Chciałbym zrobić samemu instalacje elektryczną, dokładnie to: wybruzdować, położyć kable, zamontować puszki itd. Później przyszedłby wykwalifikowany elektryk posprawdzałby wykonaną pracę i dokończył np: skrzynie rozdzielczą. Z tego co rozmawiałem z wstępnie z elektrykami dużo mniej by mnie to kosztowało za robociznę.
Niestety nie mam wiedzy, trochę poczytałem, trochę filmów oglądnąłem ale to mi wiele namieszało w głowie, bo co autor to inna wersja. Nasuwają mi się pytania, na które może chcielibyście odpowiedzieć oraz podyskutować (też się włączę do dyskusji):
Pytania - gniazdka:
1) Obwód gniazdek może być na przewodzie: YDYP 3x2,5 450/750V?
2) Obwód gniazdek zrobić osobno na każde pomieszczenie, czy robić na 2/3 pomieszczenia jeżeli liczba gniazdek nie przekracza 10 oraz prognozowane zapotrzebowanie wystarcza na 16 A (bezpiecznik)?
3) Obwód gniazdek czy warto tutaj coś przewidzieć pod namiastkę inteligentnego domu?
4) Obwód gniazdek na dane pomieszczenie zrobić w formie pierścienia, że jak gdzieś coś mi upali to i tak będzie obwód działał bo jest z dwóch stron połączony ? (nie umiem tego lepiej wytłumaczyć)
5) Gniazdka na wysokości 30cm?
6) Obwód gniazdek prowadzić na ścianie poziomo od razu między gniazdkami, czy po podłodze i wychodzić pod gniazdko i tak każde gniazdo?
Pytania - światła:
7) Obwód światła na jakim przewodzie? (w każdym pomieszczeniu chciałbym włącznik podwójny)
8) Każde światło w pokoju na osobnym obwodzie?
9) Jak połączyć przewody dla światła: PE żółto zielony (nie używane), N niebieski (od razu do lampy), L brązowy (do włącznika) - jeżeli podwójny to brązowy jako jedna żarówka, czarny jako druga, to jest poprawnie?
10) Czy można jakoś zrobić światła pod inteligentny dom w jaki sposób położyć przewody? (czy wtedy muszą mieć więcej żył)
Pytania - rolety:
11) Obwód rolet każdy osobno?
12) Obwód rolet każdy osobno nawet jeżeli w jednym pokoju jest dwoje okien?
13) Obwód rolet na jakim przewodzie? (myślałem o rozwiązaniu opartym na SRM-10)
14) Jak połączyć przewody pomiędzy roleta a gniazdkiem i jeszcze rozdzielnią?
Pytania - czujnik temperatury w pokoju:
15) Jaki kabel i jak położyć taka instalację?
16) Każdy pokój osobno?
17) Czujniki połączone z ogrzewaniem, a to potem analizowane na rashberry pie na domoticzu?
Pytania - TV:
18) Jaki kabel antenowy położyć do telewizora?
Ogólne:
19) O czym jeszcze powinienem pomyśleć?
A jeżeli znalazłaby się osoba, która by chciała mi za darmo pomóc (pogadać i rozwiać mi wszelkie wątpliwości) to śmiało może liczyć na jakąś dobrą whisky (w formie pieniężnej).
Niestety nie mam wiedzy, trochę poczytałem, trochę filmów oglądnąłem ale to mi wiele namieszało w głowie, bo co autor to inna wersja. Nasuwają mi się pytania, na które może chcielibyście odpowiedzieć oraz podyskutować (też się włączę do dyskusji):
Pytania - gniazdka:
1) Obwód gniazdek może być na przewodzie: YDYP 3x2,5 450/750V?
2) Obwód gniazdek zrobić osobno na każde pomieszczenie, czy robić na 2/3 pomieszczenia jeżeli liczba gniazdek nie przekracza 10 oraz prognozowane zapotrzebowanie wystarcza na 16 A (bezpiecznik)?
3) Obwód gniazdek czy warto tutaj coś przewidzieć pod namiastkę inteligentnego domu?
4) Obwód gniazdek na dane pomieszczenie zrobić w formie pierścienia, że jak gdzieś coś mi upali to i tak będzie obwód działał bo jest z dwóch stron połączony ? (nie umiem tego lepiej wytłumaczyć)
5) Gniazdka na wysokości 30cm?
6) Obwód gniazdek prowadzić na ścianie poziomo od razu między gniazdkami, czy po podłodze i wychodzić pod gniazdko i tak każde gniazdo?
Pytania - światła:
7) Obwód światła na jakim przewodzie? (w każdym pomieszczeniu chciałbym włącznik podwójny)
8) Każde światło w pokoju na osobnym obwodzie?
9) Jak połączyć przewody dla światła: PE żółto zielony (nie używane), N niebieski (od razu do lampy), L brązowy (do włącznika) - jeżeli podwójny to brązowy jako jedna żarówka, czarny jako druga, to jest poprawnie?
10) Czy można jakoś zrobić światła pod inteligentny dom w jaki sposób położyć przewody? (czy wtedy muszą mieć więcej żył)
Pytania - rolety:
11) Obwód rolet każdy osobno?
12) Obwód rolet każdy osobno nawet jeżeli w jednym pokoju jest dwoje okien?
13) Obwód rolet na jakim przewodzie? (myślałem o rozwiązaniu opartym na SRM-10)
14) Jak połączyć przewody pomiędzy roleta a gniazdkiem i jeszcze rozdzielnią?
Pytania - czujnik temperatury w pokoju:
15) Jaki kabel i jak położyć taka instalację?
16) Każdy pokój osobno?
17) Czujniki połączone z ogrzewaniem, a to potem analizowane na rashberry pie na domoticzu?
Pytania - TV:
18) Jaki kabel antenowy położyć do telewizora?
Ogólne:
19) O czym jeszcze powinienem pomyśleć?
A jeżeli znalazłaby się osoba, która by chciała mi za darmo pomóc (pogadać i rozwiać mi wszelkie wątpliwości) to śmiało może liczyć na jakąś dobrą whisky (w formie pieniężnej).