Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stary silnik 3 fazowy - jak podłączyć włącznik gwiazda-trójkąt?

djwheele 29 Oct 2019 16:17 7065 13
    djwheele
    Level 13  
    Cześć wszystkim.
    Mam problem ze starym silnikiem, który pomagaliście mi „rozszyfrować” w innym wątku.
    Jest to silnik prawdopodobnie 5,5kW, który był podłączony pod stary wyłącznik gwiazda-trójkąt.
    Jak stary, to możecie zobaczyć na zdjęciu.
    Włącznik ten uległ awarii i muszę go podmienić pod inny, który już kupiłem na Allegro. Z tym nowym jeszcze nie walczyłem, ponieważ problemem jest sam silnik.
    Proszę powiedzcie mi jak zidentyfikować które kable są od gwiazdy, a które od trójkąta? Na silniku nie ma żadnych oznaczeń, nie ma symboli, tabliczki znamionowej, mostków itd.
    Jest tylko jeden symbol X po przeciwnej stronie po środku niż jak wchodzą kable.
    Czy jesteście mi jakoś w stanie pomóc.
    Silnik pięknie pracował do chwili awarii włącznika.

Zdjęcia „wszystkiego” co mam w silniku zamieszczam poniżej.

Czy ktoś mi pomoże ;-)

Stary silnik 3 fazowy - jak podłączyć włącznik gwiazda-trójkąt? Stary silnik 3 fazowy - jak podłączyć włącznik gwiazda-trójkąt? Stary silnik 3 fazowy - jak podłączyć włącznik gwiazda-trójkąt? Stary silnik 3 fazowy - jak podłączyć włącznik gwiazda-trójkąt?
    jakubek56
    Level 31  
    Zrób zdjęcie tabliczki znamionowej silnika.
    Musisz miernikiem ustalić końce uzwojeń.
    Felini
    Moderator
    Proponowałbym odłączyć od listwy zaciskowej wszystkie przewody wychodzące przez dławik i zostawić tylko te wyprowadzone z korpusu silnika.
    Ustalić omomierzem obwody cewek i oznaczyć je na zdjęciu.

Zwykle cewki były przyłączane do listwy zaciskowej w jeden ze sposobów przedstawionych poniżej.

Stary silnik 3 fazowy - jak podłączyć włącznik gwiazda-trójkąt? Stary silnik 3 fazowy - jak podłączyć włącznik gwiazda-trójkąt?
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    jakubek56 wrote:
    Proszę powiedzcie mi jak zidentyfikować które kable są od gwiazdy, a które od trójkąta?

Wszystkie przewody biorą udział w łączeniu gwiazdy i trójkąta.
    djwheele wrote:
    łącznik ten uległ awarii i muszę go podmienić pod inny, który już kupiłem na Allegro.

Typ , zdjęcie z oznaczeniami. Różne firmy różnie oznaczają.
    djwheele wrote:
    Włącznik ten uległ awarii

A co się stało z nim?
    djwheele
    Level 13  
    Cześć Wam. Bardzo dziekuje za odpowiedzi.
    Poskrobalem troche nożykiem, stara szczoteczka do zębów i dokopałem się do oznaczeń jak poniżej na zdjęciach

Patrząc od strony przeciwnej niż wchodzą kable - górny rząd od lewej
    W,V,U
    Dolny rząd od lewej
    Y, X, Z
    Stary silnik 3 fazowy - jak podłączyć włącznik gwiazda-trójkąt? Stary silnik 3 fazowy - jak podłączyć włącznik gwiazda-trójkąt? Stary silnik 3 fazowy - jak podłączyć włącznik gwiazda-trójkąt?

Przełącznik jaki kupiłem to LO1H/25/0YT (25A 0-Y-T-3P 45*) o schemacie podłączenia jak poniżej.

O ile podłączenie zasilania jest proste i wpinam się w zaciski 2,9,14 o tyle z reszta nie mam pojęcia.
    Czy ktoś powie mi jak polaczyc moje y,x,z oraz u,v,w z resztą zacisków na nowym włączniku?

