Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz Yamaha AX-440 / Unitra Aida ADS103 plus Magnat 1002

SlaveNoise 29 Oct 2019 05:56 1521 13
    SlaveNoise
    Level 5  
    Witam posiadam w domu dwa wzmacniacze tak jak w temacie Yamaha AX-440 oraz stara unitre aide ads103 oraz dwie kolumny glosnikowe magnat Magnat Monitor Supreme 1002 nie jest to jakis sprzet marzen, lecz nie o to tutaj chodzi. Producent kolumn podał zakres impedancji 4-8 ohm zas oba wzmacniacze na tylnych sciankach maja podane jedyne 8 ohm czy spokojnie moge te kolumny podlaczyc do ktoregos wzmacniacza czy jednak oba odpadaja? Troszke zaglebilem sie w tematyce i wiem ze 4 nie podlacza sie do 8 ale tutaj jest niby ten zakres 4-8 i w sumie nie wiem.
    pozdrawiam
  • Helpful post
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    kolumny wg. opisu sa 4ohm.
    Ax-440 moze wspolpracowac z impedancja 4ohm.
    Aida ma koncowke mocy na GML026 one maja w stopniu koncowym BDP285, powinny sobie poradzic z impedancja 4ohm.
    Pozdrawiam
    SlaveNoise
    Level 5  
    Dziękuje za pomocna odpowiedz oraz zainteresowanie tematem, przyznam szczerze, iz mam mały sentyment do unitry. Skoro magnaty maja 4omy dziwne,iz producent podał zakres w kolumnach na naklejce z impedancja między 4 a 8 omami wiec wychodzi na to, ze jest to błędna informacja dla potencjalnych nabywców lub specjalny zabieg marketingowy.
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    zapewne marketing "uznal" ze moga wspolpracowac ze wzmacniaczem zarowno 4 i 8 ohm.
    Pozdrawiam
    ak44
    Level 27  
    Znalazłem ofertę gdzie jest napisane, że 8Ω.

W innych ofertach też było, że 8Ω.
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    co sklep to wlasne dane techniczne, a tego maganta kto produkuje? nie moge nic znalezc, strona producenta ?
    Pozdrawiam
    ak44
    Level 27  
    Najlepiej zmierzyć omomierzem. Co prawda nie mierzy impedancji, ale pomiar będzie zbliżony.
    SlaveNoise
    Level 5  
    Dla przyszłych użytkowników szukających podobnego tematu dodam tylko od siebie, iż w ostateczności pozostałem przy Unitrze Aida ADS103 - po podłączeniu magnatów dźwięk jest o wiele bardziej wyrazisty i przyjazny dla ucha niż w Yamaha AX-440 , która według mnie była po prostu "płaska"dźwiękowo, ciężko było mi uzyskać czystą barwę , jedynie poprzez loudness coś wychodziło, lecz nie jestem zwolennikiem tej funkcji. Mam jeszcze jedno pytanie w tym temacie co do unitry ,mianowicie zakupiłem przejściówkę DIN5 WM545 2X GNIAZDO NM545 UNITRA aby podłaczyć dwa żródła do wzmacniacza z tego względu, iż pod wejściem gramofon miałem jedynie "buczenie." jest to zwara na wyjściu czy po prostu podpinka tylko i wyłącznie na gramofon i np. kompa tam nie podłącze (oczywiście wejście "magnetofon" działa bez zarzutów) ?
  • Helpful post
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    SlaveNoise wrote:
    ... zakupiłem przejściówkę DIN5 WM545 2X GNIAZDO NM545 UNITRA aby podłaczyć dwa żródła do wzmacniacza z tego względu, iż pod wejściem gramofon miałem jedynie "buczenie." jest to zwara na wyjściu czy po prostu podpinka tylko i wyłącznie na gramofon i np. kompa tam nie podłącze (oczywiście wejście "magnetofon" działa bez zarzutów) ?

