Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yato YT-8301 - uszkodzony elektroniczny prostownik "automatyczny"

01 Lis 2019 12:32 189 6
  • Poziom 18  
    Witam . Kupilem "w ciemno" używany prostownik jak w tytule. Po podłączeniu zasilania sieciowego cyknie przekaźnik i migają raz wszystkie diody a później migąją po kolei diody przed wyborem każdego z kroków ładowania. Po wybraniu "GO" zapala się fault bez względu czy podłączy się akumulator czy nie. Po odłączeniu od sieci migają 2 razy wszystkie diody i jednocześnie 2 razy cyknie przekaźnik.Wszystko mniej więcej w odstępie jednej sekundy. Na próbę podłączyłem rozładowany do 10V akumulator 135ah z ciągnika rolniczego.po włożeniu wtyczki do gniazdka kilka minut ładował pełnym prądem 9A a potem stabilizował napięcie do 14,2V obniżając prąd . Napiecie na zaciskach wyjściowych bez podłączonego aku i wybrania jakiegokolwiek trybu to 14,7V. Co może być uszkodzone ? Podłączenie samej płytki bez panelu nic nie uruchamia.
    Yato YT-8301 - uszkodzony elektroniczny prostownik "automatyczny" Yato YT-8301 - uszkodzony elektroniczny prostownik "automatyczny" Yato YT-8301 - uszkodzony elektroniczny prostownik "automatyczny" Yato YT-8301 - uszkodzony elektroniczny prostownik "automatyczny" Yato YT-8301 - uszkodzony elektroniczny prostownik "automatyczny" Yato YT-8301 - uszkodzony elektroniczny prostownik "automatyczny" Yato YT-8301 - uszkodzony elektroniczny prostownik "automatyczny" Yato YT-8301 - uszkodzony elektroniczny prostownik "automatyczny"
  • Relpol przekaźniki
  • Spec od komputerów
    partyzancik napisał:
    Po wybraniu "GO" zapala się fault bez względu czy podłączy się akumulator czy nie.

    W jakim stanie jest ten akumulator? Bo jak jest mocno rozładowany, np. poniżej 9V to takim prostownikiem go nie naładujesz.
    Cytat:
    Na próbę podłączyłem rozładowany do 10V akumulator 135ah z ciągnika rolniczego.po włożeniu wtyczki do gniazdka kilka minut ładował pełnym prądem 9A a potem stabilisował napięcie do 14,2V obniżając prąd

    No i prawidłowo.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 18  
    Ladowanie od razu pojawia się po podłączeniu zacisków do akumulatora i wsadzeniu wtyczki do gniazdka . Jest niezależne od tego co wskazuje układ diód na panelu i pojawia się nawet zanim wybiore jakikolwiek tryb oraz podczas wyswietlania komunikatu z błędem.
  • Spec od komputerów
    Przekaźnik sprawdziłeś? Czy poza tym jest jakiś problem z prostownikiem?
  • Poziom 18  
    Przekażnik tzn ? Nawet nie wiem jak powinna wyglądać prawidłowa reakcja urządzenia na podłączenie akumulatora i zasilania. Skoro cyka to chyba sprawny. Styki nie sklejone.Napiecia na cewce nie mierzyłem podczas pracy ale sprawdzę jutro. Na fotce z małym aku 50ah wygląda to tak
    Yato YT-8301 - uszkodzony elektroniczny prostownik "automatyczny"
  • Spec od komputerów
    W takim razie opcje są dwie - jest problem ze sterowaniem przekaźnika lub po prostu ten typ tak ma.
    Ja bym się nie przejmował i normalnie używał prostownika. Z tego co napisałeś i co widać na zdjęciach ładowanie przebiega prawidłowo.
  • Poziom 18  
    Ladowanie może i przebiega prawidłowo ale w związku z uszkodzeniem przestało działać zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Urządzenie pompuje ponad 20A przy zwarciu krokodylków.