Będę bardzo zobowiązany i wdzięczny.

Dodano po 19 [minuty]:

Poszperałem troche na forum i Internecie i znalazłem taka informacje
    UVW to początki uzwojeń silnika 3 fazowego a XYZ to ich końce

Czy na tej podstawie mogę stwierdzić że poniższe podłączenie będzie poprawne? Mam tu na myśli połączenie zacisków silnika do oznaczeń na wlaczniku.

U=U1
    V=V1
    W=W1
    X=U2
    Y=V2
    Z=W2

Czy ktoś może mi to potwierdzić?
  • Helpful post
    Rafik4
    Level 31  
    Zmierz omomierzem czy jest przejście między U-X, V-Y i W-Z. Jeżeli jest, to podłącz według tego co napisałeś.
    djwheele
    Level 13  
    Rafik4 wrote:
    Zmierz omomierzem czy jest przejście między U-X, V-Y i W-Z. Jeżeli jest, to podłącz według tego co napisałeś.

Jest tak jak mówisz. Bardzo dziękuje za pomoc

Dodano po 1 [minuty]:

Kolega @Rafik4 pomógł mi poprawnie podłączyć przewody.
    Oznaczenia na silniku to X Y Z oraz U V W a poprawne podłączenie do włącznika gwiazda trojkat to:

U=U1
    V=V1
    W=W1
    X=U2
    Y=V2
    Z=W2
    djwheele
    Level 13  
    Dzień dobry ponownie.
    Chciałbym odgrzać temat ponieważ kupiłem sobie nowy silnik 3-fazowy z tabliczką jak na poniższym rysunku oraz podłączeniami jak poniżej.

Mam w związku z tym pytanie:
    Jak podłączyć ten silnik do przełacznika gwiazda - trójkąt?
    Czy normalnie powinienem to zrobić na zasadzie:

U1 silnika do U1 na przełączniku
    V1 silnika do V1 na przełączniku
    W1 silnika do W2 na przełączniku
    U2 silnika do U2 na przełączniku
    V2 silnika do U2 na przełączniku
    W2 silnika do W2 na przełączniku

Czy te mostki - blaszki powinienem wymontować przed podłączeniem przełącznika?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Będę wdzięczny wszysktim mądrzejszym ode mnie i znającym się na elektryce.
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    djwheele wrote:
    Czy te mostki - blaszki powinienem wymontować przed podłączeniem przełącznika?

Tak
    djwheele
    Level 13  
    Bardzo dziękuję za pomoc.
    A jak będzie z podłączeniem? Czy podpinam jeden do jednego tak jak opisałem? V1 do V1 itd itp?
    czesiu
    Level 36  
    Nie wiemy jaki masz przełącznik, jeśli producent ponazywał styki przełącznika tak jak zaciski silnika to pewnie po to żeby tak podłączyć.
    djwheele
    Level 13  
    czesiu wrote:
    Nie wiemy jaki masz przełącznik, jeśli producent ponazywał styki przełącznika tak jak zaciski silnika to pewnie po to żeby tak podłączyć.

Jest we wczesniej czesci posta
    Model: LO1H/25/0YT (25A 0-Y-T-3P 45*) wraz z zdjeciem jego schematem podlaczenia.
  • Helpful post
    tyqva
    Level 31  
    djwheele wrote:
    ...
    A jak będzie z podłączeniem? Czy podpinam jeden do jednego tak jak opisałem? V1 do V1 itd itp?

Tak.
    djwheele
    Level 13  
    tyqva wrote:
    djwheele wrote:
    ...

Tak.

Bardzo Panu dziekuje,

Czyli zdejmuje mostki i podpinam:
    V1 do V1
    V2 do V2
    U1 do U1
    U2 do U2
    W1 do W1 i
    W2 do W2

JEszcze raz bardzo dziekuje