5°C, na zewnątrz 1°C.
    Miesięczne rachunki za energię (brak gazu i ciepłej wody-wszystko elektryczne) kształtują się na poziomie 150-200zł, 70-90% zużycia energii w II taryfie (w zależności od pory roku). Zimą klimatyzator włączony między 22:00, a 6:00, temperatura zadana 21°C; w tańszych godzinach popołudniowych czyli między 13:00, a 15:00 kiedy nie ma nikogo w domu temperatura ustawiona na 25-26°C po to, żeby nagrzać ściany i zapewnić komfort po powrocie z pracy o 17:00. W zależności od potrzeb rozpalam wówczas w piecu kominkowym.
    Łazienka to oddzielny temat. Tam zainstalowany jest promiennik podczerwieni używany tylko wtedy, kiedy ktoś tam przebywa. Ewentualnie dodatkowo elektryczna suszarka do ręczników.
    Powierzchnię mamy taką samą, również ostatnia kondygnacja. Różna jest tylko wysokość pomieszczeń, która u mnie wynosi od niespełna 2m w najniższym punkcie do ponad 2,80 w najwyższym.
    up2
    Level 11  
    Moim zdaniem najlepsza jest opcja 1. Najcichsza i najtańsza.
    TomD2121
    Level 15  
    Kanałowy klimatyzator jest droższym rozwiazaniem. Przy wyborze klimatyzatora patrz na ważny parametr jakim jest minimalna temperatura zewnętrzna przy której pracuję agregat. Są urządzenia które już przy minus 10stopni się wyłącza. A co za tym idzie po ogrzewaniu... polecam markę Daikin.
    wnoto
    Level 34  
    Przypodłogowe są fajne ... ale cholernie drogie. Dużo lepiej założyć 2 osobne klimatyzatory.\Mowa o zestawach fabrycznych a nie własnych wynalazkach.