Wejscie gramofonowe sluzy tylko do podlaczania gramofonu z wkladka magnetyczna, zupelnie inna czylosc i poziomy sygnalow, podlaczajac cokolwiek innego masz przesterowania i zaburzone pasmo.
    Co to jest "zwara na wyjściu czy po prostu podpinka" ?
    Pozdrawiam
    SlaveNoise
    Level 5  
    Dzięki za konkretne info ! Jeśli chodzi o słowotok wykorzystany powyżej za bardzo nie wiedziałem jak fachowo nazwać poszczególne nazwy, lecz jak widać powyżej zostało to w miarę zrouzmiałe przez Państwa. Pozdrawiam ;)
    SlaveNoise
    Level 5  
    Panowie jestem zmuszony jeszcze poprosić o jedną poradę od was w sprawie Magnatów 1002 :) Jakoś nie czuję tego abym wykorzystał ich 100% potencjału w powyższych wzmacniaczach poruszanych w tym wątku, mianowicie po miesięcznym odsłuchu na nich brakuje mi czystego bassu i ogólnie najlepszej dla ucha stereofonii, zdaje sobie sprawę,iż sam ten produkt jest niskiej klasy lecz dałoby radę coś z nich jeszcze wyciągnąć podpinając pod inny sprzęt ? Wzmacniacz unitra ma niby tylko na wyjściu 2×10 W przy Robc=2×8 Ω, h≤3% , aeleży mi na uzyskaniu jak najczystrzego dźwięku z tych kolumn. Polecalibyście coś czy jednak nie ma sensu?
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    - jaka konfiguracja, ustawienie ?
    - jak to wszystko jest polaczone ?
    - jakie pomieszczenie ?
    - Wzmacniacz z parameterow to jakis "zodiak" czy cos takiego ? pewnei na jkims GML, niestety nie sa one dobrej jakosci.
    Pozdrawiam
    SlaveNoise
    Level 5  
    Pokój jest dość duży, poniżej wstawiam obrazek jak to mniej więcej wygląda ( jeśli chodzi o przemeblowanie to na tę chwilę taki zabieg odpada) ogólnie całość jest trochę bardziej ściśnięta niż na zdjęciu.

Konfiguracja składa się z komputera, który znajduję się w miejscu (obrazek- JA) podłączony jest do wzmacniacza unitra Unitra Aida ADS103 ( obrazek-mikser) kablem jack-din do tego również w miejscu (obrazek -mikser) znajduję się mikser reloop rmx-dsp plus dwa cd playery denon dn-s3500 - mikser jest podłączony do unitry kablem din-czincz.Na unitrze tony wysokie wyzerowane, niskie zas na na drugiej kresce.
    Głośników niestety w tym momencie nie wymienie, dodam tylko , iż za prawą kolumną jest okno z grzejnikiem.Jeśli chodzi o wzmacniacz i jest szansa na coś do 500 zł to proszę o propozycję, oczywiście z droższymi zamysłami również się zapoznam.

PS. Podłączałem też Yamaha AX-440 i średnio dawał radę jeśli chodzi o dźwięk.

myslałem o takich propozycjach:
    https://allegro.pl/oferta/rotel-ra-930ax-wzmacniacz-zintegrowany-30w-8-ohm-8557052731
    https://allegro.pl/oferta/rotel-ra-970bx-8688043859

SlaveNoise
    Level 5  
    pozwole sobie odkopac jeszcze raz temat, wiec ponawiam czy ktorys z uzytkownikow poleci jakis wzmacniacz do tych Magnatow 1002 aby uzyskac jak najlepsza stereofonie (hmm dla przybliżenia dodam , iż coś na wzór dźwięku płynącego z słuchawek Sennheiser HD25 pro) )budzet do 800 zl - 1000zl szukalem rotela , ale ciezko z dostepnoscia modeli ra 980 czy tez 971