Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] YAMAHA RX-V657 - 5.1 Przednie kolumny graja sygnał surround

vatmala 31 Oct 2019 16:28 1056 5
    vatmala
    Level 2  
    Witam serdecznie.

Posiadam amplituner 7.1 yamaha rx-v657 i mam spory problem z uzyskaniem dzwięku 5.1.

Wyjscie to Smart Box Xiaomi Mi box 4k. Podłączony kablem optycznym z amplitunerem (3.5jack <-> toslink).
    W trybie 7ch stereo wszystkie głośniki pieknie grają. Problem pojawia się gdy chcę uzyskać 5.1.

Dla jasności:
    LP Lewy przedni
    PP Prawy przedni
    LS Lewy Surround
    PS Prawy Surround
    C Center

w trybie STAIGHT świeci się ikonka PCM. Po odpaleniu jakogokolwiek mateeriału 5.1 (w tym materiałów DEMO/testowych)
    dzieje się coś dziwnego.

LP Gra wlasciwy kanał i głośnik
    PP Gra wlasciwy kanał i głośnik
    LS Gra przednia lewa kolumna
    PS Gra przednia prawa kolumna
    C Gra wlasciwy kanał i głośnik

Podobnie rzecz się ma we wszystkich trybach dzwięku (oczywiście oprócz MONO i Stereo 2.0 / 7ch)

Z początku myślałem że może to wyjscie jest w jakiś sposób upośledzone względem ilości kanałów więc zakupiłem urządzenie do ekstrakcji sygnału audio z HDMI. Dokładnie tak samo się zachowuje.

Amplituner przywracany kilkukrotnie do ustawień fabrycznych.

Czy ktoś z Państwa miał podobne problemy? Do głowy przychodzi mi jedynie ustawienie sceny za pomocą mikrofonu kalibracyjnego. Niestety nie posiadam tak owego. Również pilot zaginął gdzieś w momencie gdy zacząłem używać uniwersalnego pilota z aplikacji w telefonie (htc ONE).

Będę wdzięczny za podpowiedź jak to ugryźć.
    Polon_us
    Level 42  
    Dodatkowe wyjaśnienia poproszę:
    vatmala wrote:

LP Gra wlasciwy kanał i głośnik

Rozumie, że gra przednia lewa kolumna i ??? -> co oznacza "głośnik"?
    vatmala wrote:
    w trybie STAIGHT świeci się ikonka PCM.

Zwykle tryb PCM odnosi się do sygnału stereo, choć teoretycznie może on przenieść więcej kanałów audio.
    Czy mając włączony ten tryb "STRAIGH" i "PCM" na wyświetlaczu kolega może sprawdzić, ile aktywnych ikon głośników pokazanych jest na wyświetlaczu Yamahy w tym momencie? (Prawy dolny róg wyświetlacza)
    vatmala
    Level 2  
    Polon_us wrote:
    Rozumie, że gra przednia lewa kolumna i ??? -> co oznacza "głośnik"?

w tescie 5.1 odgrywane są kolejne kanały. Gdy ma zagrać front wszystko gra, gdy ma zagrać centralny jest ok. Kłopot że to co ma zagrać Surround gra Front.

Polon_us wrote:
    Zwykle tryb PCM odnosi się do sygnału stereo, choć teoretycznie może on przenieść więcej kanałów audio.
    Czy mając włączony ten tryb "STRAIGH" i "PCM" na wyświetlaczu kolega może sprawdzić, ile aktywnych ikon głośników pokazanych jest na wyświetlaczu Yamahy w tym momencie? (Prawy dolny róg wyświetlacza)

o kurcze, przewertowałem instrukcję i nie zwróciłem na to uwagi kompletnie. Po powrocie z rodzinnych stron sprawdzę i dam znać.

@Polon_us serdecznie dziękuję.
    vatmala
    Level 2  
    Wszystkiemu winny okazał się Xiaomi mi Box S. Dopiero po aktualizacji do Android Pie (9.0 Beta) powróciły opcje PCM / SPDIF.
    Kodi idealnie odgrywa materiał 7.1/5.1
    Dziękuję wszystkim za uwagę i pomoc.
    Polon_us
    Level 42  
    vatmala wrote:
    Wszystkiemu winny okazał się Xiaomi mi Box S.

Tak mi to "śmierdziało" :) Ale chciałem najprzód upewnić się, czy amplituner działa poprawnie.
    vatmala
    Level 2  
    Winnym okazał się smart box Xiaomi Box a raczej jego soft. Po aktualizacji do Android 9 pojawiły się dodatkowe opcje do dzwięku. Wszystkie kolumny graja tak jak Bóg przykazał.