Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zrobic cyfrowy regulator temperaturyÉ

marekpolanski 20 Sep 2005 23:27 2052 3
Altium Designer Computer Controls
    marekpolanski
    Level 11  
    Witam,
    Wiem, ze podobny temat byl juz poruszany na forum , ale potrzebuje czegos o nieco innych parametrach, a moze kogos kto moze podejmie wykonac sie konkretnego projektu ukladu. Nie znam sie praktycznie na elektronice jako ze jestem studentem wydzialu mechanicznego, a zatem bardzo bym prosil jezeli mozecie pomoc mi konkretnie z uzyciem jak najmniejszej ilosci slownictwa fachowego, a tak jak pisalem juz wczesniej najchetniej poszukuje kogos kto podjalby sie zaprojektowania takiego ukladu. Otoz sprawa ma sie nastepujaco:
    Ukad ma regulowac temperature mierzona miniaturowymi czujnikami temperatury (np termistorami lub jezeli ktos wie jakie mozna zastosowac inne to dowolnosc w tym wzgledzie, byle byly naprawde miniaturowe). Zasilanie z pakietu akumulatorow , max 12 V o duzej wydajnosci pradowej. Zakres regulacji temperatury 280-450 stopni celsjusza. Uklad ma byc miniaturowy , z wyswietlaczem cyfrowym, na ktorym podawana jest temperatura obecna oraz temperatura nastawy. Dokladnosc regulacji moze byc 5-10stopni. Element grzewczy z drutu oporowego, moc mysle ze do ok 200W. Dzialac ma to tak: nastawiam na nastawie np 350stopni, wtedy uklad powoduje wlaczenie grzalki i wskazuje rosnaca temperature. W momencie gdy ja osiagnie , przestaje grzac , sygnalizuje sygnalem osiagniecie temperatury pracy (opcjonalnie), gdy temperatura spadnie np 5 stopni ponizej temp pracy , grzalka wlacza sie na nowo i znowu dogrzewa uklad. Powinien tez sygnalizowac niski poziom naladowania akumutatorka ( spadek napiecia). Generalnie mile widziany jest taki uklad zeby mozna bylo programowac go na wiele sposobow , poprostu uniwersalny o mozliwy do rozbudowy. No i najwazniejsza sprawa to te miniaturowe czujniki, bo jak narazie znalazlem najmniejsze o srednicy 5mm. Prosze o pomoc i dziekuje
    Marek
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    BULLDOG
    Level 12  
    Jako czujnika uzyłbym termopary np NiCrNi,mozna wykorzystać gotową,ewentualnie wykonać samemu miniaturową z przewodu kompensacyjnego do termopary,tylko zgrzeinę zrobić przy pomocy spawarki w osłonie gazowej.Dokładność jest wystarczajaca dla Twoich potrzeb.Robiłem kiedys sterowanie do pieca jubilerskiego na takiej termoparze i chodzi to do dzis,sam układzik był trywialny,na jednym wzmacniaczu operacyjnym 741,temperatura była zadawana potencjometrem wieloobrotowym z precyzerem,poszukam gdzies tego schematu,musiałbyś dobudować sobie jedynie część z wyświetlaczami.Termistory nie zdadzą tu egzaminu,czujnik Pt100 tez raczej nie,termopara jest najbardziej liniowa i praktycznie niezniszczalna,załączanie grzałki za posrednictwem triaka o odpowiedniej mocy.Przy takim układzie ważne jest dopasowanie mocy grzałki,raczej powinna byc wieksza w stosunku do potrzeb,bo wtedy układ ma mniejszą bezwładność cieplną.Jutro poszukam schematu,tylko nie wiem jak go tu zamieścić :|
  • Altium Designer Computer Controls
    marekpolanski
    Level 11  
    Dzieki,
    Jesli znajdziesz schemat, to jesli mozesz przeslij mi go na maila marekpolanski(malpa)op.pl. Tylko problem w tym ze jak wspomnialem nie mam pojecia o projektowaniu obwodow, ani programowaniu, :) jestem mechanikiem.. jedyne co moglbym zrobic to zmontowac to z czesci, ale o przerobkach nie ma mowy. Chyba ze dalbys mi jakis link np do samouczka jak takie rzeczy robic, gdzie od podstaw, jako totalny laik moglbym to przeczytac. Jesli mialbys czas zajac sie przerobieniem tego ukladu konkretnie do moich potrzeb i wskazal miejsce gdzie kupic taka termopare, to mysle ze moglbym sie odwdzieczyc w sposob np finansowy:) . W kazdym razie dzieki za odzew i czekam na dalsze informacje. Pozdrawiam
  • Helpful post
    BULLDOG
    Level 12  
    Wspomóc mogę Cię tylko schematem,jak temat sie rozwinie to na pewno ktoś życzliwy poradzi co dalej i jak go przerobić,sam układ regulacji i stabilizacji temperatury można zostawić jak jest.Skoro w orginale chodzi od lat kilkunastu bezawaryjnie i stabilizuje temperature w okolicach 1000 stopni C,to i u Ciebie pochodzi.Jedynym problemem bedzie dobudowanie części z wyswietlaczami,ale to w zasadzie są dwa miliwoltomierze/z termopary uzyskujesz jako sygnał napiecie mierzone w miliwoltach,w zasadzie liniowe wiec przetwornik A/C nie musi byc jakis wyszukany/.Ja oczywiscie z czystego wygodnictwa po prostu odczytywałem napiecie na mierniku cyfrowym-były takie miliwoltomierze chyba Mery z wyswietlaczami jeszcze na lampach i zakresem 200mV i odczytane napiecie sprawdzałem sobie w tabeli napiecie/temperatura.Skad kupic termoparę-albo poszukaj na tym forum albo google "termopara" lub "termopara NiCrNi".Ale zaczął bym od forum.Ludziska tu nader zyczliwi,a w tej ilosci uzytkowników na pewno znajdziesz pomocna dłoń.Jak tylko znajde schemat to Ci go podeślę.